Ισραηλινά F-35 με ελληνικά F-16 σε πρόβα δυνατοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο
Ανανεώθηκε:
Η αμυντική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ισραήλ ενισχύεται συνεχώς μέσω ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων, που έχουν προγραμματιστεί απο τα επιτελεία των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε η Αεροπορική Άσκηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ με την επωνυμία «FRIZIS DAMAS - 23», εντός του FIR Αθηνών, αλλά και του FIR Τελ Αβίβ. Η Άσκηση διεξήχθη στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ για το 2023 που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο, με σκοπό την εξάσκηση των συμμετεχόντων σε σύνθετες Αεροπορικές Επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας, με την υποστήριξη Αεροσκαφών Εναέριου Ανεφοδιασμού και ιπτάμενων ραντάρ, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση εναέριων απειλών και την προσβολή επίγειων στόχων.
Στην αεροπορική Άσκηση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 10 εξόδους μαχητικών αεροσκαφών F-16 και 1 ιπτάμενο ραντάρ, ενώ από το Ισραήλ συμμετείχαν ένα ιπτάμενο τάνκερ B707, ένα ιπτάμενο ραντάρ G550, καθώς και Μαχητικά F-15, F-16 και F-35.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική άσκηση για τους Έλληνες χειριστές, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει ιπτάμενο τάνκερ, για να κάνουν «συντήρηση» στον εναέριο ανεφοδιασμό. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, τα μαχητικά αεροσκαφη της Πολεμικής Αεροπορίας συνεκπαιδέυονται με τύπους μαχητικών αεροσκαφών που πρόκειται να αποκτήσουν, όπως το F-35, αλλά και γίνεται συντήρηση των πληρωμάτων με τα ιπτάμενα τανκερ που συμμετέχουν στην Άσκηση, ώστε να δείχνουν και να κρατούν διαθεσιμότητα σε ασκήσεις ή σε αποστολές του ΝΑΤΟ.
Η «FRIZIS DAMAS - 23» γίνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επιβεβαιώνοντας την ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, που εμβαθύνει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεών τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν οι δύο χώρες για την εγγύηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σημειώνεται, ότι η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο δίδυμο Ελλάδα – Κύπρος και εκτιμά τη δυνατότητα που δίνουν οι δύο αυτές χώρες στο Ισραήλ να εκπαιδεύει τις ‘Ενοπλες Δυνάμεις του σε αποστάσεις που βρίσκονται οι φυσικοί του αντίπαλοι.
Ισραηλινοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εν λόγω άσκηση αποτελεί εξάσκηση για τη μακρά παραμονή των μαχητικών αεροσκαφών και των δύο χωρών στον ουρανό της Ανατολικής Μεσογείου για την Ελλάδα, όπως και προσομοίωση ενδεχόμενης επιχείρησης του Ισραήλ στο Ιράν.
Ανώτατη Στρατιωτική Πηγή αναφέρει στο CNN Greece ότι: «Η Ελλάδα πάντα υποστηρίζει πρωτοβουλίες που προάγουν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και σφυρηλατεί συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες στη περιοχή που έχουν κοινό όραμα και ασπάζονται το Διεθνές Δίκαιο, τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».
Το αποτύπωμα των ισχυρών σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ
- Ισραηλινή εταιρεία ανέλαβε την λειτουργία του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα για 22 χρόνια
- Αγορά και εγκατάσταση αnti-UAV συστήματος στο Αιγαίο από το Ισραήλ
- Χρήση μέσω leasing Ισραηλινών UAV’s Heron από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ενδιαφέρον αγοράς οπλισμένων μη επανδρωμένων UCAV
- Aγορά των κατευθυνόμενων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς SPIKE NLOS