ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ: Οι πιθανότερες ονομασίες των «11» - Οι περιφέρειες που προβληματίζουν τον Κασσελάκη

Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέξης Χαρίτσης σε κοινή συνέντευξη Τύπου τον Μάιο του 2019 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η Α’ Αθηνών και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών είναι οι πιο προβληματικές εκλογικές περιφέρειες ως προς την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Και αυτό γιατί οι εκεί Οργανώσεις Μελών στελεχώνονταν κυρίως από ανθρώπους της Ομπρέλας, αλλά και των 6+ 6.

Στην Α’ Αθηνών, μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μείνει και χωρίς βουλευτή ύστερα από την αποχώρηση των Νάσου Ηλιόπουλου και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Όσον αφορά, ωστόσο, τις Νομαρχιακές Επιτροπές σε όλη τη χώρα, από την Κουμουνδούρου ισχυρίζονται πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις αναπληρώσεις από τη στιγμή κατά την οποία στις περισσότερες οι συντονιστικές τους επιτροπές ήταν υπερπλήρεις μέχρι πρότινος, για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών μεταξύ των τάσεων.

Σε σχέση με τη χθεσινή (Τετάρτη) Πολιτική Γραμματεία, καταγράφηκαν με ενδιαφέρον, όπως πληροφορούμαστε, οι τοποθετήσεις της Θεοδώρας Τζάκρη και του Νίκου Σκορίνη.

Η κυρία Τζάκρη ναι μεν πρότεινε να πραγματοποιηθεί ένα τακτικό συνέδριο το Φεβρουάριο ύστερα από εκλογή νέων συνέδρων και νέων οργάνων, ωστόσο το προγραμματικό συνέδριο να πραγματοποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές.

Πρότεινε, μάλιστα, εναλλακτικώς δύο στρατηγικές: είτε προσυνέδρια τώρα και συνέδριο μετά τις ευρωεκλογές είτε το αντίστροφο.

Ο κ. Σκορίνης, πάλι, ναι μεν πρότεινε να γίνει το συνέδριο πριν τις ευρωεκλογές, αλλά να δοθεί έμφαση στη συγκρότηση προγράμματος ενόψει αυτών των εκλογών και να μην γίνει εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας, εξέλιξη που κατά τον ίδιο θα επιτείνει την εσωστρέφεια και θα οδηγήσει στη συγκρότηση νέων τάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε τη διεξαγωγή νέου συνεδρίου μετά τις ευρωεκλογές προκειμένου να αποφασιστεί το νέο καταστατικό, αλλά και να εκλεγούν τα νέα όργανα.

Δύσκολη η διεξαγωγή και των 13ων περιφερειακών συνεδρίων

Πολύ δύσκολο θεωρείται, πάντως, να πραγματοποιηθούν και τα 13 περιφερειακά συνέδρια πριν το συνέδριο του κόμματος, όχι μόνο λόγω περιορισμένου χρόνου, αλλά και περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα περιοδεύσει έτσι κι αλλιώς σε όλη την Ελλάδα και δεν θα έχει σειρά συσκέψεων με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά κι αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες, όπως το συνηθίζει.

Στο μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής για πρώτη φορά μετά τη διάσπαση.

Οι εργασίες της θα ανοίξουν με ομιλία του κ. Κασσελάκη στις 17:30, με ερωτηματικό αν θα παραστεί και ο Αλέξης Τσίπρας, με τις περισσότερες πιθανότητες να ήταν υπέρ της παρουσίας του.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια που συζητούνται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, ημέρα που θα ανακοινωθεί η συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «11», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ.

Τα πιθανότερα ονόματα του νέου κόμματος

Σε σχέση με τους αποχωρήσαντες, φαβορί για την ονομασία τους είναι τα «Νέα Αριστερά» και «Rossa».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης