ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα κέρδη και οι ζημιές των αντίπαλων παρατάξεων την επομένη της διάσπασης

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Κέρδη και ζημιές μετρούν τα επιτελεία των αντίπαλων φατριών στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία πάντως και λόγω της αποχώρησης της Ομπρέλας- οριστικής-, των 6+ 6 και της ΔΕΚΑ- προσωρινή;- κύλησε ομαλότερα του αναμενόμενου.

Εκ πρώτης όψης η τακτική Κασσελάκη, όπως αυτή άρχισε να ξεδιπλώνεται με το blietzkrieg της Παρασκευής, μοιάζει να απέδωσε καρπούς.

Ναι μεν η Ομπρέλα είχε αποφασίσει την αποχώρησή της νωρίτερα, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κατάφερε να εμφανιστεί στο εσωκομματικό ακροατήριο κι όχι μόνο σε αυτό ως εκείνος ο οποίος την επίσπευσε.

Έδειξε, δηλαδή, όπως λένε συνεργάτες του, την αποφασιστικότητα που ήθελαν από αυτόν εκείνοι που τον ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές.

Το γόητρό του, ωστόσο, τρώθηκε από την υποχώρησή του γύρω από τις διαγραφές και για το ποιος έχει την «πάγια» αρμοδιότητα, δηλαδή εν τέλει η Επιτροπή Δεοντολογίας κι όχι η βάση του κόμματος.

Υποχώρησε, δηλαδή, ενώπιον της πίεσης των έξι μετριοπαθών στελεχών- Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλου, Όλγας Γεροβασίλη, Κώστα Ζαχαριάδη, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου-, οι οποίοι όμως κι αυτοί μετακινήθηκαν από την τροπολογία τους σύμφωνα με την οποία «δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν κι εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττει την εικόνα του κόμματος».

Από την άλλη, στην Ομπρέλα σημειώνουν πως δεν μετακινήθηκαν εκείνοι από τις θέσεις τους, αλλά το κόμμα μετακινήθηκε από τις δικές του.

Σε αυτό το πλαίσιο, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα δεν σκοπεύουν να παραδώσουν τις βουλευτικές τους έδρες, όπως άλλωστε κι ο Στέλιος Κούλογλου την ευρωβουλευτική του, μολονότι τους ζητήθηκε κάτι τέτοιο από τον κ. Κασσελάκη.

Συνεργάτες, ωστόσο, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν παλαιότερη δήλωση του κ. Τσακαλώτου με αφορμή την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη με την οποία καλούσε τον τότε ευρωβουλευτή του κόμματος να επιστρέψει την έδρα.

Όπως κι αν έχει, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μειώνεται από τους 47 στους 45 βουλευτές, αλλά η Ομπρέλα δεν μπορεί να σχηματίσει δική της αφού χρειάζονται πέντε τουλάχιστον και δέκα για να έχει πλήρη κοινοβουλευτικά δικαιώματα.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως στο άμεσο ή στο πιο μακρινό μέλλον η Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραμείνει συμπαγής ή ακόμα κι αξιωματική αντιπολίτευση.

Κι αυτό γιατί η τάση Αχτσιόγλου με το χθεσινό (Κυριακή) κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα, το οποίο κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, δεν αφήνει πολλά περιθώρια νέων εμπρηστικών κινήσεων από την πλευρά Κασσελάκη χωρίς αντίποινα από την πλευρά της, δηλαδή αποχώρηση.

Το υπογράφουν, άλλωστε, επτά βουλευτές (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Αναγνωστοπούλου, Τζούφη, Τζανακόπουλος, Φωτίου).

Το «μένω μέχρι να φύγω εκτός αν δεν φύγω» ισχύει, σε μικρότερο βαθμό, και για την τάση Τεμπονέρα, η οποία πάντως δεν διαθέτει βουλευτές.

Στο μεταξύ, ο κ. Κασσελάκης θα επισκεφθεί σήμερα την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στις 12:30.​

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης