ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης για Κασσελάκη: Δεν χρειαζόμαστε άναρθρες κραυγές περί «ξεδοντιάσματος της Δικαιοσύνης».

Φίλης για Κασσελάκη: Δεν χρειαζόμαστε άναρθρες κραυγές περί «ξεδοντιάσματος της Δικαιοσύνης».
Ο Νίκος Φίλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σφοδρά πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, για τα περί «ξεδοντιάσματος της Δικαιοσύνης» από τον υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος.

Τονίζει πως ο εκδημοκρατισμός της Δικαιοσύνης, περνά μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος και πως απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα αποδώσουν στη δικαιοσύνη το χαρακτήρα της ως εξουσία που απορρέει από τη Λαϊκή Κυριαρχία.

«Δεν χρειαζόμαστε συνεπώς φτηνούς εντυπωσιασμούς και άναρθρες κραυγές, περί "ξεδοντιάσματος της Δικαιοσύνης", αλλά, πολιτική τόλμη για την αναβάθμισή της και τον αναγκαίο εκδημοκρατισμό της», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Η αντίληψη για μια Δικαιοσύνη, πισθάγκωνα δεμένη στο άρμα της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας, απ' όπου κι αν εκστομίζεται, αναπαράγει μια βαθιά δεξιά και αντιδραστική ιδέα», σημειώνει ο κ. Φίλης.

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Φίλη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πολύ ψηλά στο Πρόγραμμά του την προστασία και τον εκδημοκρατισμό των θεσμών. Ουδέποτε τάχθηκε υπέρ του ασφυκτικού κομματικού ελέγχου της Δικαιοσύνης, όπως επιδιώκει και πράττει η ΝΔ, με πιο χαρακτηριστικές την περίοδο Ντογιάκου πρόσφατα και την περίπτωση Κόκκινου, επί πατρός Μητσοτάκη.

Ο εκδημοκρατισμός της Δικαιοσύνης περνά μέσα από την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε, να σταματήσει ο διορισμός της ηγεσίας της από την εκάστοτε κυβέρνηση και να περάσει στην αρμοδιότητα της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία.

Χρειάζεται επίσης να υπάρξουν βαθιές μεταρρυθμίσεις, ώστε, από το κράτος των Δικαστών να οδηγηθούμε σε ένα ανανεωμένο Κράτος Δικαίου, που θα αποδίδει στη Δικαιοσύνη το χαρακτήρα της, ως Εξουσία που απορρέει από τη Λαϊκή Κυριαρχία.

Δεν χρειαζόμαστε συνεπώς φτηνούς εντυπωσιασμούς και άναρθρες κραυγές, περί "ξεδοντιάσματος της Δικαιοσύνης", αλλά, πολιτική τόλμη για την αναβάθμισή της και τον αναγκαίο εκδημοκρατισμό της.

Η αντίληψη για μια Δικαιοσύνη, πισθάγκωνα δεμένη στο άρμα της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας, απ' όπου κι αν εκστομίζεται, αναπαράγει μια βαθιά δεξιά και αντιδραστική ιδέα.