ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας: Στρατηγικής σημασίας η σχέση Ελλάδας-Κίνας

Α. Τσίπρας: Στρατηγικής σημασίας η σχέση Ελλάδας-Κίνας
REUTERS/ DAMIR SAGOLJ

Στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας-Κίνας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου, Γιανγκ Ντεγιάνγκ.

«Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε πως «Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η επίσκεψή του στην Κίνα συμπίπτει με τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και επιδιώκει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας, ανάπτυξης και προώθησης των πολιτιστικών αξιών και του ανθρωπισμού.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση. Η Κίνα έχει ως στρατηγικό στόχο την πολιτική της "Μίας ζώνης, Ενός δρόμου", η Ελλάδα έχει ως στόχο την ανάπτυξή της σε όλους τους τομείς. Η Κίνα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αναζωογόνησή της και από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει στόχο την εθνική της αναγέννηση έως το 2021, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου τόνισε ότι η Κίνα είναι η κοιτίδα του ανατολικού πολιτισμού και η Ελλάδα του δυτικού, για να συμπληρώσει ότι στα 44 χρόνια που έχουν καθιδρυθεί οι σχέσεις των δύο χωρών, προχωρούν ιδιαίτερα δυναμικά.

Ο κ. Ντεγιάνγκ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι Ελλάδα πέρασε με θετικό τρόπο τη φάση της αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει για γίνει συνάντηση των προέδρων των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, Ελλάδας και Κίνας.

Σε φιλικό κλίμα εξελίσσεται και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, με τον οποίο μεταξύ άλλων συνομίλησαν για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις τους.

Έχουμε τόσο πολύ ειλικρινείς σχέσεις και γι’ αυτό το λόγο, κατά τη συνάντησή μας, βγάλαμε τις γραβάτες, σημείωσε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει χαριτολογώντας πως "δεν κατάφερα να εξάγω το ντύσιμο χωρίς γραβάτα στην Ευρώπη, αλλά το κατάφερα στη Κίνα".

Ο κ. Λι Κετσιάνγκ, από την πλευρά του απάντησε λέγοντας ότι η Κίνα είναι μια μεγάλη εξαγωγική χώρα, αλλά "είμαστε πρόθυμοι να εισάγουμε προϊόντα, αρκεί να είναι ποιοτικά!"

Σημειώνεται ότι η επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα ξεκίνησε με την τελετή υποδοχής μπροστά από το Λαϊκό Κογκρέσο, στην πλατεία Τιέν Αν Μεν στο Πεκίνο.

Παρουσία του κινέζου ομολόγου του, Λι Κετσιάνγκ, πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών. Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας και ο Λι Κετσιάνγκ επιθεώρησαν τιμητικό άγημα από άνδρες και γυναίκες του στρατού και της αεροπορίας της Κίνας.

Προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκαν 21 κανονιοβολισμοί στην πλατεία Τιέν Αν Μεν, την ώρα που η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας κυμάτιζε στο Μέγαρο του Λαϊκού Κονγκρέσου.

Διαβάστε επίσης:

Με έμφαση στην τεχνολογία και τον τουρισμό συνεχίζεται το ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα