ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η «αντιδημοκρατική» στάση, η επιστροφή των εδρών και η νέα ταυτότητα μετά τη διάσπαση

ΣΥΡΙΖΑ: Η «αντιδημοκρατική» στάση, η επιστροφή των εδρών και η νέα ταυτότητα μετά τη διάσπαση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Την ώρα που μια νέα δημοσκόπηση έφερνε τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση πίσω -και πάλι- από το ΠΑΣΟΚ, στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονταν στην... άβολη θέση να πρέπει να αποδείξουν ποιος είναι ο «αληθινός» ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την προδιαγεγραμμένη διάσπαση από την αποχώρηση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου.

Στην Κουμουνδούρου ψάχνουν τη χαμένη ταυτότητά τους, με το κόμμα να μοιάζει κατακερματισμένο. Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας το βράδυ της Πέμπτης για σφοδρή επίθεση κατά όσων αποχώρησαν ήταν ομόφωνη, αν και υπήρξαν διαφωνίες ως προς την ένταση της «καταδίκης» των 6+6, αλλά και της Ομπρέλας. Τελικώς επιλέχθηκε η πιο μετριοπαθής στάση στη σχετική ανακοίνωση.

«Ξεκάθαρα αντιδημοκρατική στάση»

Μάλιστα, στην ανακοίνωση αυτή που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία στέκεται στην «άρνηση» των 11 βουλευτών του κόμματος και του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη που αποχώρησαν να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, δηλαδή την επιλογή των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εξέλεξαν δημοκρατικά τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του κόμματος.

«Αυτό που ο καθένας μπορεί να συμπεράνει, είναι ότι η μόνη διαφωνία όσων εγκαταλείπουν σήμερα το κόμμα, είναι η διαφωνία με τη βούληση της βάσης. Η άρνησή τους να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, δηλαδή την επιλογή των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εξέλεξαν δημοκρατικά τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του κόμματος. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα αντιδημοκρατική στάση, η οποία ξεκίνησε ήδη από την επαύριο των εκλογών. Παραβίασαν, όμως, και τη διπλή εντολή των αριστερών, προοδευτικών πολιτών, όπως εκφράστηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Να επιστρέψουν τις έδρες στο κόμμα

Στον ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίζουν τις αποχωρήσεις βουλευτών, στελεχών και μελών του κόμματος, αναφέροντας πως από τη στιγμή που έφυγε η Ομπρέλα εδώ και δύο εβδομάδες έχουν φύγει περίπου χίλια από τα 150.000 μέλη.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, μάλιστα, ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης, σημείωσε πως τις πρώτες ώρες από την αποχώρηση της τάσης Αχτσιόγλου γράφτηκαν στον isyriza περίπου 125 άτομα. Ως προς τους 11 αποχωρήσαντες βουλευτές, το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομαδας αναμένεται να τους ζητήσει να επιστρέψουν τις έδρες τους, όπως προβλέπεται από το καταστατικό το οποίο είχαν υπογράψει άπαντες. Συνεργάτες, μάλιστα, του Στέφανου Κασσελάκη σημείωναν με νόημα πως οι τελευταίες εκλογές έγιναν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

Κασσελάκης: «Ο πυρήνας μας είναι ο λαός»

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν πολλές οι αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστο χρόνο όμως έως και καθόλου επέλεξε να αφιερώσει στις αποχωρήσεις, αποφεύγοντας ακόμη και να κατονομάσει την ομάδα των στελεχών. Δείγμα του ότι βασική επιδίωξη από εδώ και πέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το πώς το κόμμα θα ανταποκριθεί στο ρόλο και στα καθήκοντά του, όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία θα είναι παραγωγικό, συντροφικό κι αποτελεσματικό όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική: «Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία Πολιτικού Κέντρου. Εσείς είστε το Πολιτικό Κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς».

Την ίδια ώρα, σημείωσε πως το κόμμα δεν πρέπει να διαψεύσει τους χιλιάδες ψηφοφόρους που βασίζονται πάνω του: «Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο πυρήνας μας. Κι αυτός είναι ο λαός. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις».

Τεμπονέρας: Θα συρρικνωθεί η εκλογική μας επιρροή

«Η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας διέρχεται μια άνευ προηγουμένου κρίση», υποστήριξε ο Διονύσης Τεμπονέρας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, όπως πληροφορήθηκε το CNN Greece, σημειώνοντας πως η εκλογική της επιρροή θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τεμπονέρας σημείωσε πως το κόμμα πρέπει να φύγει από το αρχηγοκεντρικό μοντέλο κι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, πρέπει να πλαισιωθεί από επαρκές πολιτικό κι επιστημονικό προσωπικό και να αποτελέσει τον πρώτο μεταξύ ίσων στη μάχη κατά της Δεξιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την Κεντρική Επιτροπή να προκηρύξει συνέδριο το αργότερο τον Ιανουάριο και μετά την ολοκλήρωσή του να γίνουν τα περιφερειακά συνέδρια.

Ηλιόπουλος: «Αρχές της νέας εβδομάδας η νέα ΚΟ»

Εν τω μεταξύ, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συγκροτηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της ομάδας «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτίμησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη απόφαση.

«Θεωρώ ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συγκροτήσουμε την κοινοβουλευτική ομάδα, λίγες ημέρες υπομονή», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Ηλιόπουλος, απαντώντας στο ενδεχόμενο ο Αλέξης Χαρίτσης να αναλάβει χρέη Προέδρου στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα.



«Προσπαθήσαμε να παλέψουμε τις διαφωνίες μας, μέσα στις συλλογικές διαδικασίες μας. Δεν είναι εύκολο να βλέπεις ότι κάτι για το οποίο έχεις αγωνισθεί και έχεις δώσει πράγματα για είκοσι χρόνια, να οδηγείται σε αδιέξοδο. Ωστόσο, στη ζωή υπάρχουν και δύσκολες αποφάσεις», είπε μιλώντας στο OPEN.

Χαρίτσης: Δεν είμαστε περαστικοί, ούτε χθεσινοί

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Χαρίτσης, ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε από το κόμμα.«Εμείς αποχωρήσαμε από ένα κόμμα, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 τόνισε πως: «Δεν είμαστε περαστικοί, ούτε χθεσινοί. Το χτίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο εδώ και πολλά χρόνια. Σίγουρα πρόκειται για μία πολύ δύσκολη στιγμή, αλλά καλό θα ήταν να δούμε την μεγάλη εικόνα.

Έχουμε μία κυβέρνηση της δεξιάς της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι παντοδύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει συνεχώς στην απαξίωση. Είναι αναγκαίο για την αριστερά, να διαμορφωθεί μία εναλλακτική πρόταση εξουσίας απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Θέλουμε μία αριστερά η οποία θα εμπιστεύεται τις δυνάμεις της».