Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Σε τροχιά ρήξης και ο Πέτρος Κόκκαλης - Μόνο η Κουντουρά στηρίζει Κασσελάκη
Ανανεώθηκε:
Σε τροχιά ρήξης με τον Στέφανο Κασσελάκη βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, πέρα από τον Στέλιο Κούλογλου που αποχώρησε ήδη από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, και έτερος ευρωβουλευτής, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές είχε στηρίξει ανοιχτά την Έφη Αχτσιόγλου.
Τελικές αποφάσεις, πάντως, δεν έχουν ληφθεί από τον κ. Κόκκαλη, όπως άλλωστε και συνολικώς από τους 6+ 6, οι οποίοι κρατούν διακριτή στάση από την Ομπρέλα.
Εντελώς διακριτή στάση κρατά κι ο Κώστας Αρβανίτης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κουμπάρος του κ. Κούλογλου, ο οποίος ζητά κι από την ηγεσία κι από τα στελέχη να κρατήσουν το κόμμα ενωμένο, υπενθυμίζοντας πάντως πως ο κ. Κασσελάκης εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος του κόμματος.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος είχε υποστηρίξει την κυρία Αχτσιόγλου, κρατά επιθετική στάση απέναντι στον κ. Κασσελάκη και μιλά ανοιχτά για τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές για τις οποίες επανάλαβε πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος προς μεγάλη ευχαρίστηση της Κουμουνδούρου.
Μόνο η Έλενα Κουντουρά από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικώς διακείμενη στον κ. Κασσελάκη.
Τον είχε υποδεχθεί, άλλωστε, στην Κουμουνδούρου το βράδυ της εκλογής του.
«Όλη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρό του Στέφανο Κασσελάκη προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για την δημιουργία νέου κόμματος. Αυτό που αμφισβητείται από την πρώτη στιγμή δεν είναι απλώς και μόνο ο νέος πρόεδρος, αλλά η ίδια η διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.
«Μαρτυρούν τη δημιουργία νέου κόμματος», ισχυρίζονται πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή τα όσα είπε ο Δημήτρης Βίτσας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή τη Δευτέρα για Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά
«Αυτό που αμφισβητείται εδώ και 25 ημέρες δεν είναι η ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Αμφισβητείται η ίδια η διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση. Αυτό ακριβώς είναι που αμφισβητείται από ορισμένους κύκλους- αν μπορώ να το πω έτσι- κι από όσους έχουν συνηθίσει τους εαυτούς τους σε ρόλο ιδιοκτήτη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του, κι αυτή η βάση- ούτε μήνας έχει περάσει- έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία».
Τα παραπάνω δήλωσε στο ραδιοσταθμό Talk Radio η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Δώρα Αυγέρη, η οποία σε σχέση με την αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του κόμματος υποστήριξε πως απαίτηση των ανθρώπων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά και του ίδιου του προέδρου είναι να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα με το οποίο εξελέγη δύο φορές: «Αυτό είναι το δίκαιο και σωστό όταν θέλουμε να μιλάμε για πολιτική ορθότητα».
«Δεν θέλω να σχολιάσω όσα δήλωσε ο κ. Κούλογλου 25 ημέρες μετά την εκλογή του νέου προέδρου. Δυστυχώς ο Στ. Κασσελάκης, 25 ημέρες μετά την εκλογή του, δεν αξιολογείται ούτε για την πολιτική του πρόταση, ούτε για τις πολιτικές του απόψεις, αλλά κυρίως με έναν εμμονικό τρόπο για αυτό που είναι προσωπικά ο ίδιος. Θα ήθελα, ωστόσο, να δώσω μια συνολική απάντηση σε αυτό που συμβαίνει, το οποίο φαίνεται πλέον ότι είναι συντεταγμένο- με την ένταση που συμβαίνει- ενώ από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος καταβλήθηκε και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να μην υπάρχει μια αρνητική εικόνα προς όσους κατά χιλιάδες συμμετείχαν στην εκλογή του νέου προέδρου, αλλά και προς την κοινωνία. Όλο αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλώς μια υπονόμευση του νέου προέδρου μας, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του κόσμου που ήρθε να συμμετέχει στις εκλογές μας. Δεν υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση του εσωκομματικού εκλογικού αποτελέσματος, ούτε της ετυμηγορίας του κόσμου. Και δεν γίνεται σεβαστή ούτε η καταστατική πρόβλεψη για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του», τόνισε η κυρία Αυγέρη.
Σχετικά με τον Στέφανο Τζουμάκα, η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως η πορεία των πραγμάτων ως τώρα έχει αποδείξει ότι ο κ. Κασσελάκης κινείται βάσει καταστατικών προβλέψεων: «Σε τελική ανάλυση τί από όλα όσα προβλέπονται από το καταστατικό δεν έγινε; Και η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίασε, πλειοψηφικά εγκρίθηκε η εισήγηση του προέδρου, ορίστηκε η διεξαγωγή της Κεντρικής Επιτροπής, στις 11/11 και η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος. Όλα αυτά έγιναν παρά τους όσους αμφισβητούσαν ότι θα γίνουν όσα προβλέπονται από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τζουμάκας είναι σαφές ότι ο ίδιος φαίνεται να θέτει εαυτόν εκτός κόμματος και παραπέμπεται στα αρμόδια όργανα. Αυτός ο οποίος προσβάλλεται από όσα έχουν ειπωθεί, και κυρίως από όσα τελευταία είπε ο κ. Τζουμάκας, είναι ο ίδιος ο κόσμος μας. Διότι ο κ. Τζουμάκας κατηγόρησε ένα ολόκληρο κόμμα ως διαπλεκόμενο, και ο Στ. Κασσελάκης είναι ο θεματοφύλακας της αξιοπρέπειας αυτού του κόμματος. Μήπως ο κ. Τζουμάκας είναι διαπλεκόμενος όπως δήλωσε; Αν είναι έτσι, θέτει τον εαυτό του ο ίδιος εκτός».
Απαντώντας και στον κ. Φίλη για την αλλαγή ηγεσίας, η κυρία Αυγέρη επισήμανε πως θα ήθελε να δει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό το πράγμα, με βάση και τις καταστατικές προβλέψεις: «Η αμφισβήτηση της ηγεσίας, όμως, δεν είναι κάτι που διαπιστώνεται από τις φράσεις του Νίκου Φίλη τώρα. Είναι κάτι που έχει προκύψει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη. Γι' αυτό επιμένω πως δεν πρόκειται για ζήτημα αμφισβήτησης ηγεσίας, αλλά για αμφισβήτηση της απόφασης των χιλιάδων μελών μας να έχουμε στην ηγεσία τον Στ. Κασσελάκη, αλλά και της ίδιας της διαδικασίας εκλογής προέδρου από τη βάση. Αυτό ακριβώς είναι που αμφισβητείται από ορισμένους κύκλους -αν μπορώ να το πω έτσι- και από όσους έχουν συνηθίσει τους εαυτούς τους σε ρόλο ιδιοκτήτη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του, και αυτή η βάση -ούτε μήνας δεν έχει περάσει- έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία. Αυτή ήταν η αιτία της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Όσοι δεν κατάλαβαν γιατί έχουμε νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεν κατάλαβαν προφανώς ούτε ποια ήταν η αιτία της ήττας σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, η υπονόμευση δεν είναι κάτι καινούριο. Αυτό που είναι καινούργιο είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η υπονόμευση. Η υπονόμευση του κόμματος και της ελπίδας των Ελλήνων να έχουν μια διαφορετική πρόταση αλλαγής δεν θα περάσει».