ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Με ερωτήματα ξεκινάει ο πολιτικός διάλογος Αθήνας - Άγκυρας

ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/ Εurokinissi

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζεται, με τους Ισραηλινούς να οργανώνουν προσεκτικά τη μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη σκιά αυτής της μεγάλης κρίσης στην περιοχή, Αθήνα και Άγκυρα, που βρίσκονται σε περίοδο επαναπροσέγγισης κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις. Η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση, ενώ η Τουρκία ανοίγει... μέτωπο με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι καλές προθέσεις των δύο πλευρών δεν έχουν αλλάξει, ωστόσο η Αθήνα γνωρίζει καλά ότι θα πρέπει να χειριστεί με προσοχή τον παράγοντα Ερντογάν, ο οποίος σκληραίνει συνεχώς τη ρητορική του απέναντι στο Ισραήλ, διεκδικεί ξανά τον ρόλο διαμεσολαβητή και ασκεί έντονη κριτική στη στάση και τις πολιτικές επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπο αυτές τις συνθήκες σήμερα ξεκινά ο πολιτικός διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, όπως συμφωνήθηκε απο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώνσταντίνος Φραγκογιάννης θα υποδεχτεί στην ελληνική πρωτεύουσα τον Τούρκο ομόλογο του, Μπουράκ Ακτσαπάρ και αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η θετική ατζέντα για το εμπόριο, την οικονομία την ενέργεια, τις μεταφορές, την υγεία και το περιβάλλον. Μια ημέρα μετά, στις 17 Οκτωβρίου, τη σκυτάλη των πολιτικών διαβουλεύσεων εκ μέρους της Ελλάδας θα πάρει η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, όπου θα έχει εκ νέου συναντήσεις με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών: "Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα".

Στη συνάντηση της 17ης Οκτωβρίου Αθήνα και Άγκυρα θα αρχίσουν να κολυμπούν στα βαθιά. Αν και ο Πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι η "Χάγη είναι μακριά", ο πολιτικός διάλογος με τον χειρισμό του οποίου έχει επιφορτιστεί η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αφορά και τη διερεύνηση της δυνατότητας συμφωνίας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα διαμηνύει πως ο διάλογος που ξεκινά έχει συγκεκριμένο πλαίσιο και σε αυτό δεν περιλαμβάνονται θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.Φωτογραφία ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Τα ερωτήματα

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς Ελλάδα και Τουρκία θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε εξομάλυνση των σχέσεων, με την Τουρκία να εναντιώνεται στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Έως τώρα ΗΠΑ και ΕΕ είχαν στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων με την Ε.Ε, όπως και η προυπόθεση για την έγκριση του προγράμματος αγοράς και αναβαθμισης μαχητικών F16, προυποθέτει μια σειρά κινήσεων, όπως το "ΝΑΙ" της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η βελτίωση των σχέσεων με την Αθήνα και επι του πεδίου στο Αιγαίο. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές και διεθνολόγοι που εκτιμούσαν ότι το κλίμα νηνεμίας στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αποφεύγοντας την επιθετική ρητορική και τις μονομερείς ενέργειες αποτελει μια ακόμα τακτική της Άγκυρας για να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί.

Το στοίχημα για την Αθήνα είναι ο ελληνοτουρκικός διάλογος να κρατηθεί έξω απο την κρίση της Μέσης Ανατολής και τα νερά στο Αιγαίο να παραμείνουν ήρεμα.

Έως τώρα ο προγραμματισμός της ελληνικής πλευράς δεν έχει αλλάξει και μετά την ολοκλήρωση των πρώτων επαφών στην Αθήνα, ακολουθούν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εντός του μήνα Νοεμβρίου, με την επίσκεψη της ελληνικής στρατιωτικής και διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη- Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης