Τι περιμένει η Αθήνα από τη Σύνοδο της Γρανάδας - Στο τραπέζι μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή
Ανανεώθηκε:
Πόρους για το μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση έχει θέσει ως στόχους στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης ήδη ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Πέμπτης την πρόθεση της Αθήνας να ζητήσει επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την κλιματική κρίση αλλά και αυξημένα κονδύλια για το μεταναστευτικό.
Αναλυτικά το θέμα αναμένεται να θέσει κατά την τοποθέτησή του την Παρασκευή στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό η Αθήνα αναζητά πόρους τόσο για να διαχειριστεί το μεταναστευτικό στα σύνορά της αλλά και χρήματα προς την Τουρκία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση Ελλάδας, Τουρκίας, Βρυξελλών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Τις προθέσεις του ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφείς και με τη δήλωσή του την Πέμπτη από τη Γρανάδα.
«Να συζητήσουμε τις προκλήσεις στο μέτωπο της μετανάστευσης. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο συμβούλιο για τον κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου. Μια σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής, όμως θα επιμείνω και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Συνέχισε λέγοντας πως «το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ειδικά όσον αφορά τις δράσεις της κλιματικής προσαρμογής. Είχα την ευκαιρία και στην Μάλτα στην σύναξη των χωρών του ευρωπαϊκού νότου να επαναλάβω την αγανάκτηση μου για το γεγονός ότι οι πόροι οι οποίοι διατίθενται σήμερα από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι σχετικά περιορισμένοι».
«Και η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξηση των πόρων αυτών κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική κρίση» τόνισε.
Η δύσκολη αποστολή των 47
Οι 47 ήγετες που συναντώνται στη Γρανάδα πάντως, πέρα από τα προαναφερθέντα ζητήματα έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο έργο. Να συζητήσουν και συμφωνήσουν για το θέμα της διεύρυνση της Ε.Ε., με δεδομένο ότι κόστος της διεύρυνσης, μόνο για την ένταξη της Ουκρανίας, θα φτάσει τα 186 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στους Financial Times.
Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία στη Σύνοδο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε να μην δώσει το παρών επικαλούμενος αδιαθεσία μια κίνηση που είχε ως βασική της αιτία τη στήριξή του στο Αζερμπαϊτζάν για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.