ΣΥΡΙΖΑ: Η «στάση» Αχτσιόγλου καθορίζει τα «βήματα» Κασσελάκη - Τα σενάρια με φόντο τις ευρωεκλογές
Μόνο ως «θολή» μπορεί να χαρακτηριστεί η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ που από τη μία βρήκε τον Στέφανο Κασσελάκη «νικητή» στη μάχη με τους τέσσερις «επαναστάτες» της Κ.Ο. καθώς αποτελούν παρελθόν μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη της Ομπρέλας, αλλά και... πιο μόνο στη διαδρομή με φόντο τις ευρωεκλογές.
Ο πρόεδρος μετράει πλέον δύο βουλευτές λιγότερους, αφού Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα αποχώρησαν και μάλιστα αρνούμενοι να παραδώσουν τις έδρες τους, ενώ το εσωκομματικό «μέτωπο» μοιάζει πιο ανοιχτό από ποτέ, καθώς τόσο η τάση της Έφης Αχτσιόγλου, όσο και του Διονύση Τεμπονέρα, βρίσκονται σε ζυμώσεις.
Μια ευρύτερη διάσπαση θα μπορούσε να διαμορφώσει το νέο τοπίο στην Κουμουνδούρου, καθώς μετά την Ομπρέλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα και για την ομάδα Αχτσιόγλου, με δεδομένο ότι υπάρχει τεράστια «απόσταση» και αδυναμία συμβιβασμού.
Σενάριο συμπόρευσης Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια πανελλήνια συνδιάσκεψη των υποστηρικτών της, ώστε να «μετρηθούν» οι δυνάμεις και να ληφθεί συνολική απόφαση. Σε ένα πιο «προχωρημένο» σενάριο, η τάση Αχτσιόγλου φέρεται να εξετάζει την υπό προϋποθέσεις συνεργασία με την Ομπρέλα του κ. Τσακαλώτου.
Για να συμβεί κάτι τέτοιο ωστόσο, θα πρέπει εγκαταλείψει τουλάχιστον άλλος ένας βουλευτής τον Στέφανο Κασσελάκη και να «συστρατευτεί» μαζί τους, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, οι δύο ομάδες θα συμπληρώσουν από 10 βουλευτές και θα μπορούν να συνθέσουν «οργανισμό» στη Βουλή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αλλαγή ατζέντας το ζητούμενο του Κασσελάκη
Επισήμως σήμερα άρχισε μια νέα περίοδος στην Κουμουνδούρου και ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά μη έχοντας άλλο δρόμο, προσπαθεί ήδη να «γυρίσει» την ατζέντα από τα εσωκομματικά προβλήματα, σε εκείνα της κοινωνίας. Άλλωστε εκεί είναι που θέλει να στρέψει και το βλέμμα των ψηφοφόρων, όπως τονίζει από την πρώτη μέρα της εκλογής του.
Έτσι, μετά το ταραχώδες Σαββατοκύριακο στη διήμερη Κεντρική Επιτροπή, τη Δευτέρα επισκέφτηκε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με στόχο να αναδείξει τα προβλήματα που δημιουργούνται στην κοινωνία από την υποστελέχωση: «Άλλη μία επίσκεψη σε άλλη μία Ανεξάρτητη Αρχή που είναι υποστελεχωμένη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση 60% υποστελεχωμένη παρά την υψηλή κατάρτιση που χρειάζεται το έργο της και παρά την εξαιρετικά υψηλή απόδοση του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού που φέρνει πολύ μεγάλη απόδοση στον καταναλωτή και στον φορολογούμενο», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ολόκληρη «αλυσίδα μη αποδοτικού κράτους» και φέρνοντας ως παράδειγμα και τον ΑΣΕΠ και ότι «δεν γίνονται προκηρύξεις», με αποτέλεσμα τα «ολιγοπώλια» να λειτουργούν «χωρίς φραγμούς» και συνέχισε:
«Η αιτία της ακρίβειας σε κάθε έκφανση της ζωής του Έλληνα πολίτη από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα και το ρεύμα, είναι δομική και ανήκει στη φιλοσοφία δυστυχώς της κυβερνητικής πολιτικής η οποία δεν επεμβαίνει» κατέληξε, δίνοντας με το «καλημέρα» το στίγμα της αλλαγής ατζέντας.
Φάμελλος: Αντίθετος στις ακραίες εκφράσεις
«Ακραίες» χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις «που ακούστηκαν κατά του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη» ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.Ειδικότερα, ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως «με βρίσκουν αντίθετο αυτές οι εκφράσεις».
Εξήγησε ότι «θεωρώ ότι δεν υπάρχει τέτοια προσωποκεντρική προσέγγιση από οποιαδήποτε πλευρά και αν γίνεται και νομίζω ότι το ποια θα είναι η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το πούμε όταν τελειώσει το συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Έχει δύο ήττες στις εκλογές, στις βουλευτικές έχασε τον ηγέτη του, Αλέξη Τσίπρα και είχε και ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές».
«Πέρασε ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο, το οποίο δυστυχώς είχε και μια αποχώρηση 45 στελεχών και δυο βουλευτών συντρόφων μας από το κόμμα και άρα και από κοινοβουλευτική ομάδα. Θα προτιμούσα να γινόμαστε όλο και πιο ισχυροί και να μην έχουμε αφαιρέσεις, να έχουμε προσθέσεις – και ελπίζω και διεκδικώ αυτές οι προσθέσεις να γίνουν για το συμφέρον της κοινωνίας στο ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος αυτής της διαδρομής» πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις αποχωρήσεις στελεχών, σημείωσε πως «ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλαν μια επιστολή νωρίτερα -ο Πάνος Σκουρλέτης και αργότερα οι υπόλοιποι- που λένε ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας των τεσσάρων που είχε προηγηθεί, θεωρώ ότι ήταν μια διαδικασία που θα έπρεπε να κινηθεί και αυτεπάγγελτα, γιατί αυτά που ακούστηκαν και μάλιστα σε τηλεοπτικές συχνότητες ήταν ακραία και οι κατηγορίες κατά του Κασσελάκη και δεν είχαν και πολιτικά χαρακτηριστικά. Οι πολιτικές συζητήσεις πρέπει να γίνονται στα όργανα και να προηγούνται μάλιστα εκεί».