Έντονη αντίδραση Αποστόλου για το... "ελληνικό" γιαούρτι Τσεχίας
Τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας αναφορικά με το σχέδιο νόμου της Τσεχίας στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για τη χρήση του ονόματος «ελληνικό» γιαούρτι και γιαούρτι «ελληνικού τύπου» εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου με επιστολή του προς τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις και τον επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.
Στην επιστολή του ο κ. Αποστόλου αναφέρει ότι η χρήση της ονομασίας «ελληνικό» γιαούρτι, καθώς και της ονομασίας γιαούρτι «ελληνικού τύπου», είναι αντίθετη στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, στον οποίο αναγράφεται ότι οι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο υπουργός, ελληνικό είναι το γιαούρτι που παρασκευάζεται στην Ελλάδα σύμφωνα με τις σχετικές μακρόχρονες μεθόδους παραγωγής και δεν αφορά έναν και μόνο τύπο προϊόντος.
Ο όρος “ελληνικό” γιαούρτι είτε ως χαρακτηρισμός προϊόντος, είτε ως στοιχείο σήματος, είναι παραπλανητικός και μη ανταποκρινόμενος στην πραγματικότητα, διότι δηλώνει συγκεκριμένη χώρα καταγωγής, την Ελλάδα, στην οποία το προϊόν οφείλει τη φήμη του.
Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναζητήσει λύσεις που να είναι σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο και να μην διευκολύνουν την καταχρηστική αξιοποίηση της φήμης των ελληνικών προϊόντων.