ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Αθήνα για τη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν

Ελληνοτουρκικά: Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Αθήνα για τη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / Eurokinissi

Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην Άγκυρα και τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν, η Άγκυρα στέλνει μηνύματα δια στόματος του διπλωματικού συμβούλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος στη επαναπροσέγγιση Αθήνας – Αγκύρας, τη μη παρέμβαση τρίτων.

Στο υπουργείο Εξωτερικών γίνονται συνεχείς συσκέψεις υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη, που επέστρεψε από το Τολέδο, έτσι ώστε η ελληνική πλευρά ένα είναι πανέτοιμη για τις επαφές που θα ξεκινήσουν επί τουρκικού εδάφους.

Εκτός από το υπουργείο Εξωτερικών όμως, έχει ενεργοποιηθεί και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου ο κ. Γεραπετρίτης να ταξιδέψει στη Τουρκία γνωρίζοντας αναλυτικά όλα τα θέματα που μπορεί οι Τούρκοι να θέσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, την Παρασκευή πρόκειται να γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Νίκο Δένδια και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών τα τέσσερα πιο κρίσιμα χρόνια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την κρίση των Ίμιων, όπου η Ελλάδα έφτασε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία. Ο κ. Δένδιας έχει διαχειριστεί πλήθος δύσκολων καταστάσεων τη περασμένη τετραετία και κρίθηκε απαραίτητο να μεταδώσει τις γνώσεις του και όλα αυτά που αποκόμισε ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Δεν μπορεί να λησμονηθεί η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου τον Απρίλιο του 2021 στην Άγκυρα, όπου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχείρησε να τον παγιδεύσει δημοσίως.

Ο Ν. Δένδιας τότε δεν άφησε καμία πρόκληση αναπάντητη, βγήκε στην αντεπίθεση και αποδόμησε μια προς μια τις τουρκικές αιτιάσεις, προτάσσοντας παράλληλα τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μην διαταραχθεί το βελτιωμένο κλίμα που δημιουργήθηκε με τη «διπλωματία των σεισμών» για να μπορέσει να μείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Σε αυτή τη σύσκεψη λοιπόν, αναμένεται να συζητηθούν αναλυτικά όλα τα ζητήματα που αναμένεται να θέσει η Άγκυρα και ταυτόχρονα να αναζητηθεί ο τρόπος που η Αθήνα θα επικοινωνήσει τις θέσεις της.

Η εμπειρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Η συμμετοχή του Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, κρίθηκε απαραίτητη μετά από τέσσερα χρόνια εμπειρίας στον ανώτατο βαθμό της ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων και έχοντας διαχειριστεί όλες τις εξάρσεις της τουρκικής επιθετικότητας με αποκορύφωμα την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, την έξοδο του Oruç Reis το καλοκαίρι του ’20, όπου οι Στόλοι Ελλάδας και Τουρκίας ήρθαν αντιμέτωποι, όπως και την άγρια νύχτα της 28ης Απριλίου 2022 στους ουρανούς του Αιγαίου όπου καταγράφηκαν 41 τουρκικές υπερπτήσεις στα νησιά μας και 126 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Στη σύσκεψη λοιπόν, αναμένεται να καταθέσει τις απόψεις του για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και τα βήματα που πρέπει να γίνουν, για να μπορέσει να εκκινήσει η διαδικασία.

Ο κ. Δένδιας, μάλιστα, αναμένεται να ταξιδέψει εκτός απροόπτου μέσα στον Οκτώβριο στην Άγκυρα, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Γιασάρ Γκιουλέρ, για να συζητήσει την εκκίνηση των ΜΟΕ, η οποία χρονικά τοποθετείται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Όσον αφορά στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, δεν έχει στενό πλαίσιο και η κάθε πλευρά θα θέσει τα θέματα που επιθυμεί ώστε τελικά να υπάρξει συμφωνία για τα ζητήματα που θα μπουν στο τραπέζι σε δεύτερο χρόνο.

Οι κύριοι Γεραπετρίτης και Φιντάν θα προσπαθήσουν, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον χαμηλών τόνων και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και να καθορίσουν την ατζέντα των θεμάτων της συνάντησης του Κυριακου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ενώ το Νοέμβριο αναμένεται να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στο οποία θα συμμετέχουν και πολλοί υπουργοί από τις δύο πλευρές.

Το αν θα υπάρξει γρήγορη πρόοδος στη προσέγγιση Αθήνας και Αγκύρας, αυτό θα φανεί μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών. Πάντως όσο τα νερά στο Αιγαίο παραμένουν ήρεμα και απειλές εκλείπουν ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί.