«Μέτωπο» για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων θέλει ο Κατρούγκαλος
Δεν τίθεται θέμα μειώσεων μισθών ή δικαιωμάτων των εργαζομένων τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ύστερα από τη συνάντηση του με τους κοινωνικούς εταίρους ενόψει της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά.
Ο κύριος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ευρείες συγκλίσεις ανάμεσα στους φορείς που θα βοηθήσουν «να αποκρούσουμε τις νεοφιλελεύθερες θέσεις των δανειστών που ζητούν περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας».
Οι κοινωνικοί εταίροι επικαιροποίησαν ουσιαστικά τη συμφωνία της Γενεύης και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινό κείμενο των εταίρων, «το οποίο θα ζητήσουμε να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα» όπως είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «θέλουμε την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
«Γι' αυτό το λόγο, οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν σε ένα περιβάλλον συνεννόησης και κατέληξαν σε σημαντικές συγκλίσεις γύρω από τα θέματα για τα οποία θέλουμε να δημιουργηθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα μας βοηθήσει στο να αποκρούσουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις των γνωστών παικτών που θέλουν να συνεχιστεί η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ανέφερε πως τις επόμενες μέρες θα υπάρξει κοινό κείμενο των κοινωνικών εταίρων ενώ κάλεσε και τα κόμματα «να διαμορφώσουμε το Σεπτέμβριο ένα μέτωπο για την επιστροφή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει κοινή γραμμή στο μέτωπο των εργασιακών βάσει των όσων είχαν συνομολογηθεί το 2014 μεταξύ εργαζομένων εργοδοτών και κυβέρνησης, στα πλαίσια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη.
"Στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα της τεράστιας ύφεσης, είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να υπάρχει απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, δεν μπορεί να υπάρχει ανταπεργία, δεν μπορεί να μην υπάρχει προστασία της συλλογικής δράσης και, κυρίως, πρέπει να υπάρχει ένα σαφές και κινούμενο στα ευρωπαϊκά πλαίσια, πλαίσιο διαπραγματεύσεων εθνικών και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας", τόνισε.
Αλλά και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είδε κοινά σημεία με το υπουργείο Εργασίας. "Σε δύο με τρεις ημέρες, θα υπάρξει μία πλήρης συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων σε μία τριμερή κοινή δήλωση, που θα ενισχύσει τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας έναντι του μετώπου που λέγονται δανειστές και, ιδιαίτερα, αυτών που αμφισβητούν κάποια πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε καν να είναι στο τραπέζι της συζήτησης, όπως είναι ο 13ος και ο 14ος μισθός" δήλωσε μετά τη συνάντηση.