Βορίδης: Αν υπάρξει δικαστική απόφαση μας γυρίζει στην πτώχευση θα την εκτελέσουμε;
Το ζήτημα των δικαστικών αποφάσεων που έχουν πάρα πολύ σημαντική δημοσιονομική επίπτωση έθεσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης με αφορμή τα αναδρομικά των συνταξιούχων δικαστικών.
Για τη συγκεκριμένη απόφαση, τόνισε πως συνδέεται με συγκεκριμένες προσφυγές τριών δικαστών και πρόσθεσε πως όλες οι αποφάσεις, «δεν ξεπερνούν το εύρος του δεδικασμένου τους» - και κατά συνέπεια, «σεβαστή η απόφαση, αλλά στο εύρος της».
Ο κ. Βορίδης μιλώντας στο action 24, τόνισε πως δεν υπάρχει κυβέρνηση που να έχει τη δυνατότητα να δώσει αυτά τα ποσά αλλά να μην τα δίνει. Έφερε σε αντιδιαστολή το πολιτικό σύστημα με το δικαστικό σώμα, λέγοντας πως το μεν πρώτο κρίνεται από το λαό σε τακτικά διαστήματα ενώ το δεύτερο δεν κρίνεται, έχει θωρακισμένη την ανεξαρτησία του - «και σωστά».
«Ενδεχομένως είναι ζητήματα που πρέπει να αγγίξει η συνταγματική αναθεώρηση», σημείωσε και πρόσθεσε πως «το λεγόμενο μισθοδικείο είναι μια πρόταση, η οποία ετέθη στο Σύνταγμα στην Αναθεώρηση του 2011, με προτείνοντα τότε, τον Ευάγγελο Βενιζέλο».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «το σίγουρο είναι ότι αποφάσεις που έχουν μείζονα δημοσιονομική συνέπεια και σημασία, πρέπει να μπορούν να εκτελούνται από τον Προϋπολογισμό. Δηλαδή αν υπάρξει μια απόφαση που θα μας γυρίσει στην πτώχευση, θα την εκτελέσουμε;». Πρόσθεσε πως «ο λαός μας δεν θέλει να ξαναπεράσει στη διαδικασία να είμαστε εκτός αγορών, να μην μπορούμε να δανεισθούμε, να προσφεύγουμε στα Ταμεία». Εν τέλει, «καλώς ειπώθηκε ότι συνταξιούχοι δύο και τριών ταχυτήτων δεν νοείται να υπάρχουν».