Ο εκλογικός νόμος και οι ...«ελεύθεροι σκοπευτές»
Στην καθημερινότητα του Μαξίμου επιστρέφει ο Αλέξης Τσίπρας που ολοκλήρωσε τα συνεχόμενα ταξίδια του σε Βρυξέλλες, Κίνα και Βαρσοβία.
Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να γίνει αποτίμηση των ταξιδιών του και των επαφών του που χαρακτηρίζονται από κυβερνητικά στελέχη ιδιαίτερα σημαντικά.
Για το Μαξίμου αποτελεί πολύ θετικό στοιχείο η υπόσχεση του Μπαράκ Ομπάμα πως θα στείλει τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ ως ειδικό απεσταλμένο στην Αθήνα για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους καθώς σκοπός της κυβέρνησης είναι η σχετική συζήτηση να ανοίξει και πάλι με τους θεσμούς πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.
Επίσης, το Μαξίμου αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ταξίδι στην Κίνα καθώς και η συμφωνία με την Cosco «έδεσε» και μπήκε σε νέα τροχιά, και πολλές κινεζικές εταιρίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερωθεί σήμερα διεξοδικά για τις εξελίξεις που αφορούν τον εκλογικό νόμο καθώς και για τις προθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και ότι υπάρχουν ακόμη και τώρα πιθανότητες -αν και περιορισμένες- να υπερψηφιστεί ο εκλογικός νόμος από τα 2/3 των βουλευτών ώστε να εφαρμοστεί η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές.
Ωστόσο όπως έχει πει στους συνομιλητές του ακόμη κι αν δεν συμβεί αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διπλά ωφελημένος αφενός τηρώντας μία πάγια θέση της αριστεράς για την αναγκαιότητα καθιέρωσης της απλής αναλογικής και αφετέρου αποκαλύπτοντας -όπως λένε κυβερνητικές πηγές- την αναξιοπιστία κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Είναι γεγονός πως το Μαξίμου δεν ανέμενε την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο, κυρίως μετά την απόφασή του να χρησιμοποιήσει ως οδηγό για την νομοθετική του πρόταση την αντίστοιχη πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη το 2015.
Ωστόσο, θεωρεί πως ακόμη κι έτσι τα κόμματα που αρνούνται να ψηφίσουν αυτοεγκλωβίζονται στις εσωτερικές τους διενέξεις, όπως για παράδειγμα αυτή που υπάρχει για τον εκλογικό νόμο στην Δημοκρατική Συμπαράταξη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Συγχρόνως η κυβέρνηση ελπίζει ότι μπορεί να βρεθούν κάποιοι βουλευτές «ελεύθεροι σκοπευτές» που την τελευταία στιγμή θα διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή των κομμάτων τους και θα ψηφίσουν υπέρ του εκλογικού νόμου. Το Μαξίμου δεν έχει ακόμη απάντηση στο πώς θα αντιμετωπίσει την πιθανότητα να περάσει ο εκλογικός νόμος με 200 ψήφους συμπεριλαμβανομένων και αυτών των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.