Δεν πάει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Όσλο ο Κ. Φλώρος λόγω της κατάστασης στη Θεσσαλία
Ανανεώθηκε:
Η αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς κακοκαιρίας στη Θεσσαλία, για την οποία συνδράμουν ασταμάτητα, νυχθημερόν, απο την ώρα που ειδοποιήθηκαν, οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για το ΓΕΕΘΑ.
Για το λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του CNN ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ακύρωσε το ταξίδι στο Όσλο της Νορβηγίας, όπου θα συνέδριάσουν από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023 οι Αρχηγοί Άμυνας του ΝΑΤΟ για την Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής τους.
Τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο ο Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, που είναι ο Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.
Η ατζέντα της Συνόδου θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ και οι προσκεκλημένοι Αρχηγοί Άμυνας θα προωθήσουν τις αποφάσεις που έλαβαν οι Συμμαχικοί Αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ: "Στο Βίλνιους, οι ηγέτες της Συμμαχίας έκαναν σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής του ΝΑΤΟ και ενάντια σε όλες τις απειλές και προκλήσεις. Κλειδί για αυτό είναι τα Περιφερειακά Σχέδια – γεωγραφικά σχέδια – που έχουν εκπονηθεί για την άμυνα και αποτροπή έναντι των δύο απειλών που περιγράφονται στη Στρατηγική Αντίληψη και στη Στρατιωτική Στρατηγική του ΝΑΤΟ: τη Ρωσία και τις τρομοκρατικές ομάδες. Αυτό είναι μέρος της εξέλιξης του ΝΑΤΟ από μια Συμμαχία για επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης εκτός περιοχής σε μια Συμμαχία κατάλληλη για επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας για την υπεράσπιση κάθε ίντσας συμμαχικής επικράτειας".
Στο Όσλο, οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων θα εξετάσουν πώς να κάνουν αυτά τα σχέδια πλήρως εκτελέσιμα, μεταξύ άλλων με:
- Περισσότερα στρατεύματα σε υψηλότερη ετοιμότητα.
- Δημιουργία και ανάπτυξη ικανοτήτων. Προσαρμογή των δομών διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ.
- Περισσότερη ενεργοποίηση (υλικοτεχνική υποστήριξη, υποστήριξη από το κράτος υποδοχής, συντήρηση, αναπλήρωση και τοποθέτηση αποθεμάτων, στρατιωτική κινητικότητα).
- Περισσότερη εκπαίδευση και άσκηση συλλογικής άμυνας.
Η Στρατιωτική Επιτροπή συνέρχεται στη Σύνοδο των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων δύο φορές το χρόνο στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μία φορά το χρόνο διοργανώνεται Σύνοδος από ένα Συμμαχικό κράτος μέλος. Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροής του ΝΑΤΟ είχε γίνει στην Ελλάδα.