ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: Να γίνουμε μια ενιαία και νικηφόρα ομάδα, να χαμηλώσουμε τους τόνους

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

«Κανένας δεν κατέχει τη μόνη αλήθεια και δεν είναι αυτονόητο ότι οι βουλευτές ή τα τμήματα του κόμματος γνωρίζουν τα πάντα για τα πάντα. Ως πρόεδρος δίνω έμφαση στη συλλογική δουλειά» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να γίνουμε μια ενιαία και νικηφόρα ομάδα. Να χαμηλώσουμε τους τόνους στη μεταξύ μας αντιπαράθεση, που κάποτε παίρνει χαρακτήρα απαράδεκτης σύγκρουσης και κάνει κακό στο ΣΥΡΙΖΑ και στον καθένα από μας. Επιδιώκουν αυτοί με τη συνδρομή της ενημέρωσης 107 να δημιουργήσουν ρήγματα στο ΣΥΡΙΖΑ; Να προκαλέσουμε εμείς με τη στάση, τις ενωτικές πρωτοβουλίες, την αποφασιστικότητα, ρήγματα στις πολιτικές τους και στο καθεστώς τους» πρόσθεσε.

Με αναφορά στο Πολυτεχνείο ξεκίνησε την ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας πως έχουμε πολλούς αγώνες μπροστά μας γιατί η ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας απειλείται καθημερινά από την κυβέρνηση και τις λογικές της Δεξιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναρωτήθηκε ρητορικά αν υπάρχει ουσιαστική διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας ή μήπως υπάρχει ένας ασφυκτικός εναγκαλισμός της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως θέλει να εγκαθιδρύσει ένα ιδιότυπο καθεστώς, εστιάζοντας στο «πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά σκάνδαλο» των παράνομων παρακολουθήσεων: «Παρακολουθούσε τους πάντες. Τους υπουργούς του, την ηγεσία του στρατεύματος, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, τον κ. Ανδρουλάκη, δικά μας στελέχη, επιχειρηματίες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως το βασικό πρόβλημα είναι το ίδιο το «μοντέλο Μητσοτάκη» για τη διακυβέρνηση, η απουσία κάθε πολιτικού ελέγχου ή κοινωνικής λογοδοσίας σε συνδυασμό με μια αίσθηση αλαζονικής παντοδυναμίας κι απουσίας ορίων.

Ο κ. Κασσελάκης, εξάλλου, μίλησε για τρεις πρωτοβουλίες του κόμματός του για τη νεανική στέγη και την πρώτη κατοικία, το ιδιωτικό χρέος και την ακρίβεια: «Η Ελλάδα βιώνει κρίσεις που ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς γιγαντώνει. Θα βρεθούμε εκεί με τις θέσεις μας. Με τις προτάσεις μας για αριστερή προοδευτική λύση».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ανατριχιαστικές αποκαλύψεις την ίδια ώρα που η δικαστική διερεύνηση στη χώρα μας έχει βαλτώσει εδώ κι ενάμιση χρόνο, γι΄ αυτό κι επισκέφθηκε σήμερα την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του για την εξέλιξη της υπόθεσης: «Έφυγα από την συνάντησή μου με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών θα προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς, αλλά θα το δούμε στην πράξη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσπαθεί να φιμώσει και να απομακρύνει όσους τιμούν το λειτούργημά τους. Θα αγωνιστούμε για να χυθεί άπλετο φως στο μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών".

Στη συνέχεια, ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στο «απαράδεκτο» νομοσχέδιο για την επιλογή των διοικήσεων του Δημοσίου, για το οποίο είπε πως μετατρέπει σε διακοσμητικό το ΑΣΕΠ.

Σε εαυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως το «επιτελικό κράτος» στην πραγματικότητα αποτελεί το βαθύ κράτος της ΝΔ, των πελατειακών σχέσεων, των «γαλάζιων golden boys», της αποδυνάμωσης του ΑΣΕΠ, των χιλιάδων μετακλητών, των απευθείας αναθέσεων, των υποκλοπών, της απαξίωσης των Ανεξάρτητων Αρχών και των ελεγκτικών θεσμών, της υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της δημόσιας διοίκησης και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών της.

«Όλοι βλέπουμε και βιώνουμε τη διάλυση του κρατικού μηχανισμού: από το δυστύχημα στα Τέμπη, την καταστροφή του δάσους της Δαδιάς στον Έβρο, τη φωτιά που κατέκαιγε τη Ρόδο για 12 ημέρες, την καταστροφή της Θεσσαλίας ως την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, όπου παραιτούνται οι διορισμένοι από τη ΝΔ διοικητές επειδή δεν αντέχουν τις κυβερνητικές πολιτικές εγκατάλειψης, υποστελέχωσης και διάλυσης της δημόσιας υγείας».

Στη συνεχεια, προχώρησε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ:

  • Όλες οι διαδικασίες επιλογής των διοικήσεων του Δημοσίου να περάσουν στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ.
  • Υπέρ της διαρκούς αξιολόγησης των διοικήσεων, με συμβόλαια απόδοσης που θα συνδέονται άμεσα με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής.

- Η πολιτική λογοδοσία θα συμπληρωθεί από ένα πλαίσιο «κοινωνικού ελέγχου» των πεπραγμένων της κάθε διοίκησης.

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το οποίο είπε πως αποκαλύπτει τι και πώς θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση- «παραδόθηκε στο νεοφιλελευθερισμό»- σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών και του εθνικού συμφέροντος: «Οι αριθμοί που αποτυπώνονται στο προσχέδιο περιγράφουν μια χώρα καταναλωτή, μια χώρα αδύναμη να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, μια χώρα που περιφρονεί τη δημόσια υγεία, μια χώρα στην οποία δεν χωρούν πια οι ανάγκες και τα όνειρα των ανθρώπων».

Ο ίδιος εστίασε και στην απουσία κάθε πρόβλεψης δημοσιονομικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ρύθμισης των χρεών ιδιωτών κι επιχειρήσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αυξάνει τη φορολογία ενώ είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου η κυβέρνηση είναι απλός θεατής της καταστροφής της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

«Η κυβέρνηση παρατηρεί απαθής το τραπεζικό και παρατραπεζικό σύστημα να λεηλατούν τις περιουσίες των Ελλήνων, αλλά και το εισόδημα ακόμα κι όσων δεν έχουν περιουσίες. Και σας ρωτώ: Είναι δυνατόν να υπάρχει δημογραφική, κοινωνική και παραγωγική ανάπτυξη σε μια χώρα όπου τα 7/10 του πληθυσμού παραμένουν δέσμια αρρύθμιστων χρεών και χαμηλότατων εισοδημάτων; Θα έπρεπε να ντρέπονται που υπερηφανεύονται για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την ίδια στιγμή που βρισκόμαστε στα κατώτερα υπόγεια της ευρωπαϊκής κοινωνικής βαθμίδας».

Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για το Σύμφωνο Σταθερότητας, κατηγορώντας την πως δεν δίνει λύση στην ακρίβεια, δεν παρέχει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης μισθών και συντάξεων, δεν περιλαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα των χρεών προς δημόσιο και τράπεζες και των πλειστηριασμών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Κασσελάκης μίλησε για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική τραγωδία στην ευρύτερη περιοχή μας κι εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του σε όλους τους αθώους αμάχους, είτε Παλαιστινίους είτε Ισραηλινούς, διότι πληρώνουν ένα τεράστιο κόστος με τη ζωή τους για επιλογές στις οποίες δεν συμμετείχαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, χαρακτήρισε απαράδεκτο και ντροπή για τον ελληνικό λαό να παρακολουθεί τον πρωθυπουργό του να συναντά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, αλλά να αρνείται να συναντήσει τον πρόεδρο της Παλαιστίνης που συνάντησαν τόσοι άλλοι πρωθυπουργοί, αλλά και να ακούει τον Έλληνα πρωθυπουργό να λέει στον Ισραηλινό ομόλογό του πως «ό,τι κι αν συμβεί, πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρώπινο κόστος» κι ότι «η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να επιβληθεί όταν είναι απαραίτητη».

«Αποτελεί ντροπή να ακούει τον Έλληνα Πρωθυπουργό να λέει στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι έχει παρέμβει για την προστασία της Μονής Αγίου Πορφυρίου, να σκοτώνονται άμαχοι που προστατεύονταν στα κτίρια της Μονής και η Κυβέρνηση να μην ψελίζει καν μια λέξη καταδίκης. Κυρίως, αποτελεί ντροπή να κατατίθεται ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα, με τη στήριξη της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και η Ελλάδα να απέχει. Και επιπλέον, να μην τολμάει ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση να πει τις λέξεις κατάπαυση πυρός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης