ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Αλλάζει το μοντέλο της Πολιτικής Προστασίας - Στο επίκεντρο η πρόληψη

Eurokinissi

«Η πρόληψη να έρχεται μπροστά» δηλώνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία σημειώνοντας πως «έχει στόχο την αλλαγή του μοντέλου σε εμπροσθοβαρές».

«Να προλαβαίνουμε ότι μπορεί να προβλεφθεί, να ελέγχουμε προληπτικά, να υπάρξουν και τα κατάλληλα σύγχρονα εργαλεία και οι ευέλικτες επιτελικές δομές, όχι μόνον στο κεντρικό κράτος αλλά σε κάθε Περιφέρεια και σε κάθε δήμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews» πρόληψη σημαίνει η διαχείριση μιας κρίσης πριν αυτή εκδηλωθεί, «όχι μόνον για να την αποτρέψεις όπως π.χ. μια πυρκαγιά, αλλά και για να μειώσεις αν εκδηλωθεί όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό τις επιπτώσεις της στη φύση στους πολίτες και τις περιουσίες τους».

Παράλληλα, τόνισε ότι «ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων δεν μπορεί να λειτουργεί με γραφειοκρατική δομή ούτε να σκοντάφτει πάνω σε τυπικά εμπόδια» και προσέθεσε ότι μέσω του νομοσχεδίου διευρύνεται το πεδίο ευθύνης του υπουργείου με τη δυνατότητα άμεσης λήψης πρόσθετων προληπτικών μέτρων τα οποία θα κοινοποιούνται στους πολίτες μέσω του 112 και θα είναι αμέσου εφαρμογής.

«Το υπουργείο δεν θα παρακάμπτει ούτε συναρμόδια υπουργεία ούτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά θα συντονίζει πιο αποτελεσματικά τις απαραίτητες ενέργειες στο στάδιο της πρόληψης», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Αναφορικά με την Επιτροπή εκτίμησης κινδύνου από φυσικά φαινόμενα, που όπως προβλέπει το νομοσχέδιο θα συγκροτηθεί από ειδικούς επιστημονικούς φορείς, όπως ο ΟΑΣΠ, η ΕΜΥ κ.λπ. ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι πέρα από τη διαρκή παρακολούθηση όλων των επικίνδυνων φυσικών φαινομένων, «θα κάνουν πρόγνωση πιθανών συνεπειών στις υποδομές, στην ασφάλεια και στην υγεία των πολιτών, την ενδεδειγμένη Διαβάθμιση Κατάστασης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και θα προτείνουν τη λήψη των όποιων προληπτικών μέτρων προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών».

Ερωτηθείς για την επικείμενη υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην Πολιτική Προστασία, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι φέρνουν τους φορείς «στον "φυσικό" τους χώρο ώστε να συλλειτουργούμε θεσμικά όποτε και όπου χρειάζεται εκ των συνθηκών».

Τέλος, σχετικά με τους καθαρισμούς των ρεμάτων, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι μέχρι τώρα το υπουργείο δεν μπορούσε τυπικά να κάνει τίποτε πριν την όποια κρίση, ωστόσο, τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων ως προς την τήρηση προληπτικών μέτρων.

«Δεν μπορούσε δηλαδή ιεραρχώντας τα σημεία μεγάλης επικινδυνότητας να πάει έγκαιρα, να ελέγξει και αν χρειαζόταν να παρέμβει. Μπορούσε μόνον να διαπιστώνει και τέλος…. Αυτό αλλάζει όχι η αρμοδιότητα σχεδιασμού και εκτέλεσης των έργων. Δίνεται πλέον η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων ως προς την τήρηση προληπτικών μέτρων ΟΤΑ για καθαρισμούς, αντιπλημμυρικά, αλλά προσέξτε και αντιπυρικά έργα. Σε περίπτωση που κάποιο κρίσιμο έργο δεν έχει εκτελεστεί ή ολοκληρωθεί για χ λόγους, θα υπάγεται σε διαδικασία κατεπείγοντος. Και παράλληλα προβλέπεται αυστηροποίηση σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και δυνατότητα ανάθεσης σε ΥΠΟΜΕ ως προς την υλοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης