Στέφανος Κασσελάκης: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Οι θέσεις, το βιογραφικό του
Νέος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδείχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, με καθαρή νίκη έναντι της Έφης Αχτσιόγλου και των υπόλοιπων συνυποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, διαδεχόμενος έτσι τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο 35χρονος Στέφανος Κασσελάκης, δραστηριοποιείται επί χρόνια στις ΗΠΑ στον κόσμο του επιχειρείν και αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ σαν Έλληνας του εξωτερικού.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του γεννήθηκε στο Μαρούσι και μεγάλωσε στην Εκάλη. Παιδί πλούσιας οικογένειας, μετανάστευσε στην Αμερική κατά τη διάρκεια της εφηβείας του.
Η διάκρισή του σε διαγωνισμό μαθηματικών του έδωσε την ευκαιρία να φοιτήσει στα καλύτερα σχολεία και μέσω υποτροφίας να καταφέρει να λάβει δύο πτυχία από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Ο ίδιος ξεκίνησε να τοποθετείται δημόσια για τις κοινωνικές του θέσεις αρθρογραφώντας στην εφημερίδα της ομογένειας «Εθνικός Κήρυκας», ενώ μάλιστα συμμετείχε εθελοντικά στην καμπάνια του Τζο Μπάιντεν.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του - Αναλυτικό βιογραφικό
Ο Στέφανος Κασσελάκης γεννηθήκε το 1988 στο Μαρούσι. Από το 2015 δραστηριοποιείται στον χώρο της Ναυτιλίας.
Έχοντας κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό «Αρχιμήδη» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, εκπροσώπησε τη χώρα στη μαθηματική Βαλκανιάδα νέων και χάρη στη διάκρισή του, έλαβε πλήρη υποτροφία από το λύκειο Phillips Academy στο Andover της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, όπου μετανάστευσε από την ηλικία των 14 ετών.
Φοίτησε στο πρόγραμμα Huntsman του University of Pennsylvania με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου, προέδρου του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και έλαβε δύο πτυχία: B.Sc. στα Χρηματοοικονομικά από το Wharton School of Business και Β.Α. στις Διεθνείς Επιστήμες από το College of Arts & Sciences.
Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε Γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν για τις Προεδρικές Εκλογές του 2008. Εργάστηκε επίσης και στο think tank εξωτερικής πολιτικής «Center for Strategic and International Studies» στη Washington, DC.
Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, αρχικά με τη «Στήλη του Φοιτητή» και αργότερα με το «Χρώμα της Αγοράς». Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική διαδικτυακή πλατφόρμα CVfromGreece, μέσω της οποίας βοήθησε νέους να βελτιώσουν τα βιογραφικά τους για αιτήσεις εργασίας ή σπουδών στο εξωτερικό.
Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Είναι ιδιαίτερα φιλόζωος και ευαισθητοποιημένος σε θέματα ισότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Η θητεία στην Goldman Sachs
Ο Στέφανος Κασσελάκης προσελήφθη στην Goldman Sachs το 2009. Εκείνη τη χρονιά η παγκόσμια οικονομία ήταν βυθισμένη στην ύφεση και ο χρηματοοικονομικός κόσμος βρισκόταν σε βαθιά αναταραχή. Ωστόσο, μετά από μια σύντομη θητεία, ο ίδιος συνειδητοποίησε πως μια τέτοια καριέρα δεν ήταν αυτό που επιθυμούσε.
«Το 2009, στα 21 μου, εν μέσω οικονομικής κρίσης, βρήκα δουλειά στην Goldman Sachs και είδα από κοντά τι είναι Κεφάλαιο. Το να αγοράζεις τον κόπο του άλλου φτηνά. Το πόση αλαζονεία φέρνει το χρήμα. Γι’ αυτό και άφησα αυτήν τη δουλειά. Πήρα δάνειο με προσωπική εγγύηση, και τρία χρόνια μετά κατάφερα να μπω στην ποντοπόρο ναυτιλία. Διαχειριζόμενος ρίσκο όλο το 24ωρο. Μετά από πολύ ιδρώτα, πήρα μια μεγάλη οικονομική ανάσα» είχε δηλώσει ο ίδιος σε βίντεο που δημοσίευσε, ανακοινώνοντας μάλιστα επίσημα την υποψηφιότητά του.
Οι πολιτικές του θέσεις
Ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να αντικαταστήσει τον όρο Αριστερά, με το σκλόγκαν περί «ΣΥΡΙΖΑ Ριζοσπαστικής Ανασυγκρότησης» και πως «η Σύγχρονη αριστερά, ξέρει νέους τρόπους να φέρει την προκοπή στην χώρα».
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο, σε συνέντευξή του στο Kontra Channel, είχε αναφέρει ότι δεν γίνεται να υπάρξουν υποχωρήσεις και πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Μάλιστα, είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να δεχθεί τον όρο των «γκρίζων ζωνών» και ότι «τον εκνευρίζει να μην μπορεί η Ελλάδα να αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ.».
Όσον αφορά τη θέση για τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, είχε πει ότι είναι αδιανόητο να πληρώνονται από το ελληνικό κράτος οι ιερείς, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ανεξάρτητο από τον σεβασμό προς τη θρησκεία. Μάλιστα όπως είχε τονίσει, αισθάνεται χριστιανός.
Επιπλέον, ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω βίντεο που έχει αναρτήσει στα social media, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν περί «κρατιδίου» επαναλαμβάνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξωτερική πολιτική, υποστηρίζοντας πως «πατάει» στην πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του Αλέξη Τσίπρα.
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «δεν είμαι τέλειος, σαν εκείνους που έφτιαξαν τον νόμο Κατρούγκαλου», για να συμπληρώσει: «Δεν έχω στο πλευρό μου κανέναν βουλευτή που να θεωρεί τη μουσουλμανική μειονότητα τουρκική. Δεν έχω στο πλευρό μου κανέναν βουλευτή που να πιστεύει ότι δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων», καταλήγοντας μάλιστα ότι τα ερωτήματα περί πατριωτισμού πρέπει να γίνουν αλλού και όχι σε εκείνον.