Mνημείο Αθανάτων του Έθνους - Άναψε η φλόγα για 121.692 Έλληνες πεσόντες στα πεδία των μαχών
Η τελετή εγκαινίων του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους στο οποίο είναι χαραγμένα τα ονόματα των 121.692 ιστορικώς καταγεγραμμένων Πεσόντων στους αγώνες του Έθνους απο ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, έγινε στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
Η κατασκευή του Μνημείου υλοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και αποτελεί την ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης προς τις γενιές των Ηρώων, οι οποίοι αφιέρωσαν την ζωή τους στον βωμό της ελευθερίας και της υπεράσπισης των ιδανικών της Πατρίδος μας, προσδίδοντας την πρέπουσα αξία και τιμή στην θυσία τους.
Τα ονόματα των 121.692 ιστορικώς καταγεγραμμένων Πεσόντων στα πεδία των μαχών, θα κοσμούν εφεξής τις περίοπτες επιτύμβιες στήλες του Μνημείου, αποτελώντας αιώνια υπενθύμιση της ιερής και ένδοξης παρακαταθήκης που κληροδότησαν με τις ηρωικές τους πράξεις στις επόμενες γενιές.
Το εξαιρετικά καλαίσθητο και επιβλητικό Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, που αποτελεί το μοναδικό στο είδος του, στο οποίο αναγράφεται το σύνολο των υπέρ Πατρίδος Πεσόντων, αναδεικνύει την θυσία τους ως φάρο χρέους και ευθύνης και συνιστά παράλληλα διαρκή υπενθύμιση του μεγαλείου των πράξεων τους, όπως επίσης και διαχρονική έμπνευση για την εκπλήωση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δείτε παρακάτω το βίντεο απο την εκδήλωση:
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Μνημείου αποτελούν ο βωμός, στον οποίο θα καίει άσβεστη η αιώνια φλόγα στην μνήμη των Αθανάτων, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο τον διαχρονικό σεβασμό στους Πεσόντες και το άσβεστο πάθος για προσφορά στην Πατρίδα, καθώς και ο ιστός της Σημαίας, προς τον οποίον προοπτικά και νοητά καταλήγουν όλες οι επιτύμβιες πλάκες με τα ονόματα των υπέρ Πατρίδος Πεσόντων Ηρώων, οι οποίοι κατ’ αυτόν τον τρόπο «ατενίζουν» τρόπον τινά το ιερό σύμβολο της Ελλάδος για το οποίο προσέφεραν την ζωή τους.
Επισημαίνεται ότι πέραν του έντονα συμβολικού χαρακτήρα του Μνημείου, η λειτουργικότητα αποτέλεσε επίσης καθοριστικό παράγοντα καθόλη την διάρκεια κατασκευής του. Η θέση του εξόχως και έντονα συμβολικού και μοναδικού αυτού Μνημείου επελέγη να είναι στην κεντρική είσοδο του Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΓΟΥ», ώστε αφενός να αποτελεί τον χώρο απόδοσης τιμών από τους επίσημους προσκεκλημένους της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας και αφετέρου να είναι εύκολα προσβάσιμο διότι πολύ σύντομα θα καταστεί επισκέψιμο για το ευρύ κοινό (ιδιώτες, σχολεία, φορείς κλπ).
Η εκδήλωση περιλάμβανε την κοπή κορδέλας και την αφή της Φλόγας του Μνημείου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ κατά την διάρκειά της χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην ιστορική, εμβληματική, ιερή και συγκινητική περίσταση της ημέρας των εγκαινίων του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους όπως το ονομάτισε, με την οποία αποδίδεται ο ελάχιστος οφειλόμενος φόρος τιμής στους Ήρωες Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, Στρατιώτες, Ναύτες και Σμηνίτες, που με την υπέρτατη θυσία τους εξασφάλισαν την ελευθερία της Πατρίδος και την τιμή των Ελληνικών όπλων.
Τόνισε ότι τα 121.692 ονόματα των καταγεγραμμένων Πεσόντων στα πεδία των μαχών, θα αποτελούν μια διαχρονική υπενθύμιση της ιστορικής κληρονομιάς και της ευθύνης για την εξασφάλιση στο ακέραιο κάθε σπιθαμής ελληνικού εδάφους, δηλώνοντας ιδιαίτερα υπερήφανος που το συγκεκριμένο έργο υψηλού συμβολισμού το οποίο οραματίσθηκε, περατώθηκε και παραδόθηκε στις επόμενες γενιές, επί των ημερών του στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν επίσης:
- Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών π. Παύλος ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.
- Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής κ. Βασίλειος Γιαννακόπουλος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Γεωργίου Πατούλη.
- Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Σταύρος Αυγουστίδης.
- Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ.) Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά και ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.
- Τα μέλη των Ανωτάτων Συμβουλίων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) Αντιστρατήγου Λάζαρου Μαυρόπουλου και ο Υποστράτηγος (ΠΣ) Δημήτριος Πατράκης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) Αντιστρατήγου Γεωργίου Πουρναρά.
- Οι Δήμαρχοι Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και Παπάγου - Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος.
- Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και πρώην Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Λιάσκος.
- Ο π. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης, ο π. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ Ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Ελευσινιώτης ΠΝ και η π. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και Πολιτισμού κ. Κέλλυ (Καλλιόπη) Μπουρδάρα.
- Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ Πτέραρχος ε.α. Δημήτριος Λυτζεράκος.
- Εκπρόσωποι Ενώσεων και Συνδέσμων Αποστράτων.
- Εκπρόσωποι Ενώσεων και Συνδέσμων Αποστράτων και Εφέδρων Καταδρομέων.
- Εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί.
Ξεχωριστή μνεία έγινε σε όσους συνεισέφεραν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ανέγερση του Μνημείου και ιδιαίτερα στην κ. Αθηνά Τσούνη, κόρη του αείμνηστου Υποστρατήγου Επί Τιμή Ιάκωβου Τσούνη, η οποία αποδέχτηκε την πρότασή του, ώστε το σημαντικό χρηματικό ποσό που διέθεσε ο εκλιπών πατέρας της για την βελτίωση και εκ βάθρων ανακαίνιση του γραφείου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, να διατεθεί για την ανέγερση του Μνημείου, όπως και στον Όμιλο FHL KIRIAKIDIS GROUP για την σημαντική χορηγία και συμβολή στον καλλωπισμό του Μνημείου.