ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με 2,25 δισ. για τους πλημμυροπαθείς στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με 2,25 δισ. για τους πλημμυροπαθείς στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τα ευρωπαϊκά «αντανακλαστικά» για τη στήριξη της Ελλάδας που επλήγη από τη φονική θεομηνία στη Θεσσαλία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχοντας στο πλευρό της τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε πως η χώρα μας μπορεί να ενεργοποιήσει κεφάλαια ύψους έως 2,25 δισ. ευρώ με διαδικασίες εξπρές για να επουλώσει τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες.

Προκειμένου μάλιστα να αποφευχθούν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συστήσει «task force» προκειμένου να ενεργοποιηθεί η υποστήριξη με ταχύτητα αλλά και τη μέγιστη δυνατή ευελιξία.

«Μαζί θα βρούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Ο ελληνικός λαός μπορεί να βασίζεται στην Ευρώπη για ταχεία στήριξη, μέγιστη ευελιξία. Στεκόμαστε στο πλευρό σας, όχι μόνο σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, αλλά και για την ανοικοδόμηση και την ανασυγκρότηση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Στη ΔΕΘ ο οδικός χάρτης αξιοποιήσης των ευρωπαϊκών πόρων

Το περίγραμμα της αξιοποίησης των κονδυλίων θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Τα εν λόγω κονδύλια, θα κατευθυνθούν στην αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών στις υποδομές, στις ιδιωτικές περιουσίες, στις καλλιέργειες και τις επιχειρήσεις.

Οι 3 + 2 πηγές της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης

Για τη στήριξη της Ελλάδας μπορούν να αξιοποιηθούν πέντε συνολικά πηγές ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και συγκεκριμένα:

• Tα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν απορροφήθηκαν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (περί τα 250 εκατ. ευρώ)

• Μέσω της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση υποδομών

• Μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη. Σε αυτά τα πλαίσια η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ακόμη η Ελλάδα μόλις καταγράψει το ύψος των καταστροφών μπορεί να αιτηθεί επιπλέον χρήματα:

• Από το Ταμείο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

• Από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.

Πυρά από την αντιπολίτευση: Ανακατεύθυνση πόρων και όχι νέα βοήθεια

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και πως η ευρωπαϊκή βοήθεια αποτελείται από κονδύλια που ήδη είχε στη διάθεσή της η χώρα μας.

«Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με ευρωπαίους αξιωματούχους και οι δηλώσεις για 2,25 δισ. ευρώ από την ΕΕ δεν αφορούν νέους πόρους. Αφορούν την αξιοποίηση κονδυλίων που η χώρα είχε στη διάθεση της κ το επιτελικό κράτος δεν μπόρεσε να τα αξιοποιήσει», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως επενδύει στη «δημιουργία εντυπώσεων» και πως απέτυχε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση υποδομών και έργων για την πρόληψη της καταστροφής.

Αιχμηρή ήταν και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που αναφέρει πως ενώ το Μαξίμου διακινούσε σενάρια ακόμα και για τη δημιουργία ειδικού ταμείου, τελικά η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση «δεν είναι τίποτα παραπάνω από τα ευρωπαϊκά χρήματα που δικαιούνταν η χώρα μας έτσι κι αλλιώς».