ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια η Ελλάδα: Αναλαμβάνει τη διοίκηση της KFOR

Πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια η Ελλάδα: Αναλαμβάνει τη διοίκηση της KFOR
ΓΕΕΘΑ

Η Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός χωρίς αποκλεισμούς, δημοκρατικού και πολυεθνικού Κοσσυφοπεδίου, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει τη διοίκηση της ειρηνευτικής αποστολής KFOR.

Στρατιωτικές Πηγές αναφέρουν ότι «Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι τα Βαλκάνια παραμένουν προβληματική ζώνη και παρεμβαίνει με ποικίλους τρόπους. Την ώρα λοιπόν που η Τουρκία προσπαθεί να ενδυναμώσει τις ήδη καλές της σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες, το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέλαβε τα ηνία του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος της Δύναμης ''Kosovo Force Operational Reserve Force'' αποδεικνύει έμπρακτα τον ενεργό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή των Βαλκανίων, το αξιόμαχο και την ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση, το επιτελείο και ο ελληνικός Λόχος του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος της Δύναμης «Kosovo Force Operational Reserve Force» (KFOR ORF) αναχώρησαν από την Ελλάδα για το στρατόπεδο Bondsteel στο Κοσσυφοπέδιο που αποτελεί και το Στρατηγείο της ΝΑΤΟικής αποστολής «Kosovo Force» προκειμένου να αναλάβει αποστολές ασφαλείας, συνδράμοντας στην ικανότητα άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσσόβου.

11_sep_01_001.jpg
Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Η διαταγή ανάπτυξης ελήφθη από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, μετά την επιτυχή αξιολόγηση του Τάγματος από αρμόδιους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, λοιπόν, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ αναφορικά με την συνεισφορά και συμμετοχή σε δράσεις της Συμμαχίας, ανέλαβαν την οργάνωση του πολυεθνικού Τάγματος, λόγω της ανάγκης δημιουργίας πολυεθνικής δύναμης που τέθηκε από την Διακλαδική Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νάπολη.

11_sep_01_011.jpg
Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Η ανάληψη της Διοίκησης του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος της Δύναμης «Kosovo Force Operational Reserve Force» από την Ελλάδα αναδεικνύει τη συνεχή και δυναμική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αποδεικνύοντας την καθοριστική συμβολή τους στην ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Η τελετή αναχώρησης έγινε στο Στρατόπεδο «ΥΠΛΓΟΥ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ» στην Νέα Σάντα Κιλκίς, στην οποία παραβρέθηκε ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR Αντιστράτηγος Πάρις Καπραβέλος.

Μια εβδομάδα νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση του Επιτελείου του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος της Δύναμης «Kosovo Force Operational Reserve Force», την διοίκηση του οποίου όπως προαναφέραμε αναλαμβάνει η Ελλάδα.

11_sep_01_003.jpg
Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Η αξιολόγηση

Η 1η φάση της αξιολόγησης διήρκησε από τις 18 έως τις 19 Ιουλίου 2023 με την συμμετοχή εκπροσώπων των υφιστάμενων Διοικήσεων του Τάγματος, και η τελική της φάση από τις 29 Αυγούστου έως την 1 Σεπτεμβρίου 2023 υπό μορφή άσκησης τύπου Command Post Exercise.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη επιτυχή διαδικασία νατοϊκής αξιολόγησης Ελληνικού Τμήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τις δύο πρώτες να αφορούν αξιολογήσεις του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών και του Τμήματος Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Το Πολυεθνικό Τάγμα KFOR ORF αποτελεί την Επιχειρησιακή Εφεδρεία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσόβου και είναι η πρώτη φορά που συγκροτείται από πολυεθνική δύναμη τεσσάρων Λόχων, με την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας αντίστοιχα, και την χώρα μας ως έθνος – πλαίσιο να αναλαμβάνει την Διοίκησή του.

11_sep_01_002.jpg
Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Η Ελλάδα ανέλαβε τον συντονισμό της οργάνωσης του Τάγματος, συνέταξε τάχιστα και υπέβαλε έγκαιρα στο ΝΑΤΟ ανάλογη τεχνική διευθέτηση, που αφορά στην συγκρότησή του.

Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην KFOR ORF εγκρίθηκε στο ΚΥΣΕΑ του περασμένου Μαρτίου, με διάρκεια ανάπτυξης μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023 και δυνατότητα παράτασης εφόσον αποφασιστεί η χρονική επέκταση της αποστολής και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνοχής και της αποτρεπτικής ικανότητας της Συμμαχίας, προβάλλοντας τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

Στο Όσλο ο Α/ΓΕΕΘΑ για τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ

Μετά από πρόσκληση του Στρατηγού Eirik Kristoffersen, Αρχηγού των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι Αρχηγοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συνέδριάσουν στο Όσλο από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023 για την ετήσια Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής τους.

Η ατζέντα θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ και οι προσκεκλημένοι Αρχηγοί Άμυνας θα προωθήσουν τις αποφάσεις που έλαβαν οι Συμμαχικοί Αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ: "Στο Βίλνιους, οι ηγέτες της Συμμαχίας έκαναν σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής του ΝΑΤΟ και ενάντια σε όλες τις απειλές και προκλήσεις. Κλειδί για αυτό είναι τα Περιφερειακά Σχέδια – γεωγραφικά σχέδια – που έχουν εκπονηθεί για την άμυνα και αποτροπή έναντι των δύο απειλών που περιγράφονται στη Στρατηγική Αντίληψη και στη Στρατιωτική Στρατηγική του ΝΑΤΟ: τη Ρωσία και τις τρομοκρατικές ομάδες. Αυτό είναι μέρος της εξέλιξης του ΝΑΤΟ από μια Συμμαχία για επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης εκτός περιοχής σε μια Συμμαχία κατάλληλη για επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας για την υπεράσπιση κάθε ίντσας συμμαχικής επικράτειας".

Στο Όσλο, οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων θα εξετάσουν πώς να κάνουν αυτά τα σχέδια πλήρως εκτελέσιμα, μεταξύ άλλων με:

  • Περισσότερα στρατεύματα σε υψηλότερη ετοιμότητα.
  • Δημιουργία και ανάπτυξη ικανοτήτων. Προσαρμογή των δομών διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ.
  • Περισσότερη ενεργοποίηση (υλικοτεχνική υποστήριξη, υποστήριξη από το κράτος υποδοχής, συντήρηση, αναπλήρωση και τοποθέτηση αποθεμάτων, στρατιωτική κινητικότητα).
  • Περισσότερη εκπαίδευση και άσκηση συλλογικής άμυνας.

Η Στρατιωτική Επιτροπή συνέρχεται στη Σύνοδο των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων δύο φορές το χρόνο στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μία φορά το χρόνο διοργανώνεται Σύνοδος από ένα Συμμαχικό κράτος μέλος. Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροής του ΝΑΤΟ είχε γίνει στην Ελλάδα.