ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σημασία της Αλεξανδρούπολης για το ΝΑΤΟ και η Συμφωνία με Βουλγαρία, Ρουμανία

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tη στιγμή που υπάρχει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έλαβε χώρα η Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας υπό τον Γενικό Γραμματέα, Γενς Στολτενμπεργκ.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας εκτός απο την νατοϊκή Σύνοδο, συμμετείχε στη Συνάντηση των Υπουργών της κοινής πρωτοβουλίας “Jet Coalition”, η οποία αφορά την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε αεροσκάφη F-16, ύστερα απο πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του και παρουσία του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ελλάδα είχε δηλώσει την πρόθεση της να συνδράμει στην εκπαίδευση των Ουκρανών ιπτάμενων, κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στην Ελλάδα και των επαφών που είχε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Δένδιας στην Υπουργική Συνάντηση για την Άμυνα στην Ουκρανία.YΠΕΘΑ

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας υποστήριξε την Ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας. Τόνισε μάλιστα τη στρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη ταχείας ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία, μια κίνηση που θα στείλει ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε και με τον Ουκρανό ομόλογο του, ο οποίος τον ενημέρωσε για τελευταίες εξελίξεις του πολέμου και συμφωνήθηκε ο Έλληνας υπουργός να επισκεφθεί σύντομα το Κίεβο, αλλά και την Οδησσό. Εγκάρδια συζήτηση είχε ο Νίκος Δένδιας και με τον Λιθουανό ομόλογο του Arvydas Anušauskas, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Λιθουανίας, τόσο σε διμερές πλαίσιο όσο και σε πλαίσιο ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκης Ένωσης.

Η επέκταση του δικτύου αγωγών καυσίμων ΝΑΤΟ

Στις Βρυξέλλες έλαβε χώρα ακόμα ένα σημαντικό γεγονός. Υπογράφηκε από τον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, τον Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Todor Tagarev και την Υφυπουργό Άμυνας της Ρουμανίας, Simona Cojocaru η «Επιστολή Προθέσεων περί επέκτασης του Δικτύου Αγωγών καυσίμων του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας». Η υπογραφή της Επιστολής έρχεται σε συνέχεια της Τριμερούς Συνάντησης των Πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στις 9/10/2023.

Πηγές του Υπουργείου Άμυνας τονίζουν ότι «Με την κίνηση αυτή ενισχύεται το αποτύπωμα της Ελλάδος ως ενεργειακού κόμβου και αναβαθμίζεται περαιτέρω ο ρόλος του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, καθώς μεταβάλλεται σε σημαντικό κόμβο εφοδιασμού καυσίμων».

Υπογραφή «Επιστολής Προθέσεων περί επέκτασης του Δικτύου Αγωγών καυσίμων του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας».ΥΠΕΘΑ

Πρόκειται για πρωτοβουλία με την οποία εξυπηρετούνται τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς προωθείται η χρήση υποδομών στην ελληνική επικράτεια και η διασύνδεσή τους με Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η επέκταση του ελληνικού συστήματος αγωγών και η διασύνδεσή του με τις δύο έτερες χώρες στην Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ στέλνει μήνυμα ισχυρής πολιτικής βούλησης για συνεργασία 3 χωρών σε πλαίσιο ΝΑΤΟ. Η εν λόγω πρωτοβουλία μάλιστα συμβάλλει στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των υποδομών ανεφοδιασμού καυσίμων στην Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η όδευση της επέκτασης του δικτύου των αγωγών εντός της ελληνικής επικράτειας (Χαλκερό - Αλεξανδρούπολη) και η διασύνδεσή του θα ενισχύσει το ελληνικό αποτύπωμα στον τομέα της Αποτροπής και Άμυνας της Συμμαχίας.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας: «Επιβεβαιώνεται η ελληνική επιλογή, η Ανατολική Μακεδονία και ιδίως η Θράκη να γίνουν κόμβος εφοδιασμού των Χωρών - Μελών της Συμμαχίας».

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος ΔένδιαςΥΠΕΘΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης