Γ. Χατζηδάκης στο CNN Greece: Τι έγινε και τι θα γίνει στην Ηλιούπολη – Οι 4 προτεραιότητες
Για τα έργα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στην Ηλιούπολη αλλά και για τις δεσμεύσεις του για την επόμενη πενταετία, μίλησε στο CNN Greece ο Γιώργος Χατζηδάκης, νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος για τη δημαρχία της πόλης, λίγες εβδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως προτεραιότητά του εφόσον τον εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες, θα είναι το ζήτημα του οδοφωτισμού και η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως ο κορεσμός στο κοιμητήριο Ηλιούπολης, η απρόσκοπτη κυκλοφορία των πολιτών στα πεζοδρόμια, και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον τομέα της καθαριότητας.
Ο δήμαρχος Ηλιούπολης αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που έγιναν κατά τη θητεία του για την ασφάλεια των παιδιών, με παρεμβάσεις σε παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους, το κολυμβητήριο και τα σχολεία της πόλης.
«Έγιναν πολλά έργα στην πόλη μας, εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ και που αρκετές από αυτές, ήδη αυτή τη στιγμή υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν και στα επόμενα 5 χρόνια μέσω των Προγραμμάτων «Αντώνης Τρίτσης», Φιλόδημος, το Πράσινο Ταμείο και την Περιφέρεια Αττικής», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Για την προστασία του Υμηττού από τις φωτιές την καλοκαιρινή περίοδο, εξήγησε ότι ελήφθησαν μέτρα σε τρεις άξονες, με 24ωρες εθελοντικές περιπολίες, επιφυλακή της ομάδας πολιτικής προστασίας του δήμου με προσωπικό και μηχανήματα και με καθαρισμούς αποψιλώσεις, μηχανικά μέσα πυρόσβεσης.
Σχετικά με τη θωράκιση της Ηλιούπολης έναντι τυχόν πλημμυρών, ανέφερε πως οι καθαρισμοί και οι συντήρηση του συνόλου των φρεατίων και των αγωγών των ομβρίων υδάτων, γίνονται με συνέπεια. Εξέφρασε ακόμα τη βεβαιότητα πως τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή θα ολοκληρωθούν εντός του 2024 από τη νέα περιφερειακή αρχή Αττικής.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Γιώργο Χατζηδάκη
κ. Χατζηδάκη διεκδικείτε ξανά την ψήφο των πολιτών της Ηλιούπολης. Ποια έργα και δράσεις θεωρείτε ότι αποτελούν «διαβατήριο» για να περάσετε ξανά το κατώφλι του δημαρχείου;
Έγιναν πολλά έργα στην πόλη μας, εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ και που αρκετές από αυτές, ήδη αυτή τη στιγμή υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν και στα επόμενα 5 χρόνια μέσω των Προγραμμάτων «Αντώνης Τρίτσης», Φιλόδημος, το Πράσινο Ταμείο και την Περιφέρεια Αττικής. Όπου μπορούσε ο Δήμος να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις, ήταν έτοιμος με ώριμες μελέτες, τις κατέθεσε και εγκρίθηκαν. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση από την αρχή της θητείας μας στο ζήτημα «παιδιά και ασφάλεια παιδιών». Αυτό συνεπάγεται ότι έχουν γίνει πολλά έργα και έχει αναβαθμιστεί, πλέον, πάνω από το 60% των παιδικών χαρών της πόλης μας, οι οποίες έχουν γίνει πραγματικά «στολίδια», οι αθλητικοί χώροι (ανοικτά ή κλειστά γυμναστήρια), αλλά και το Κολυμβητήριο μας, αναβαθμίστηκαν και ανακαινίστηκαν πλήρως. Όπως, επίσης και τα Σχολεία της πόλης μας, στα οποία έγιναν πολύ σημαντικά έργα, μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και τα οποία έχουν δώσει πραγματικά μια πολύ πιο σύγχρονη και ασφαλή λειτουργία τους.
Στο δήμο σας βρίσκεται ο Υμηττός, ένας σπουδαίος πνεύμονας πρασίνου για ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Πώς διαχειριστήκατε τους κινδύνους πυρκαγιάς κατά τους θερινούς μήνες;
Το βουνό μας, ο Υμηττός, δυστυχώς, έχει καεί επανειλημμένα στο παρελθόν και δεν πρέπει να κινδυνέψει ξανά. Ο Δήμος μας έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και επαγρυπνεί ώστε να μη ζήσουμε και εδώ, το δράμα που ζει κάθε καλοκαίρι η υπόλοιπη χώρα.
Τα μέτρα πρόληψης που πήραμε για να αποφύγουμε δυσάρεστες πυρκαγιές ήταν:
1) Εθελοντικές περιπολίες 24 ώρες το 24ωρο.
Έχουμε δημιουργήσει το Μητρώο Εθελοντών. Πρόκειται για έναν εθελοντικό μηχανισμό που ενεργοποιείται άμεσα σε ημέρες ή περιόδους πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (4 και άνω), σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Ο Δήμος προσφέρει στους πιστοποιημένους εθελοντές τον εξοπλισμό (σ.σ. αυτοκίνητα, στολές, γιλέκα, φακούς κ.λπ.) και εν συνεχεία σε ομάδες, υπό τον συντονισμό αιρετών και υπηρεσιακών της Πολιτικής Προστασίας, επιτελούν την υψηλή κοινωνική τους αποστολή: περιπολούν μέρα-νύχτα το βουνό, σε δρόμους που συνορεύουν με τον Υμηττό, σε πάρκα, στο ρέμα της Πικροδάφνης και σε άλλα κρίσιμα σημεία της πόλης μας.
2) Eπιφυλακή της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, με το απαραίτητο προσωπικό, τα ειδικά οχήματα-μηχανήματα και τους εθελοντές της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης (ΕΟΔΠΗ) με τα οχήματα που έχει διαθέσει ο Δήμος μας.
3) Καθαρισμούς, αποψιλώσεις και με μηχανικά μέσα πυρόσβεσης (δεξαμενές, κανόνια νερού κ.λπ.), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).
Η χώρα μετρά τις πληγές που άνοιξαν οι φονικές πλημμύρες στο θεσσαλικό κάμπο, μια εξέλιξη που έχει ανοίξει τη συζήτηση και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Σε αυτό το πεδίο τι ενέργειες έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή;
Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι προφανώς έργα σύνθετα, χρονοβόρα, απαιτητικά, δύσκολα και πολύπλοκα και με αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής.
Η β’ φάση που αφορά το διαδημοτικό αντιπλημμυρικό έργο Ηλιούπολης - Βύρωνα από την Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε να υλοποιείται στις κορυφές του Υμηττού το 2019, όταν και αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου. Ωστόσο, κατά την εξέλιξη των εργασιών προέκυψε πρόβλημα με αγωγό της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα να διακοπεί το έργο, που παρόλο τις συνεχείς οχλήσεις μας προς την Περιφέρεια Αττικής ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Είμαστε βέβαιοι ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2024 από τη νέα περιφερειακή αρχή.
Εμείς ως Δημοτική Αρχή, γνωρίζοντας τις ανάγκες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, αναθέσαμε, μετά από σχετικό διαγωνισμό, σε έμπειρο και εξειδικευμένο μελετητή την εκπόνηση αντιπλημμυρικής μελέτης για όλα τα επικίνδυνα σημεία της Ηλιούπολης.
Επίσης, εφαρμόζουμε ένα συνεπές πρόγραμμα έγκαιρου καθαρισμού και συντήρησης του συνόλου των φρεατίων και των αγωγών των ομβρίων υδάτων, τα οποία είναι στην αρμοδιότητα του δήμου.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε μπροστά σας εφόσον εκλεγείτε ξανά;
Τέσσερα σημαντικά έργα, μεταξύ άλλων, είναι προτεραιότητα του Δήμου μας, αν και εμποδιστήκαμε από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο:
Πρώτον, το ζήτημα του οδοφωτισμού, όπου πλέον γίνεται εν μέρει αλλαγή μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αλλά πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο της πόλης. Έχουμε έτοιμη τη μελέτη από ανεξάρτητους μελετητές προκειμένου να γίνει άμεσα, με το που θα αναλάβει η νέα διοίκηση και θα έχουμε, πλέον, την πλειοψηφία στο Δ.Σ., να υλοποιηθεί το έργο του οδοφωτισμού στην πόλη μας.
Δεύτερο, είναι το ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος που υπάρχει στο Δημοτικό μας Κοιμητήριο, που είναι σήμερα από τα πλέον κορεσμένα της Αττικής. Η επιβαρυμένη λειτουργία του με μεγάλες και πολυήμερες αναμονές στις ταφές και τα τεράστια προβλήματα στις τριετείς εκταφές έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο μετά την πανδημία του covid.
Η Δημοτική Αρχή έλυσε εν μέρει το πρόβλημα, δημιουργώντας διώροφους σαρκοφάγους εντός του, ωστόσο, επιδιώκουμε μια οριστική λύση στο πρόβλημα, που να πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις χωροθέτησης. Οι προτάσεις για επέκταση του υπάρχοντος Κοιμητηρίου δεν δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημά του, προσκρούουν στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και δεν τις υιοθετούμε.
Τρίτο και σημαντικό ζήτημα είναι η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη διαχείριση της καθαριότητας. Να αναβαθμίσουμε τον στόλο των οχημάτων μας και να εκσυγχρονίσουμε τα υπάρχοντα μέσα με προμήθεια νέων απορριμματοφόρων και σύγχρονων μέσων αποκομιδής, όπως έχουν σχεδιαστεί και προγραμματιστεί από την τρέχουσα δημοτική θητεία.
Τέλος, προτεραιότητά μας, επίσης, είναι το ζήτημα της απροσπέλαστης κυκλοφορίας του κόσμου στα πεζοδρόμια. Ήδη η Δημοτική Αστυνομία έχει κάνει σημαντικό έργο για να ομαλοποιήσει αυτή την κατάσταση αλλά χρειάζονται περαιτέρω βήματα.