Θωρακίζεται η Ελλάδα: Ισραηλινά UAV HERON αγοράζει η Πολεμική Αεροπορία
Η Πολεμική Αεροπορία φαίνεται ότι προχωράει στο σημαντικό βήμα της προμήθειας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών απο το Ισραήλ.
Το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2023 συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ εξετάστηκαν θέματα Ημερήσιας Διάταξης όπως: η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων σε Ειρηνευτικές Αποστολές ΕΕ και NATO, θέματα οργάνωσης των Γενικών Επιτελείων και Διεθνών Οργανισμών, εξοπλιστικά προγράμματα των τριών Επιτελείων και η απονομή Ηθικών Αμοιβών.
Σύμφωνα με πηγές του CNN Greece, στη σύζήτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων αποφασίστηκε η αγορά ενός Ισραηλινού UAV HERON απο την Πολεμική Αεροπορία, μαζί με το συνοδευτικό του.
Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει συνολικά δύο Ισραηλινά UAV τέτοιου τύπου, τα οποία είχε μισθώσει με leasing, έχουν ενταχθεί στην 390 Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και σταθμεύουν στην 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο. Ακόμη ένα UAV Ηeron έχει πάρει το Λιμενικό Σώμα μέσω της FRONTEX.
Τα UAV HERON βρίσκονται πλάι στα παλαιότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Πήγασος και μαζί με αυτά χρησιμοποιούνται για αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης. Ωστόσο το HERON λόγω της τεχνολογίας που διαθέτει έχει εντυπωσιακές δυνατότητες στην ανάλυσης εικόνας και μπορεί να αναλάβει εκτός απο αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης ΑΟΖ, συλλογής πληροφοριών, ακόμα και κατάδειξης στόχου.
Μάλιστα, οι Ενοπλες Δυνάμεις είχαν επιστρατεύσει τα Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούσαν το καλοκαίρι στις πυρκαγιές της Ρόδου και του Έβρου, αλλά και για την επιτήρηση ολόκληρης της Επικράτειας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση για την προμήθεια UAV HERON ελήφθη απο το ΣΑΓΕ, καθώς σε λίγο καιρό ληγεί η σύμβαση του ενός εκ των τριών και κρίθηκε απαραίτητη η αγορά του. Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση και του δεύτερου Ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Παράλληλα, υπαρχει η σκέψη για απόκτηση της πιο βελτιωμένης έκδοσης των ΗΕRON, την UCAV που θα είναι εξοπλισμένα με βλήματα αέρος-εδάφους.
Θυμίζουμε ότι από το 2018 «τρέχει» και το πρόγραμμα για τα αμερικανικά MQ-9, για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο φάκελος του MQ-9 πέρασε από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο και το ΣΑΓΕ ενώ έλαβε την σχετική έγκριση και από τη Βουλή.