Φαραντούρης στον Economist: Η κλιματική κρίση διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες
Ανανεώθηκε:
Με αναφορές στον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, με τον οποίο είχε κατ' ιδίαν συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες και με παραδείγματα από την προσωπική οινοπαραγωγική του μονάδα, ανέλυσε στο συνέδριο του «Economist» τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην οικονομία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ο Νικόλας Φαραντούρης, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και διευθυντής Μεταπτυχιακών στην Ενέργεια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο στις δημόσιες παρεμβάσεις του επιμένει να συζητά για τις πολιτικές προτάσεις και όχι για τα «ενδοοικογενειακά» του κόμματος, τόνισε πως η κλιματική κρίση διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες κι επηρεάζει κρίσιμους τομείς όπως η γεωργία, η ενέργεια, ο τουρισμός και η ασφαλιστική αγορά.
Στην ενέργεια, η κλιματική κρίση αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση για θέρμανση στη βόρεια και βορειοδυτική Ευρώπη και να αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση ενέργειας για ψύξη στη νότια Ευρώπη, γεγονός που ενδέχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κορύφωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι.
Στη γεωργία, προβλέπονται σημαντικές απώλειες γεωργικής παραγωγής για τις περισσότερες ευρωπαϊκές περιοχές κυρίως του νότου, οι οποίες δεν θα αντισταθμιστούν από κέρδη στη βόρεια Ευρώπη. Οι νότιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο, με συνολικό αρνητικό αντίκτυπο στη γεωργία.
Εξάλλου, στον τουρισμό, η καταλληλόλητα της νότιας Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά κατά τους βασικούς θερινούς μήνες, ενώ στην στην ασφαλιστική αγορά, η αυξανόμενη ανάγκη για ασφάλιση, η οποία σε κάποιες χώρες (Ελλάδα) προβλέπεται να γίνει υποχρεωτική θα αυξήσει τις κοινωνικές ανισότητες καθώς τα ασφάλιστρα θα γίνουν οικονομικά απρόσιτα για ένα μέρος του πληθυσμού.
«Ουσιαστικά δηλαδή το κόστος της κλιματικής κρίσης μετακυλίεται στον πλέον ευάλωτο», κατέληξε ο Νικόλας Φαραντούρης.
Ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου πρότεινε την πλήρη εξαίρεση δαπανών για κλιματική κρίση και για αποζημιώσεις πληγέντων από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2026 με έμφαση στις καλλιέργειες του νότου και την επαναδιαπραγμάτευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για μεγαλύτερη και πιο στοχευμένη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου του Economist- σήμερα Πέμπτη (26/10) τοποθετείται και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης,- παρευρέθηκε επίσης και μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις πόλεις, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, καθηγητής Χάρης Δούκας.
Φαραντούρης και Δούκας συμφώνησαν ότι οι συνέπειες τις κλιματικής κρίσης απαιτούν δράσεις για την ανάσχεση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχιας στην κατεύθυνση «eat or heat».