Πως ψήφισαν τα κόμματα στην επιτροπή
Μια εβδομάδα προθεσμία να πείσει βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τον νέο εκλογικό νόμο, ώστε να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, έχει η κυβέρνηση αφού η συζήτηση του στην αρμόδια επιτροπή ολοκληρώθηκε χωρίς την πολυπόθητη ευρεία συναίνεση.
Το νομοσχέδιο παίρνει το δρόμο για την ολομέλεια με τις ψήφους μόνον του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων, που εξέφρασε επιφυλάξεις μόνον στο άρθρο 1 που δίνει δικαίωμα ψήφου στους 17άρηδες.
Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που δέχονται ασφυκτικό pressing να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια κι αφού ακούσουν την άποψη της κυβέρνησης στις προτάσεις που έχουν καταθέσει.
Με δεδομένες τις δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά αλλά και του Δημήτρη Τσιόδρα, πιθανότερο σενάριο είναι να πουν «όχι» σε όλα τα άρθρα. Το ΚΚΕ όπως είχε προαναγγείλει υπερψήφισε όλα τα άρθρα πλην εκείνου που αφορά στη διατήρηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ενώ στην Ολομέλεια θα αποσαφηνίσει τη στάση της η Χρυσή Αυγή. Η ΝΔ που το πρωί κατέθεσε τροπολογία για το "σπάσιμο" της Β' Αθηνών και το δικαίωμα ψήφου σε Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού, καταψήφισε όλα τα άρθρα.
Στην κυβέρνηση συζητούν αλλαγές μόνον στο πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και δεν συζητούν σε καμία περίπτωση διατήρηση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Κυβερνητικές πηγές άφησαν να
εννοηθεί ότι το 2,5% δεν είναι έξω από το θέμα μας, αρκεί να καθορίζει πλειοψηφία των 2/3.