Οι πυρκαγιές άναψαν φωτιές στη Βουλή - Το mega- σχέδιο της κυβέρνησης για τις mega- φωτιές
Ανανεώθηκε:
Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές ήταν ουσιαστικά αυτή που εγκαινίασε τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, με φόντο τις τραγικές επιπτώσεις που άφησαν πίσω τους οι φλόγες. Την ώρα που ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να σκιαγραφίσει το κλιματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκδηλώνονται οι πυρκαγιές στον Έβρο η φωτιά «κατάπινε» και άλλα στρέμματα παρθένου δάσους, γεγονός που για την αντιπολίτευση αποδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για τον τραγικό απολογισμό.
Η μέρα ήταν πυκνή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς εκτός της συζήτησης στη Βουλή υποδέχθηκε και την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία οι συζητήσεις για το μεταναστευτικό είναι κρίσιμης σημασίας, αφού οι δύο χώρες αποτελούν τις βασικές πύλες εισόδου των παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη. Η κοινή γραμμή στην αναχαίτιση των ροών και την καταστολή της διακίνησης μοιάζει να είναι μονόδρος.
Εντός της Βουλής ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει το κυβερνητικό στίγμα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών κάνοντας λόγο για φαινόμενα που πολλές φορές υπερβαίνουν τις δυνατότητες πυρόσβεσης. Μίλησε συγκεκριμένα για τις κλιματικές απειλές για τις οποίες όπως είπε βρίσκονται «ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου», ενώ έκανε λόγο για μία «πρωτόγνωρη εποχή».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή και διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα ολοκλήρώσει όλες τις διαδικασίες αποζημιώσεων και την αποκατάσταση των περιοχών. Παράλληλα, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι όπως και στη Εύβοια θα δημιουργηθεί το «Έβρος pass».
Mεταξύ άλλων τόνισε θα διατεθούν πάνω από 200 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πρόληψη, ψηφιακή πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο που θα εντοπίζει ακαθάριστα οικόπεδα και ενίσχυση των πολιτικών των αναδασώσεων.
«Θα φροντίσουμε επίσης όπως το κάναμε στην Εύβοια να γίνουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά έργα», σημείωσε.
«Προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό το καλοκαίρι ήταν το πιο θερμό που έχουμε ζήσει. Στον Έβρο είχαμε ανέμους ασυνήθιστους. Είχαμε παραπάνω από 500 πυρκαγιές. Είχαμε ακραίες συνθήκες με απειλητικές διαστάσεις, λόγω του φαινομένου hot-dry-windy. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είχαμε 7 φορές επίπεδο συναγερμού 5. Πέρσι δεν είχαμε καμία. Πέρσι ήταν εξαιρετικά καλή χρονιά, κάηκε το μισό από τον μέσο όρο», σημείωσε.
Επίσης προανήγγειλε την προμήθεια νέων καναντέρ έως το 2027 στην Ελλάδα, την προμήθεια drones και θερμικών καμερών, ενώ είπε ότι συμφώνησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή κοινοτικών πόρων για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για την φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά.
«Κακές χρονιές για την Ελλάδα το 2007, 2021 και το 2023»
«Οι καιρικές συνθήκες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο πόσες εκτάσεις καίγονται, στα μεσογειακά κλίματα είχαμε και θα έχουμε πυρκαγιές που γίνονται πολύ δύσκολες προιόντος του χρόνου, αυτή είναι η πραγματικότητα των αριθμών», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του και συνέχισε:
«Η Ελλάδα ιστορικά, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είχε κακή χρονιά το 2007, το 2021 και το 2023. Η Πορτογαλία είχε τραγική χρονιά το 2016 και το 2017».
«Πράγματι η Πορτογαλία έκανε μια πολύ καλή δουλειά και μιλήσαμε μαζί τους αλλά αυτό δεν τους απέτρεψε από το να έχουν ένα εκατ. καμένα στρέμματα πέρυσι επειδή είχαν κακές καιρικές συνθήκες.
«Αν νομίζετε ότι μπορουμε να προστατέψουμε 70 εκατ. στρεματα ειστε από αλλο πλανήτη. Μελημά μας είναι η προτεραιοποίηση συγκεκριμένων δασών γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε όλα τα δάση της ελληνικής Επικράτειας».
«Απαιτείται ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Δεν είναι υπόθεση των άλλων να σβήνουν τη φωτιά και κάποιοι άλλοι να περνάνε ένα ανέμελο καλοκαίρι», είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες.
«Μακάρι να άκουγα παρόμοιες προτάσεις από τα άλλα κόμματα. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων, αλλά και εθελοντές, ενώ οι εποχικοί είναι για το καλοκαίρι και η πρόταση για μονιμοποίηση αντιβαίνει τις αντοχές της οικονομίας. Δεν είναι υπόθεση "των άλλων". Εμείς πρέπει να κινητοποιηθούμε. Τη γνώμη αυτών που σβήνουν φωτιές θα την ακούσω με προσοχή, δεν είναι άποψη του καναπέ» κατέληξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.
Πυρά κατά Φάμελλου και Βελόπουλου
Τα πυρά της αντιπολίτευσης ήταν ισχυρά και πυκνά κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη υπήρξε ένας έντονος διάλογος με τον πρωθυπουργό ο οποίος του είπε «Δεν ξέρετε τι λέτε» με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντά «Καλό είναι να είστε πιο προσεκτικός. Είστε ο Πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου κάηκε το κόσμημα τη Δαδιάς και μια γενιά δεν θα ζήσει να το δει και να το ζήσει».
Ο προεδρεύων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμμελος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως άφησε τη χώρα ανέτοιμη κι ανεπαρκή, καταλογίζοντάς του πολιτική ευθύνη, αλλά και προσωπική, αλλά και πως χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση ως μια βολική δικαιολογία και κυβερνητικό άλλοθι.
Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε άμεσα: «Υπάρχει τεράστιες δυσκολίες να σβήσουμε τη φωτιά στον Εβρό. Γιατί δεν σβήνει αυτή η φωτιά; Γίνονται λάθη; πείτε μας, γιατί αυτά βαρύνουν την Πυροσβεστική, δεν από τη μια να χειροκροτείτε του πυροσβέστες. Δυστυχώς έγινε mega φωτιά και πολύ δυσκολα θα μπορέσει να σβήσει. Αναντίστρεπτη ζημιά είναι μόνο μια, η απώλεια ανθρώπινης ζωής. Η μόνη ζημιά που δεν μπορούμε να επανορθώσουμε. Όσοι βρέθηκαν στη Δαδιά, και είναι τραγικό, δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Να αναρωτιέστε ποιοι τους πήγαν εκεί και ποιες είναι αυτές οι οργανώσεις που οδηγούν τους ανθρώπους σε ένα δάσος. Δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες αλλά και συνοριοφύλακες κ. Φάμελλε», είπε προς τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο σε αυστηρό ύφος ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας στον κ. Ανδρουλάκη είπε ότι η φωτιά του 2007 στην Πάρνηθα είχε μια ιδιαιτερότητα, γιατί ήταν καταστροφική όχι για τον αριθμό στρεμμάτων που έκαψε αλλά γιατί έκαψε το μισό ελατοδάσος της Πάρνηθας, ενώ τα πεύκα αναγεννηθήκαν πλήρως.
«Θα υπάρξει αναγέννηση των δασών εάν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Η αξιοποίηση των πόρων γίνεται κατόπιν μελετών των δασικών υπηρεσιών και τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δασάρχες» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
«Οι ανεμογεννήτριες επιτρέπονται μέσα στα δάση υπό προυποθέσεις», είπε επίσης απευθυνόμενος προς τον κ. Βελόπουλο. «Είστε εσεις και τα άλλα κομματίδια της ίδιας ιδεολογικής κατεύθυνσης διακινητές των fake news, λέτε ότι σαχλαμάρα λέτε με το αζημίωτο και όταν σας απαντάμε εκνευρίζεστε, νισάφι πια, δεν θα είστε στο απυρόβλητο».
Απαντώντας στον ισχυρισμό του κ.Βελόπουλου ότι η φωτιά στην Πάρνηθα έσβησε όταν ρίξανε επιβραδυντικό, αναρωτήθηκε:
«Ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες; Επιβραδυντικό χρησιμοποιούν μόνο τα Πεζετελ και όχι τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Και έχουν ελάχιστη συνεισφορά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς», διευκρίνησε προς τον κ. Βελόπουλο ο κ. Μητσοτάκης.
Στο κόκκινο η ένταση με την ομιλία Βελόπουλου
Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα κατά την ομιλία του προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκου Βελόπουλου, που χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις για τον πρωθυπουργό τον οπποίο αποκάλεσε «πορφυρογέννητο», «ψεύτη» και «ψεκασμένο».
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας χρειάστηκε να παρέμβει και να τον ανακαλέσει στην τάξη, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης ως απαράδεχτη και εξευτελιστική για αρχηγό.
«Παριστάνετε ότι ξέρετε και την ιστορία. Μιλήσατε για πορφυρογέννητους, δεν υπήρχε πορφύρα όταν γεννήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 1968. Αρκετά με το χαμηλότατο επίπεδό σας, που μόνος σας το παραδεχθήκατε», προσέθεσε με τον Κυριάκο Βελόπουλο να απαντά: «Δικαίωμά μου να λέω ό,τι θέλω. Δεν θέλω νταβατζήδες ούτε προστάτες. Έχω προστάτη την Παναγία».
Η κόντρα έκλεισε με τον Κ. Τασούλα να σημειώνει: «Άλλαξε η σειρά των κομμάτων, πλέον είστε το πέμπτο κόμμα, μετά τη διαγραφή βουλευτών από τους Σπαρτιάτες. Αυτό αυξάνει τις ευθύνες σας. Σήμερα, μας απογοήτευσατε σφόδρα. Βρε άνθρωπέ μου, πού το είδες το σύστημα, τώρα προσπαθούμε να κάνουμε σύστημα στη χώρα. Τα έχετε βάλει όλοι με το σύστημα, πού το είδατε;».