ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Βουλή: Δύσκολα θα σβήσει η μέγα-φωτιά στον Έβρο

Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών.

Στην δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στατιστικά γραφήματα για τις φωτιές σε Πορτογαλία, Ισπανία, σημειώνοντας ότι «στα μεσογειακά περιβάλοντα υπάρχει έντονη κυκλικότητα, έχουμε καλές χρονιές, στη καταγραφή καμένων στρεμάτων και κάποιες πολύ κακές».

«Οι καιρικές συνθήκες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο πόσες εκτάσεις καίγονται, στα μεσογειακά κλίματα είχαμε και θα έχουμε πυρκαγιές που γίνονται πολύ δύσκολες προιόντος του χρόνου, αυτή είναι η πραγματικότητα των αριθμών», σημείωσε και συνέχισε:

«Η Ελλάδα ιστορικά, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είχε κακή χρονιά το 2007, το 2021 και το 2023. Η Πορτογαλία είχε τραγική χρονιά το 2016 και το 2017».

«Πράγματι η Πορτογαλία έκανε μια πολύ καλή δουλειά και μιλήσαμε μαζί τους αλλά αυτό δεν τους απέτρεψε από το να έχουν ένα εκατ. καμένα στρέμματα πέρυσι επειδή είχαν κακές καιρικές συνθήκες.

«Αν νομίζετε ότι μπορουμε να προστατέψουμε 70 εκατ. στρεματα ειστε από αλλο πλανήτη. Μελημά μας είναι η προτεραιοποίηση συγκεκριμένων δασών γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε όλα τα δάση της ελληνικής Επικράτειας».

«Υπάρχει τεράστιες δυσκολίες να σβήσουμε τη φωτιά στον Εβρό. Γιατί δεν σβήνει αυτή η φωτιά; Γίνονται λάθη; πείτε μας, γιατί αυτά βαρύνουν την Πυροσβεστική, δεν από τη μια να χειροκροτείτε του πυροσβέστες. Δυστυχώς έγινε mega φωτιά και πολύ δυσκολα θα μπορέσει να σβήσει. Αναντίστρεπτη ζημιά είναι μόνο μια, η απώλεια ανθρώπινης ζωής. Η μόνη ζημιά που δεν μπορούμε να επανορθώσουμε. Όσοι βρέθηκαν στη Δαδιά, και είναι τραγικό, δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Να αναρωτιέστε ποιοι τους πήγαν εκεί και ποιες είναι αυτές οι οργανώσεις που οδηγούν τους ανθρώπους σε ένα δάσος. Δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες αλλά και συνοριοφύλακες κ. Φάμελλε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στον κ.Ανδρουλάκη είπε ότι η φωτιά του 2007 στην Πάρνηθα είχε μια ιδιαιτερότητα, γιατί ήταν καταστροφική όχι για τον αριθμό στρεμμάτων που έκαψε αλλά γιατί έκαψε το μισό ελατοδάσος της Πάρνηθας, ενώ τα πεύκα αναγεννηθήκαν πλήρως. «Θα υπάρξει αναγέννηση των δασών εάν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Η αξιοποίηση των πόρων γίνεται κατόπιν μελετών των δασικών υπηρεσιών και τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δασάρχες» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

«Οι ανεμογεννήτριες επιτρέπονται μέσα στα δάση υπό προυποθέσεις», είπε επίσης απευθυνόμενος προς τον κ. Βελόπουλο. «Είστε εσεις και τα άλλα κομματίδια της ίδιας ιδεολογικής κατεύθυνσης διακινητές των fake news, λέτε ότι σαχλαμάρα λέτε με το αζημίωτο και όταν σας απαντάμε εκνευρίζεστε, νισάφι πια, δεν θα είστε στο απυρόβλητο».

Απαντώντας στον ισχυρισμό του κ.Βελόπουλου ότι η φωτιά στην Πάρνηθα έσβησε όταν ρίξανε επιβραδυντικό, αναρωτήθηκε:

«Ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες; Επιβραδυντικό χρησιμοποιούν μόνο τα Πεζετελ και όχι τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Και έχουν ελάχιστη συνεισφορά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς», διευκρίνησε προς τον κ. Βελόπουλο ο κ. Μητσοτάκης.

«Απαιτείται ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Δεν είναι υπόθεση των άλλων να σβήνουν τη φωτιά και κάποιοι άλλοι να περνάνε ένα ανέμελο καλοκαίρι», είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες.

«Μακάρι να άκουγα παρόμοιες προτάσεις από τα άλλα κόμματα. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων, αλλά και εθελοντές, ενώ οι εποχικοί είναι για το καλοκαίρι και η πρόταση για μονιμοποίηση αντιβαίνει τις αντοχές της οικονομίας. Δεν είναι υπόθεση "των άλλων". Εμείς πρέπει να κινητοποιηθούμε. Τη γνώμη αυτών που σβήνουν φωτιές θα την ακούσω με προσοχή, δεν είναι άποψη του καναπέ» κατέληξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.

Δείτε live την ομιλία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης