ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε. για το μέλλον του κόμματος - Το δημοψήφισμα και η «μομφή»
Ανανεώθηκε:
Η πιο κρίσιμη ίσως συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον του κόμματος είναι η σημερινή (Σάββατο 11/11), καθώς σ' αυτήν θα «ζυγιστούν» οι δυνάμεις τόσο του νέου προέδρου, όσο και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης
Οι συσκέψεις στα επιτελεία όλων των πλευρών είναι συνεχείς. Ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, χθες το βράδυ συνέφαγε στο Μπουρνάρι με τους γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγγου και Γιώργο Βασιλειάδη, την εκπρόσωπο, Δώρα Αυγέρη και τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου, Μανώλη Καπνισάκη.
Είχε προηγηθεί το βίντεο- διάγγελμα του Στέφανου Κασσελάκη στο οποίο τέθηκε και το θέμα του «δημοψηφίσματος» για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών.
«Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μπορεί, εξάλλου, αυτή η προαναγγελία να ενθουσίασε το στενό επιτελείο του, δεν συνέβη ωστόσο το ίδιο με ανθρώπους που ναι μεν τον στηρίζουν αλλά όχι με τη «φανέλα» του φανατικού και οι οποίοι είχαν ή κι έχουν ακόμα αξιώματα στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
«Εγκαλούσαμε τους άλλους για εσωστρέφεια, αλλά αντί να αλλάξουμε ατζέντα και να στραφούμε στην κοινωνία επιστρέφουμε σε αυτή. Αντί να δώσει μια διέξοδο ως ηγέτης ο Στέφανος δημιούργησε νέες αντισυσπειρώσεις», είναι η εκτίμησή τους.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημειώνει πως δεν θα υπερψηφίσουν την πρόταση Κασσελάκη, η οποία το πιθανότερο είναι πως δεν θα αλλάξει ως προς το περιεχόμενό της.
Εν τω μεταξύ στα 40 αναμένεται να είναι τα στελέχη της Ομπρέλας που είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και τα οποία θα αποχωρήσουν από το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή τη σημερινή (Σάββατο) συνεδρίασή της, όπως πληροφορείται το CNN Greece, καθιστώντας στην ουσία αχρείαστο το εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές που προανήγγειλε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης.
Η «συμμαχία» Αχτσιόγλου- Τεμπονέρα
Ακόμα, εξάλλου, και μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας μόνο βέβαιο δεν είναι ότι θα περάσει η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου.
Κι αυτό γιατί είναι πολύ πιθανή μια συμμαχία της τάσης Αχτσιόγλου (6+ 6) και της τάσης Τεμπονέρα (Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς) με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών ώστε το συνέδριο να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο.
Αυτό θα σημαίνει πως η Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου θα πρέπει να αποφασίσει για τη συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και των Επιτροπών Θέσεων και Κειμένων ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία και να μην χαθεί ένας μήνας μέχρι την προγραμματισμένη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα μέσα Δεκεμβρίου.
Μπορεί, εξάλλου, Έφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας να βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει και πως θα καταθέσουν ενιαίο κείμενο στην Κ.Ε., με αυτό των 6+ 6 να είναι πιο αντιπαραθετικό προς την ηγεσία, ενώ του ΔΕΚΑ πιο πολύ κείμενο συμβολής στη λογική του «Κασσελάκη γίνε πρόεδρος κι όχι ομαδάρχης και λειτούργησε συλλογικά».
Κι αν και οι δύο τάσεις δεν έχουν στόχευση άμεσης αποχώρησης από το ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου και να μην υπάρξει ταύτισή τους με την Ομπρέλα, αυτό δεν αποκλείεται να γίνει μεσομακροπρόθεσμα και, πάντως, πολύ πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Προεξοφλείται, μάλιστα, πως μεγάλο κομμάτι των 6+ 6 θα αποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ για το ΔΕΚΑ πολλά θα κριθούν από τη φυσιογνωμία που θα αποκτήσει το κόμμα με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου.
Όπως κι αν έχει, και οι δύο τάσεις θα καταψηφίσουν το δημοψήφισμα.