ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννης στο CNN Greece: Η Αθήνα του 2019 δεν έχει καμία σχέση με την Αθήνα του 2023

O Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

Η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κλιματική κρίση αλλά και δεκαετίες κακού σχεδιασμού και παραμέληση των υποδομών, τονίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, προσθέτοντας όμως ότι η πόλη προλαβαίνει να θωρακιστεί αν γίνουν άμεσα οι απαραίτητες κινήσεις.

Παράλληλα, μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Μπακογιάννης αναφέρει ότι στην «καρδιά» του προγράμματός του βρίσκονται οι γειτονιές της Αθήνας.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η Αθήνα του 2019 δεν έχει καμία σχέση με την Αθήνα του 2023 ενώ, στο φλέγον ζήτημα της ασφάλειας δηλώνει ότι η πόλη χρειάζεται τον «αστυνομικό της γειτονιάς»

Διεκδικείτε τη δεύτερη θητεία σας ως δήμαρχος Αθηναίων. Ποιο είναι το όραμά σας για τα επόμενα χρόνια;

Το όραμα μας αποτυπώνεται με τον πιο καθαρό τρόπο στο πρόγραμμα που παρουσιάσαμε πριν λίγες εβδομάδες στους δημότες. Και πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, πλήρως κοστολογημένο και, κυρίως, ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχέδιο, που διαμορφώθηκε από τους ίδιους τους Αθηναίους. Και αυτό, δεν το λέω καθ' υπερβολή.

Πράγματι, το σχέδιο μας για την Αθήνα αποτελεί προϊόν συλλογικής δουλειάς και προσπάθειας μιας μεγάλης και σύνθετης ομάδας ανθρώπων, που ζει την πόλη από μέσα και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις αδυναμίες της.

Γι’ αυτό, λοιπόν, στην «καρδιά» του προγράμματος μας βρίσκονται οι γειτονιές. Από εκεί ξεκινήσαμε το 2019, αλλάζοντας σταδιακά, με σχέδιο και επιμονή, την εικόνα τους. Από εκεί θα συνεχίσουμε και την επόμενη μέρα των εκλογών. Με πολύπλευρες παρεμβάσεις και έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το πράσινο, το οποίο έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε, δίνοντας περισσότερο ελεύθερο και ποιοτικό χώρο στους πολίτες και προχωρώντας με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Αθήνας. Με πολλά μικρά έργα που θα κάνουν, όμως, την μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητα των Αθηναίων. Αλλά και με μεγάλα, όπως η Διπλή Ανάπλαση, η Ακαδημία Πλάτωνος που αλλάζουν ριζικά τις δυνατότητες τις πόλεις να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Για ποιο από τα έργα της προηγούμενης θητείας αισθάνεστε περήφανος και τι θα αλλάζατε, αν είχατε τη δυνατότητα;

Είμαι περήφανος για την ομάδα και το έργο μας. Γιατί η Αθήνα του 2019 δεν έχει καμία σχέση με την Αθήνα του 2023. Στην καθαριότητα, για παράδειγμα, αναβαθμίσαμε τον εξοπλισμό των υπηρεσιών αλλά και τον τρόπο που καθαρίζουμε το κέντρο και τις γειτονιές. Η Αθήνα σήμερα καθαρίζεται συνολικά και όχι αποσπασματικά. Με νερό και σαπούνι, κάθε μέρα της εβδομάδας, σε κάθε γωνιά της πόλης.

Στις πλατείες, στους μικρούς και μεγάλους δρόμους, στα πεζοδρόμια, και στους πεζόδρομους. Κινήσεις όπως η δημιουργία του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, οι βυθιζόμενοι κάδοι, τα νέα συνεργεία anti-graffiti, αποτελούν κλειδιά για την επόμενη μέρα στον τομέα της καθαριότητας στην πρωτεύουσα.

Παράλληλα, τοποθετήσαμε χιλιάδες νέα σύγχρονα φωτιστικά τύπου led, επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά σημαντικές οικονομίες και εξασφαλίζοντας περισσότερο και ποιοτικότερο φως για το κέντρο και τις γειτονιές. Να σας πω και για τα πεζοδρόμια, τα οποία παρέμεναν ίδια για τουλάχιστον μια 20ετία, μετατρέποντας σε πολλές περιπτώσεις την μετακίνηση των πεζών σε ατελείωτη περιπέτεια. Εμείς ανακατασκευάσαμε τα πεζοδρόμια 59 δρόμων, τοποθετώντας ράμπες ΑμεΑ αλλά και ψυχρά υλικά για την ανθεκτικότητα στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιούμε ένα «μπαράζ» αναπλάσεων σε πλατείες, πάρκα, χώρους άθλησης και παιδικές χαρές, δίνοντας ξανά ζωή σε υποδομές νευραλγικής σημασίας για τους Αθηναίους. Να το πω απλά, αυτά τα 4 χρόνια η Αθήνα αλλάζει πολύ, λίγο-λίγο. Προχωράμε μπροστά, βήμα-βήμα, μέρα με τη μέρα, γειτονιά-γειτονιά.

Πόσο «θωρακισμένη» είναι η Αθήνα απέναντι στην κλιματική κρίση; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καιρικά φαινόμενα όπως τον Daniel και τον Elias;

Είμαστε αντιμέτωποι από τη μία με την κλιματική κρίση κι από την άλλη με δεκαετίες κακού σχεδιασμού και παραμέληση των υποδομών. Η Αθήνα προλαβαίνει να θωρακιστεί, αλλά δεν έχει καθόλου χρόνο για χάσιμο.

Για αυτό σε κάθε μικρή και μεγάλη παρέμβαση μας, λαμβάνουμε υπόψη την κλιματική κρίση και τις συνέπειες βιωσιμότητας. Λαμβάνουμε διαρκώς μέτρα, αντλούμε βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες λύσεις, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε τον «πόλεμο» αυτό.


Ξεκινάμε με το πράσινο. Να μειώσουμε τους ρύπους κατά 60% εώς το 2030. Να έχει κάθε Αθηναίος πρόσβαση σε ένα χώρο πρασίνου με 15 λεπτά περπάτημα. Φροντίζουμε τα υφιστάμενα δέντρα, και φυτεύουμε νέα, δίνοντας πολύτιμες «ανάσες» οξυγόνου στην πόλη. Και για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουμε φυτέψει πάνω από 7.000 δέντρα στο κέντρο και τις 129 γειτονιές της Αθήνας, ενώ έχουμε σχεδιάσει για την επόμενη πενταετία να φυτευτούν άλλα 16.000.

Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο 12 pocket parks, μεγάλα πάρκα γειτονιάς όπως το Κοροπούλη ή στα Κουντωριώτικα πίσω από τη Λεωφόρο. Προχωράμε με 5 νέα όπως αυτό που σχεδιάζουμε στο σταθμό ΚΤΕΛ των Λιοσίων. Εκτελούμε έργα υποδομών στους κεντρικούς αστικούς πνεύμονες, όπως ο Λυκαβηττός, ο Εθνικός Κήπος, ο Στρέφης και σύντομα κι ο Αρδηττός. Αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, αντιπυρικά.
Και πολλά ακόμα!

Για παράδειγμα, αναβαθμίζουμε ενεργειακά τα δημοτικά μας κτίρια ξεκινώντας από τα σχολεία. Σε όλες μας τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, κι όπως ανέφερα στα πεζοδρόμια, χρησιμοποιούμε μόνο σύγχρονα ψυχρά και φυσικά υλικά, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τον πολίτη. Την ίδια στιγμή, ενισχύουμε το υδάτινο στοιχείο της πόλης ανακατασκευάζοντας όλα τα σιντριβάνια της πόλης, ενώ ενισχύουμε σε καθημερινή βάση το πράσινο. Στηρίζουμε επίσης την κυκλική οικονομία, από την ανακύκλωση που έχουμε υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά μας, μέχρι την άρδευση των χώρων πρασίνου όπου ελαχιστοποιούμε τη σπατάλη νερού, αυτοματοποιώντας το πότισμα και προωθώντας εναλλακτικές πηγές νερού.

Τέλος, όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στο κέντρο και τις γειτονιές, έχουμε χαρτογραφήσει πάνω από 40 σημεία επικινδυνότητας και προχωράμε με την αποκατάστασή τους. Ενδεικτικά αναφέρω, το Θησείο, ή τον σταθμό του ΗΣΑΠ στα Πετράλωνα, και προχωράμε με την λεωφόρο Ηρακλείου, τη Ριζούπολη κ.α.

Μετά από μια θητεία στο Δήμο, θεωρείτε ότι η Αθήνα είναι μια ασφαλής πόλη; Ποιο είναι το σχέδιο σας σε αυτό το φλέγον μέτωπο;

Το θέμα της ασφάλειας στην πόλη μας το έχω αναδείξει πολλές φορές, σε μια προσπάθεια να υπάρξει καθολική κινητοποίηση και να ληφθούν άμεσα επιπλέον μέτρα που θα την καταστήσουν απόλυτα ασφαλή. Κι έχω επανειλημμένα πει, ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας αστυνόμευσης της, ώστε ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει, με ασφάλεια και χωρίς φόβο, κάθε γωνιά της.

Η Αθήνα, λοιπόν, χρειάζεται προληπτική, συστηματική, κοινοτική αστυνόμευση. Με απλά λόγια, χρειάζεται τον «αστυνομικό της γειτονιάς».

Το καλό είναι ότι έχουμε μια γόνιμη συνεργασία με τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Οικονόμου, η οποία ενισχύεται μέρα με τη μέρα. Το πρόβλημα, πλέον, αναγνωρίζεται και γίνονται οι απαραίτητες «ζυμώσεις» μεταξύ των υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Αθηναίων και της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης