Ελληνοτουρκικά: Ο διάλογος συνεχίζεται, τα αγκάθια παραμένουν
Μετά τη συνάντηση εργασίας των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα, την πρώτη μετά από δύο χρόνια συνεχούς έντασης, ακολούθησαν δηλώσεις σε ήπιους τόνους και από τις δύο πλευρές.
Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν ήταν προσεκτικοί στις δηλώσεις τους και δεν χρησιμοποίησαν λέξεις που «ενοχλούν» την κάθε πλευρά.
Οι δύο υπουργοί κάθισαν στο τραπέζι περισσότερο από το χρόνο που είχε προβλεφθεί, με τους συνεργάτες τους να μετρουν δύο ώρες και ένα τέταρτο ως ωφέλιμο χρόνο συνάντησης. Πηγές του υπ. Εξωτερικών αναφέρουν ότι «έγινε μια ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των δύο υπουργών, χωρίς να κολλήσουν στα καυτά ζητήματα».
Αμέσως μετά Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν παρουσίασαν στον Τύπο τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Προετοιμάζουν το έδαφος για το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν
Oι δύο υπουργοί Εξωτερικών έθεσαν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου με πρώτο και σημαντικότερο όλων, το ραντεβού Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, που «κλείδωσε» για τις 18 Σεπτεμβρίου.
Η έναρξη των πολιτικών διαβουλεύσεων, θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου και από την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχει η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Όσον αφορά στη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024. Σε πολιτικό επίπεδο την εκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα αναλάβει ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει στην Άγκυρα πιθανότατα τον Οκτώβριο για να συναντηθεί με τον ομόλογο του Γιασάρ Γκιουλέρ. Αμέσως μετά, το συντονισμό των επαφών και συναντήσεων θα αναλάβει διαπραγματευτική ομάδα του ΓΕΕΘΑ, που είναι και αρμόδιο για την εξέλιξη των ΜΟΕ.
Ως προς την θετική ατζέντα, που αφορά τον τουρισμό, τις επενδύσεις, τη γεωργία, το εμπόριο, τη ναυτιλία και τη κλιματική κρίση, αυτή θα επισφραγιστεί στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας, που θα γίνει ξανά μετά από 7 χρόνια στα τέλη του έτους. Η ημερομηνία του αναμένεται να οριστεί αμέσως μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Ν. Υόρκη.
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
Μπορεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να επιφύλασσε μια εγκάρδια υποδοχή στον Έλληνα ομόλογο του και να έκανε λόγο για μια «νέα και θετική εποχή» στις σχέσεις Τουρκίας -Ελλάδας, φρόντισε όμως να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο Χακάν Φιντάν έθεσε όλα τα θέματα της τουρκικής ατζέντας για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Θράκη, το μεταναστευτικό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να δηλώνει τις εθνικές μας κόκκινες γραμμές.
Η Θράκη και το Κυπριακό σταθερά στην ατζέντα
Οι μουσουλμάνοι της Θράκης αποτελούν σταθερό στόχο της τουρκικής διπλωματίας, αυτή τη φορά όμως η τοποθέτηση ήταν έμμεση, για να αποφευχθεί πιθανή αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Ο Χακάν Φιντάν στις δηλώσεις του έκανε λόγο για ομογενείς χωρίς να μιλήσει ευθέως για τουρκική μειονότητα, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να απαντά στους ίδιους χαμηλούς τόνους ότι «όλοι οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας από το ελληνικό κράτος».
Παντελώς αντίθετη ήταν η στάση των δύο χωρών στο Κυπριακό με τον Χακάν Φιντάν να λέει ότι οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές και ότι η Άγκυρα θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, το οποίο απορρίπτεται τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Λευκωσία, που παραμένουν προσηλωμένες στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις
Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες από αυτή την συνάντηση, η Αθήνα εκφράζει την ικανοποίηση της για τα βήματα που έγιναν.
Το ερώτημα τώρα είναι αν το ευχάριστο κλίμα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών θα επιβεβαιωθεί και συνάντηση των δύο ηγετών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές κομβικής σημασίας για τη συνέχιση των επαφών, διότι η Ελλάδα είναι μεν διατεθειμένη, να οικοδομήσει πάνω στο θετικό κλίμα των τελευταίων μηνών, αλλά χρειάζεται να υπάρχει και ανάλογη ανταπόκριση.