Χρυσόμαλλο Δέρας '23: Πραγματικά πυρά και ηχηρά μηνύματα για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας
Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση με κωδική ονομασία «ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ-GOLDEN FLEECE '23» στο Πεδίο Βολής – Ασκήσεων «ΑΣΚΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ» που αφορά την εκτέλεση Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης - Peace Support Operations.
Η Άσκηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» γίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και είναι προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απειλές. Πέρα από τον Στρατό Ξηράς και τους Κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου συμμετείχαν μεταφορικά αεροσκάφη C-130, στρατιωτικά ελικόπτερα CH-47D και OH-58D Kiowa Warriorς και φυσικά τα επιθετικά ελικόπτερα ΑPACHE της Αεροπορίας Στρατού, τα οποία σε συνδυασμό με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, δημιούργησαν ένα άκρως επιχειρησιακό περιβάλλον.
Την τελική φάση της Άσκησης παρακολούθησε ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Α, Χουδελούδης και προέβλεπε τη συνεργασία όλων των δυνάμεων για την επιβολή της ειρήνης σε μέρος όπου έχει γίνει εισβολή και είχε απώτερο σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν αλλά και τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των στρατευμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως επιτήρηση με UAV, Έρευνα και Διάσωση αμάχων, ρίψη αλεξιπτωτιστών, προκατάληψη Εδαφών Τακτικής Σημασίας από Αερομεταφερόμενη Διμοιρία Πεζικού με ταυτόχρονη επίθεση Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, σε συνεργασία με μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα και με την υποστήριξη του Πυροβολικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην άσκηση πήραν μέρος και στρατιωτικοί σκύλοι και έγιναν ρίψεις αλεξιπτωτιστών.
Στη διακλαδική Άσκηση συμμετείχαν στρατιωτικές δυνάμεις και μέσα απο την Ελλάδα, τη Κύπρο, την Αλβανία, τη Ρουμανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, η Γεωργία και η Ιταλία παραβρέθηκαν ως παρατηρητές.
Σκοπός της άσκησης είναι η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών, η επαύξηση της διαλειτουργικότητας, καθώς και η βελτίωση της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους σε ταχέως μεταβαλλόμενες καταστάσεις, που παρουσιάζονται στο πεδίο της μάχης κατά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων υποστήριξης και επιβολής της ειρήνης.
Σύμφωνα με το ΓΕΣ «κατά τη διάρκεια της άσκησης διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής συνεργασίας και η ενίσχυση των δεσμών των τμημάτων των συμμετεχουσών χωρών».