ΣΥΡΙΖΑ: Η αλλαγή της ατζέντας πρώτο ζητούμενο του Κασσελάκη και η ειρηνική «συμβίωση» με τις τάσεις
Μπορεί το «σχέδιο» των εκκαθαρίσεων είτε μέσω διαγραφών και δημοψηφίσματος, είτε μέσω των αποχωρήσεων, όπως και τελικά συνέβη να προχώρησε, όπως περίμενε ο Στέφανο Κασσελάκη, όμως, η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε βροχερή χωρίς... Ομπρέλα.
Τα 45 στελέχη που αποχώρησαν μπορεί άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο στον πρόεδρο για να λειτουργήσει το κόμμα έτσι όπως ο ίδιος το οραματίζεται, άφησαν όμως στα χέρια του και την «καυτή πατάτα» του πώς θα λειτουργήσει η αξιωματική αντιπολίτευση μέσα σε πολεμικό και διχαστικό κλίμα και με όσους παρέμειναν.
Επισήμως σήμερα άρχισε μια νέα περίοδος στην Κουμουνδούρου και ο κ. Κασσελάκης ουσιαστικά μη έχοντας άλλο δρόμο, ήδη προσπαθεί να γυρίσει την ατζέντα από τα εσωκομματικά προβλήματα, σε εκείνα της κοινωνίας. Εκεί είναι που θέλει να στρέψει και το βλέμμα των ψηφοφόρων, όπως τονίζει από την πρώτη μέρα της εκλογής του άλλωστε.
Εξάλλου, μόλις μία ημέρα μετά το ταραχώδες Σαββατοκύριακο με την διήμερη Κεντρική Επιτροπή που έμελλε να είναι ιστορική για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού «χάρτη» του κόμματος, επισκέφτηκε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα που δημιουργούνται στην κοινωνία από την υποστελέχωση.
«Άλλη μία επίσκεψη σε άλλη μία Ανεξάρτητη Αρχή που είναι υποστελεχωμένη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση 60% υποστελεχωμένη παρά την υψηλή κατάρτιση που χρειάζεται το έργο της και παρά την εξαιρετικά υψηλή απόδοση του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού που φέρνει πολύ μεγάλη απόδοση στον καταναλωτή και στον φορολογούμενο», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ολόκληρη «αλυσίδα μη αποδοτικού κράτους» και φέρνοντας ως παράδειγμα και τον ΑΣΕΠ και ότι «δεν γίνονται προκηρύξεις» , με αποτέλεσμα τα «ολιγοπώλια» να λειτουργούν «χωρίς φραγμούς».
«Η αιτία της ακρίβειας σε κάθε έκφανση της ζωής του Έλληνα πολίτη από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα και το ρεύμα, είναι δομική και ανήκει στη φιλοσοφία δυστυχώς της κυβερνητικής πολιτικής η οποία δεν επεμβαίνει», πρόσθεσε ο κ. Κασσελάκης.
«Έχουμε καταθέσει προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση θα καταθέσουμε κι άλλες. Αλλά να είμαστε ξεκάθαροι. Η κυβέρνηση και ο κ. Σκρέκας δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την πολύ καλή προσπάθεια που κάνουν εδώ αυτοί οι άνθρωποι. Αντιθέτως αν ήθελαν, να φέρουν φως στον ανταγωνισμό της αγοράς, να έκαναν τα πάντα για να στελεχωθεί η συγκεκριμένη αρχή άμεσα και επίσης να μεταφερθεί σε μια κτιριακή υποδομή την οποία αναζητούν», κατέληξε, δίνοντας με το «καλημέρα» το στίγμα της αλλαγής ατζέντας.
Η «συμβίωση» με Αχτσιόγλου - Τεμπονέρα
Κατά τα άλλα, ο κ. Κασσελάκης είναι βέβαιο πως θα επιδιώξει μια πιο «ειρηνική» επόμενη μέρα και αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (13/11) σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο»: «Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας που ενωμένη και με φρέσκες ιδέες και φρέσκο λόγο και με βαθιά ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία».
Πολλοί θεωρούν ότι αυτή η αισιοδοξία είναι μάλλον υπερβολική, καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι παρούσα, κωθώς οι τάσεις και της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα παραμένουν στο κόμμα και έδειξαν ότι δεν έχουν διάθεση να «χαριστούν» στον πρόεδρο.
Η τάση Αχτσιόγλου μάλιστα μετά το χθεσινό (Κυριακή) κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα, το οποίο κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, δεν αφήνει πολλά περιθώρια νέων εμπρηστικών κινήσεων από την πλευρά Κασσελάκη χωρίς αντίποινα από την πλευρά της, δηλαδή αποχώρηση.
Το υπογράφουν, άλλωστε, επτά βουλευτές (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Αναγνωστοπούλου, Τζούφη, Τζανακόπουλος, Φωτίου).
Το «μένω μέχρι να φύγω εκτός αν δεν φύγω» ισχύει, σε μικρότερο βαθμό, και για την τάση Τεμπονέρα, η οποία πάντως δεν διαθέτει βουλευτές.
Το γόητρό του Στέφανου Κασσελάκη τρώθηκε από την υποχώρησή του γύρω από τις διαγραφές και για το ποιος έχει την «πάγια» αρμοδιότητα, δηλαδή εν τέλει η Επιτροπή Δεοντολογίας κι όχι η βάση του κόμματος.
Υποχώρησε, δηλαδή, ενώπιον της πίεσης των έξι μετριοπαθών στελεχών- Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλου, Όλγας Γεροβασίλη, Κώστα Ζαχαριάδη, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου-, οι οποίοι όμως κι αυτοί μετακινήθηκαν από την τροπολογία τους σύμφωνα με την οποία «δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν κι εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττει την εικόνα του κόμματος».
Ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια η διπλή αποπομπή
Εν τω μεταξύ, αναγνώστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ολομέλεια της Βουλής, η επιστολή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, με την οποία τίθενται εκτός της ΚΟ του κόμματος οι βουλευτές Πέτη Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τις δηλώσεις αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν παραδίδουν τις έδρες οι αποχωρήσαντες
«Είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή που επρόκειτο να καταθέσει σήμερα Δευτέρα (13/11) στον Πρόεδρο της Βουλής για την αποχώρησή του από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεδομένου όμως, ότι έχει κατατεθεί η επιστολή του προέδρου της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλου, διαδικαστικά πλέον η κατάθεση της επιστολής του κ. Τσακαλώτου θα ήταν εκ του περισσού. Στην Ολομέλεια της Βουλής θα αναγνωστεί μόνο η επιστολή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Από την πλευρά της, η μέχρι πρότινος βουλευτής του κόμμματος, Πέτη Πέρκα χαρακτήρισε ως «άκομψη» την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Για την αποχώρηση από το κόμμα είπε ότι είναι «μια καινούρια μέρα, μας πονάει αυτό που έγινε αλλά δεν υπήρχε άλλη διέξοδος».
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέου κόμματος είναι ότι «είναι νωρίς ακόμα, είμαι ανεξάρτητη. Το μέλλον είναι ανοιχτό και ο χώρος της αριστεράς δεν μπορεί να μείνει ακάλυπτος» και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε κόμμα προς τα δεξιά. Για την έδρα που την καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει Είχα μήνυμα από πρωτοετή φοιτητή της νομικής που ακόμα κι αυτός μου είπε πως η συζήτηση περί παράδοσης της έδρας αντίκειται στο Σύνταγμα, γιατί αναβαθμίζει το κόμμα πάνω από το λαό».
«Άλλα έλεγε για τον Αλέξη Γεωργούλη»
Συνεργάτες, ωστόσο, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν παλαιότερη δήλωση του κ. Τσακαλώτου με αφορμή την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη με την οποία καλούσε τον τότε ευρωβουλευτή του κόμματος να επιστρέψει την έδρα. Όπως κι αν έχει, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μειώνεται από τους 47 στους 45 βουλευτές, αλλά η Ομπρέλα δεν μπορεί να σχηματίσει δική της αφού χρειάζονται πέντε τουλάχιστον και δέκα για να έχει πλήρη κοινοβουλευτικά δικαιώματα.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως στο άμεσο ή στο πιο μακρινό μέλλον η Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραμείνει συμπαγής ή ακόμα κι αξιωματική αντιπολίτευση.