Τσίπρας: δεν αποκλείω δημοψήφισμα περί εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό
Το ενδεχόμενο να γίνει συμβουλευτικό δημοψήφισμα πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος αφήνει ανοιχτό ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα». Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον Σκάι αναφέρεται εκτενώς τόσο στον εκλογικό νόμο όσο και στις θεσμικές τομές στο πολιτικό σύστημα και τονίζει ότι «είναι ώριμη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό» αρκεί «να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητες».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα αυτό που θεσμικά κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση είναι η απλή αναλογική, για την οποία εξηγεί ότι «δεν ήταν εύκολη απόφαση» καθώς «η ενισχυμένη μας ενισχύει λόγω της χαμένης ψήφου» ωστόσο είναι μία πάγια θέση της Αριστεράς κι επιπλέον έχει κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης με κόμματα του 40-45%. Ο πρωθυπουργός ασκεί κριτική στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την στάση της λέγοντας ότι «σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται πώς σκεφτόταν η Φώφη, αλλά τι έκανε» και επισημαίνει ότι δεν θεωρεί πιθανόν να αλλάξει το κατώφλι του 3% αν και ο ίδιος δεν έχει δογματική προσέγγιση σ’ αυτό. Ειδικά για τα κόμματα του δημοκρατικού κέντρου επισημαίνει πως «αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα. Το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989».
Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι 4 άδειες κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα και τονίζει ότι ο διαγωνισμός θα είναι η πιο αδιάβλητη διαδικασία πέρα από τις πανελλαδικές. «Δεν κρίνω αν ο Καλογρίτσας, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος έχουν υγιείς επιχειρήσεις. Θεσμική επιλογή είναι να πάρει άδεια αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα και θα είναι εντάξει τα χαρτιά του» λέει χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη επισημαίνει για τα capital controls ότι επιβλήθηκαν μεν από την κυβέρνησή του ωστόσο ακόμη και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ζητούσε από τον Φεβρουάριο του 2015 να μπει η χώρα σε καθεστώς Capital Controls . Παραδέχεται ότι ζητήθηκε Plan b για να διαπιστωθεί τι θα γινόταν σε περίπτωση grexit και αναφέρει ότι «οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους». Πάντως, αναφέρει ότι δεν υπήρχε προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα.