Μεσανατολικό: «Φρένο» σε τυχόν εμπλοκή Ιράν - Χεζμπολάχ επιχειρούν οι ΗΠΑ
Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή και στον πόλεμο που εξελλίσεται μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
ΗΠΑ και ΕΕ παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, ενώ σήμερα επισκέπτεται το Τελ Αβίβ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.
Οι Αμερικανοί έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους στη περιοχή και εκτός απο το αεροπλανοφόρο "USS Gerald Ford" που βρίσκεται στη Μεσόγειο απο τον Ιούλιο και λόγω της κρίσης μετακινήθηκε ανατολικά μαζί με τη δύναμη κρούσης του, στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να εισέλθει στην Μεσόγειο και το δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο "USS Dwight D. Eisenhower".
Το πλήρωμα του "USS Dwight D. Eisenhower" δημοσίευσε το παρακάτω βίντεο στον επίσημο λογαριασμό του στο X (πρώην Twitter) με το μήνυμα "Καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να κάνει αυτό που κάνουμε εμείς. Το αεροπλανοφόρο βρίσκεται επισήμως σε ανάπτυξη", δηλώνοντας ότι το "USS Dwight D. Eisenhower" ξεκίνησε την αποστολή του.
Το "USS Gerald Ford" συνεχίζει το θέατρο επιχειρήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο νοτιοδυτικά της Κύπρου, περίπου στα 200ν.μ απο τις ακτές του Ισραήλ και του Λιβάνου. Απο την περασμένη Τετάρτη μαχητικά αεροσκάφη F-18 Hornet απονηώνονται απο το κατάστρωμα του, ασκούνται και επιτηρούν την εύθραυστη περιοχή.
Όπως επισημαίνουν ναυτικές πηγές στο CNN Greece: "To αεροπλανοφόρο "USS Gerald Ford" σταθεροποίησε την κίνηση του, ώστε να φανεί ότι δεν θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις των Ισραηλινών, ωστόσο δηλώνει ισχυρή παρουσία στη περιοχή για να εξασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακούν και τρίτες χώρες, όπως το Ιράν και το Λίβανο μέσω της οργάνωσης Xεζμπολάχ".
Το μήνυμα "Ασκούμαστε όπως θα πολεμήσουμε" έστειλε το πλήρωμα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford, με ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο X (πρώην Twitter).
Στην ίδια ανάρτηση αναφέρεται ότι: "Η αποστολή του #USSGeraldRFord CarrierStrikeGroup είναι η αποτροπή της επιθετικότητας και η υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο".
Η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, με ναυαρχίδα το βρετανικό αντιτορπιλικό "HMS DUNCAN" και τέσσερις φρεγάτες συμμαχικών χωρών μετακινήθηκε και βρίσκεται νότια της Κύπρου στο δυτικό όριο της ΑΟΖ της. Σημειώνεται ότι η φρεγάτα "ΨΑΡΑ" του Πολεμικού Ναυτικού ελλιμενίστηκε το σαββατοκύριακο στη Σούδα για ανεφοδιασμό.
Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΣΑΛΑΜΙΣ» που βρίσκεται στη περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου δεν εστάλη απο την Ελλάδα, αλλά είναι ενταγμένη στη ναυτική δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL) που εκτελεί περιπολίες στον θαλάσσιο χώρο έξω από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου (12 ν.μ.), ενώ βρίσκεται αρκετό διάστημα στην περιοχή και στο πλαίσιο νατοϊκών επιχειρήσεων. Η UNIFIL «επιβλέπει» την τήρηση της λεγόμενης Συμφωνίας του Λιβάνου και σκοπός της είναι η απαγόρευση διακίνησης παρανόμου οπλισμού και παρόμοιων υλικών προς τον Λίβανο, σε συνεργασία πάντα με τις Λιβανικές αρχές και για την υποβοήθηση αυτών. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με μια φρεγάτα από την αρχή της συγκρότησης αυτής της δύναμης το 2006.
Δένδιας: «Eγκληματική η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ»
Η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά ταυτόχρονα ανησυχεί για την περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας που επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο για διμερείς επαφές με τον ομόλογο του Γκράντ Σαπς, δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι είχε μια μακρά συνομιλία με τον Βρετανό υπουργό για την "εγκληματική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ". Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας: "Κάναμε μια αμοιβαία ανάγνωση της σημερινής πραγματικότητας και επίσης συμφωνήσαμε για τη διαρκή ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων κατά την εξέλιξη αυτής της κατάστασης".