Παρμενίων-23: Η σημασία των ασκήσεων προσομοίωσης «Renegade»
Η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων-23» που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει την αντιμετώπιση όλων των πιθανών σεναρίων κρίσης, που μπορεί να συμβούν στη χώρα.
Ένα από αυτά τα σενάρια κρίσεων που εκτελέστηκαν στον «Παρμενίωνα-23» είναι διαδικασία που ακολουθείτε για την αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής από αέρος και έχει την κωδική ονομασία «Renegade».
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική Άσκηση κατά την οποία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση μιας εναέριας πλατφόρμας, πχ ένα πολιτικό ή στρατιωτικό αεροσκάφος, που καθώς εισέρχεται στο FIR Αθηνών κλείνει το σύστημα ανίχνευσης του.
Τότε, ενεργοποιείται το πρωτόκολλο «Renegade» και αμέσως σημαίνει συναγερμός στα στρατιωτικά αεροδρόμια που βρίσκονται αεροσκάφη ετοιμότητας, όπως της Λήμνου, Σκύρου, Αγχιάλου, Τανάγρας ή Σούδας, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το αεροσκάφος που έχει θεωρηθεί ως απειλή.
Ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών readiness απογειώνονται άμεσα, πλησιάζουν το αεροπλάνο στο οποίο υπάρχει απειλή και το συνοδεύουν έτοιμα να επέμβουν, εφόσον απαιτηθεί.
Αν το επεισόδιο καταλήξει στη χειρότερη δυνατή περίπτωση και χαρακτηριστεί ως ασύμμετρη απειλή για τη χώρα, τότε ενημερώνεται άμεσα η ανώτατη πολιτική ηγεσίας της χώρας, που είναι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει αν το αεροσκάφος θα καταρριφθεί. Αν ο Πρωθυπουργός απουσιάζει, αναλαμβάνει την ευθύνη ως αντικαταστάτης του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ: "H Άσκηση ενεργοποίησης του πρωτοκόλλου "Renegade" εκτελέστηκε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023. Η Άσκηση προσομοίωσης έγινε με πολιτικό αεροσκάφος που δεν τηρούσε τις προβλεπόμενες διαδικασίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, ούτε το Σχέδιο Πτήσης του και οι ενέργειές του τείνουν να εξελιχθούν σε εναέρια απειλή εναντίον αστικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της xώρας".
Το «Renegade» προσομοίωνε μεταφορικό αεροσκάφος της ΠΑ, το οποίο απογειώθηκε από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας (112 ΠΜ). Σύμφωνα με το σενάριο του επεισοδίου, ο κυβερνήτης του αεροπλάνου όταν είδε το ένα από τα μαχητικά δίπλα του απάντησε τελικά στις κλήσεις και υπάκουσε στις οδηγίες του πιλότου του μαχητικού να οδηγηθεί στο προβλεπόμενο γι’ αυτές τις περιπτώσεις πλησιέστερο κι ασφαλέστερο αεροδρόμιο. Εκείνη τη στιγμή, το δεύτερο μαχητικό βρίσκεται σε θέση βολής πίσω από το αεροπλάνο ώστε να παρέμβει αν χρειαστεί, πάντα βάσει των εντολών της Εθνικής Αρχής.
Όταν το αεροπλάνο προσγειώνεται οδηγείται σε απομονωμένο χώρο της πίστας, όπου ακολουθούνται τα πρωτόκολλα ελέγχου του αεροσκάφους, απομόνωσης και ταυτοποίησης όλων των επιβαινόντων.
Σκοπός του επεισοδίου ήταν αφενός η εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτικών φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση αεροσκαφών σε κατάσταση «Renegade», αφετέρου η εκπαίδευση επί των διαδικασιών Διοίκησης και Ελέγχου κατά την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
Η Ασκηση εμπνεύστηκε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των νατοϊκων συμμαχικών χωρών, μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους στο Μανχάταν.
Η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου εκτελέστηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ) υπό τη διεύθυνση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, παρουσία των Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, του Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχου Φραγκίσκου Λελούδα ΠΝ και του Υπαρχηγού ΓΕΑ Υποπτέραρχου (Ι) Αντώνιου Πανίδη ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.