Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι πέντε υποψηφιότητες - Οι θέσεις τους (Vid)
Σχεδόν ομόφωνα, με δύο «παρών», εγκρίθηκαν διά ανατάσεως της χειρός από το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, οι πέντε υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος.
Μέχρι στιγμής, στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα συμμετέχουν πέντε, και συγκεκριμένα: Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Στέφανος Τζουμάκας και Στέφανος Κασσελάκης.
Στο συνέδριο οι πέντε υποψήφιοι θα παρουσιάσουν την ατζέντα και τις προτεραιότητές τους.
Την αρχή θα κάνει (με αλφαβητική σειρά) η κυρία Αχτσιόγλου και θα ακολουθήσουν Κασσελάκης, Παππάς, Τζουμάκας, Τσακαλώτος.
Η έναρξη του συνεδρίου έγινε με ομιλίες της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, και του αναπληρωτή της Γιώργου Βασιλειάδη.
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι παρών, επιλέγοντας να μην αναμειχθεί στη διαδικασία.
«Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του κόμματός μας είναι ένα σημείο καμπής. Είναι μια ώρα ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά μας. Η προσέλευση του κόσμου θα πρέπει να δώσει ένα μεγάλο μήνυμα. Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια ισχυρή, ενωμένη, σοβαρή, Αριστερά. Έναν ισχυρό, ενωμένο, σοβαρό ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ», υπογράμμισε η κυρία Σβίγκου.
Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλειάδης προέτρεψε τους υποψήφιους προέδρους, ανάμεσα σε άλλα, να σπάσουν τις παραλυτικές ισορροπίες που κρατάνε το κόμμα καθηλωμένο κι άνευρο.
«Σπάστε τους μηχανισμούς που διαλύουν τις πολιτικές διαδικασίες υποτάσσοντάς τις σε στείρα αναπαραγωγή γραφειοκρατίας με βάση ισορροπίες αδιάφορες για την κοινωνία. Αφουγκραστείτε τα θέλω, τις ανάγκες, τους φόβους, τις αγωνίες αλλά και το όραμα της βάσης. Κρατήστε άσβεστη την παρακαταθήκη του Αλέξη για την κυβερνώσα αριστερά, για το ανοιχτό κόμμα. Το κόμμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κάθε λαϊκού αιτήματος και διεκδικεί την εξουσία προς υπηρεσία της κοινωνικής πλειοψηφίας. Το στήριγμα και την ελπίδα των μη προνομιούχων. Τον κορμό της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης του τόπου. Δεν χρειαζόμαστε περίπλοκους μηχανισμούς ή παντοδύναμους γραμματείς και φαρισαίους. Χρειαζόμαστε όργανα που θα λειτουργούν, όργανα ανοιχτά, όργανα δημοκρατικά και κομματική κινητικότητα. Αφήστε τα λουλούδια να ανθίσουν», υπογράμμισε ο κ. Βασιλειάδης.
Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά κυβερνητικής εξουσίας
Ξεκινώντας την ομιλία της, η Έφη Αχτσιόγλου θυμήθηκε τα φοιτητικά της χρόνια και τη μάχη κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για συγκλονιστική παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, υποσχόμενη ένα κόμμα της νέας εποχής, των δομών, των μελών κι όχι των στελεχών.
Η ίδια, μάλιστα, έθεσε ως ορόσημο τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, υποστηρίζοντας πως πρέπει να είναι ορόσημο επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά κυβερνητικής εξουσίας.
«Καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας ή καμία προσπάθεια να με παρουσιάσουν ως κέντρο της μιντιακής διαπλοκής δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την απόφασή μου να είμαι υποψήφια", επισήμανε, αφήνοντας υπονοούμενα για τα όσα είχαν πει Παύλος Πολάκης και Στέφανος Τζουμάκας.
«Μην περιμένετε να κάνουμε πίσω, να μετανιώσουμε για όσα πετύχαμε. Είμαστε υπερήφανοι για τη διαδρομή μας».
Η βουλευτής Δυτικής Αθήνας τόνισε πως το κόμμα της εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά όχι την οικονομική ολιγαρχία.
Η κυρία Αχτσιόγλου αναγνώρισε ότι το 2019- 2023 επικράτησε μια προβληματική εσωστρέφεια, εξασθένησε η επαφή με την κοινωνία και γι' αυτό ευθύνονται όλοι.
"Πρέπει να αναδιοργανωθούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατεβεί στην κοινωνία, εκεί που παράγεται η πολιτική. Αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα της επόμενης ημέρας".
Η κυρία Αχτσιόγλου, εξάλλου, καυτηρίασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για νομιμοποίηση του εκφασισμού της κοινωνίας, με αφορμή και τα όσα συνέβησαν στον Έβρο.
"Έρχονται μεγάλες στρατηγικές μάχες. Πρέπει να είμαστε εκεί για να δείξουμε πως υπάρχει εναλλακτική, πως η δυστοπία δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα. Πρέπει να σπάσουμε το φόβο στην ελληνική κοινωνία. Να βρεθούμε παντού, να σημάνουμε συναγερμό με μια δομική, μαχητική αντιπολίτευση, με ένα ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό λόγο".
Σε αυτό το πλαίσιο, η υποψήφια πρόεδρος μίλησε ενάντια στην Ελλάδα των χαμηλών προσδοκιών, καταθέτοντας την πρότασή της για το κράτος της νέας εποχής, το νέο παραγωγικό κι αναπτυξιακό μοντέλο, την "εργασία μπροστά", τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, την υγεία και την παιδεία.
Η κυρία Αχτσιόγλου, μάλιστα, τόνισε θα μας βρουν μπροστά όσοι προχωρούν σε ομοφοβικά παραληρήματα, όπως σε αυτό εναντίον του συνυποψηφίου της Στέφανου Κασσελάκη.
Κασσελάκης: Φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναστηθεί
Από την πλευρά του, ο κ. Κασσελάκης ευχαρίστησε την κυρία Αχτσιόγλου για την αναφορά της στα ομοφοβικά παραληρήματα.
«Τη φωνή του λαού ακούν τα μεγάλα συμφέροντα της χώρας και γι’ αυτό έχουν λυσσάξει μαζί μου. Δεν μπορούν να καταλάβουν πώς ένας άνθρωπος που επιφανειακά έπρεπε να ανήκει σε αυτούς, αποφασίζει να επιστρέψει από το εξωτερικό για να τους εκθέσει και να τους κερδίσει».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών και θα γίνει το κόμμα της κοινωνίας παντού. Και σε αυτήν την πορεία θα είμαι μέσα στην κοινωνία, παροτρύνοντας και εξοπλίζοντας τα μέλη μας να συμμετέχουν στον κοινωνικό ιστό: στους συλλόγους, στις κοινότητες, στα επιμελητήρια, στα συνδικάτα, σε όλες τις οργανωμένες κοινωνικές δράσεις. Έχει καταντήσει να είναι στίγμα το να είσαι συριζαίος, αλλά σας δίνω το λόγο μου ότι αυτό θα αλλάξει άμεσα. Γιατί η Δεξιά της προπαγάνδας και της πλύσης εγκεφάλου πρέπει να ηττηθεί ιδεολογικά και πολιτικά. Πρέπει να βρει τον μάστορά της».
«Δεξιά απόκλιση είναι τελικά ό,τι συμφέρει τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Η δίκη μου πολιτική ουσία είναι πρώτα από όλα ότι δεν έκανα καμία συμφωνία για να είμαι υποψήφιος πρόεδρος. Για να τα λένε όλα αυτά, μάλλον κάτι φοβούνται. Κι αυτό που φοβούνται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναστηθεί. Αν θέλετε να γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλές λιμάνι της αριστερής καθαρότητας, μάλλον δεν είμαι η κατάλληλη υποψηφιότητα. Να μιλήσουμε για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα καταλαμβάνει όλο το χώρο από την Αριστερά ως το δημοκρατικό Κέντρο. Η νέα φορά Αριστερά είναι στις δικές μας πλάτες».
Ο ίδιος υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει θέμα εσωτερικής δημοκρατίας και η μεγαλύτερη τομή που θα κάνει θα είναι η άμεση επαφή με τα μέλη, με τις Ομάδες Μελών, οι οποίες θα γίνουν άμεσα εργοστάσια παραγωγής πολιτικής κι αναμεταδότες πολιτικής σκέψης, αρχίζοντας από τα προκριματικά ψηφοδέλτια παντού– να είναι τα ίδια τα μέλη που θα αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κασσελάκης κατηγόρησε τη Δεξιά πως καταφέρνει να κάνει το πιο ανθελληνικό πράγμα– να ρημάζει έτσι διακριτικά και ύπουλα την ψυχική και πνευματική δεξαμενή του τόπου, κρατώντας το ανθρώπινο δυναμικό μας έξω κι ελέγχοντας ταυτόχρονα το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό μας: «Πρόκειται για κοινωνικές χειροπέδες που πρέπει κάπως να σπάσουν. Κατεβαίνω για πρόεδρος της παράταξής μας γιατί οι Ελληνίδες και Έλληνες δικαιούνται μια ευκαιρία στο δικό τους Ελληνικό Όνειρο».
Παππάς: Πραγματική δημοκρατία στο κόμμα των μελών
Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς ζήτησε «να σηκώσουμε ένα τεράστιο κύμα συμμετοχής και δημοκρατίας στην παράταξη για να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα για όλες και όλους», υπογραμμίζοντας πως μέσα στο κόμμα δεν ένιωσε καμία στιγμή μόνος στη μάχη του απέναντι στα συμφέροντα.
Ως προς τα εσωκομματικά, παρατήρησε πως δεν αξιοποιήθηκε το «δάνειο» του 32% του 2019: «Επιτρέπαμε στις τάσεις να λειτουργούν πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια. Αργήσαμε να εκλέξουμε την ηγεσία μας από τη βάση. Το βήμα μετασχηματισμού ήταν δειλό και μισό. Δεν αξιοποιήσαμε και δεν ενσωματώσαμε τα 110.000 νέα μέλη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πραγματική δημοκρατία στο κόμμα των μελών. Να εκλέξουμε νομαρχιακές επιτροπές με καθολική συμμετοχή των μελών. Να εκλέξουμε νέα συντονιστικά. Να διαμορφώσουμε δίκτυα στην αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό, στον αγροτικό χώρο, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να συγκροτήσουμε τις περιφερειακές μας οργανώσεις. Να δρομολογήσαμε δημοψηφίσματα. Να συγκροτούμε τα ψηφοδέλτιά μας με καθολική συμμετοχή των μελών στην επιλογή».
Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν σαφείς πολιτικές, προγραμματικές κι οργανωτικές προϋποθέσεις για να ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ουσία για την ανάγκη επανίδρυσής του: «Για να κερδίσουμε τις εκλογές δεν πρέπει να στείλουμε σήμα αναδίπλωσης. Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα του σύγχρονου κόμματος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης».
Ο κ. Παππάς, εξάλλου, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι μόνο το κόμμα της μισθωτής εργασίας γιατί και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι άνθρωποι των μικρών επιχειρήσεων είναι άνθρωποι πολλές φορές σκληρά εργαζόμενοι.
Τζουμάκας: Να κάνει πολιτική όλος ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο υποψήφιος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη μνεία και στα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζοντας πως αν έρθει μία συμφωνία με την Τουρκία που αποδομεί όσα κατακτήσαμε την περίοδο 2015- 2019, που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα, που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή, να μην περιμένουν καμία συναίνεση από τη δημοκρατική παράταξη και την Αριστερά.
Ο Στέφανος Τζουμάκας υποστήριξε πως τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη τις έφεραν στην εξουσία τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κι ο πολιτικός του συνδικαλισμός.
Ο υποψήφιος πρόεδρος έδωσε έμφαση στις διεθνείς εξελίξεις, σημειώνοντας πως είναι λανθασμένη η εστίαση στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας σε αυτό το πλαίσιο "πρόεδρο μικρού συλλόγου" τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
"Οι Οργανώσεις Μελών πρέπει να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις. Να κάνει πολιτική όλος ο ΣΥΡΙΖΑ".
"Να οδηγήσουμε εμείς τη Δεξιά σε ήττα", κάλεσε ο κ. Τζουμάκας, εστιάζοντας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου ως μια πρώτη μάχη που πρέπει να δοθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να αυτοπροσδιορίζεται σε αυτά που διατυπώνει κι όχι απλώς να μιλά για "Μητσοτάκης Α.Ε.".
"Είμαι υπέρ της πολιτικής αυτονομίας, χωρίς τακτικισμούς".
"Είμαστε με τις πολιτικές για τη συγκρότηση ενός νέου ρεύματος νίκης κι εναλλακτικής λύσης για τη χώρα και για τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές. Η συντόμευση της βάρδιας της ΝΔ είναι δική μας υπόθεση σε συνεργασία και σε συμπόρευση με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση. Οι μηχανισμοί των μειοψηφικών αντιλήψεων και των δικτύων ηττήθηκαν και ανήκουν στο παρελθόν. Οι πλειοψηφικές επιλογές θα καθορίζουν τη πορεία μας με διορθωτική πορεία και ανασύνταξη. Οι παρατάξεις στους μαζικούς χώρους θα αποτελούν τη μοναδική επιλογή υποστήριξης των κινημάτων. Ενότητα εναρμονισμένη με τη συλλογικότητα. Η λογική του συσχετισμού των δυνάμεων έχει νόημα μόνο όταν έχει ως κατεύθυνση αλλαγές και ρεύμα νίκης και όχι ως αντίβαρο".
Τσακαλώτος: Θέλω να είμαι πρώτος ανάμεσα σε ίσους
«Δεν είμαστε μόνο διαχειριστική δύναμη. Να σπρώχνουμε τα όρια του εφικτού», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέροντας πως δεν αποδέχεται την πρόταση για τηλεμαχία επειδή θεωρεί τους συνυποψήφιούς του συντρόφους κι όχι αντίπαλους.
"Αν δεν δίνεις ιδεολογικές μάχες δεν μπορείς να γίνεις ηγεμονικός. Να τις δίνουμε και να είμαστε υπερήφανοι για τις ιδέες μας", ανάφερε με νόημα, προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρχει στρατηγική διεύρυνσης κι από τα κάτω.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε την ανεύρεση νέων στελεχών που θα εργαστούν για μια τετραετία ώστε να τους μάθει η κοινωνία.
"Κατεβαίνω υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό το κόμμα καταθέτω προτάσεις", σημείωσε δηκτικά, προτείνοντας οι Οργανώσεις Μελών να λαμβάνουν τις δικές τους πρωτοβουλίες.
"Απαγορεύσαμε στη Νεολαία να πηγαίνει απέναντι στην κεντρική γραμμή του κόμματος. Πώς θα αποκτήσει έτσι γείωση με την κοινωνία";
Την ίδια ώρα, επισήμανε πως δεν μπορεί να διαμορφώνεις πολιτικές με συνέδρια 5.000 συνέδρων και με Κεντρική Επιτροπή με 300 μέλη.
Παραλλήλως, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας τάσεων, αλλά με την καλλιέργεια "συνείδησης ΣΥΡΙΖΑ".
"Θέλω να είμαι πρώτος ανάμεσα σε ίσους. Θα είμαι μέλος μιας συλλογικής ηγεσίας. Θα λογοδοτώ και στα όργανα του κόμματος κι όχι μόνο στο λαό".
Δείτε το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με θέμα την έγκριση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος, σε ζωντανή σύνδεση: