ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και τα μέτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κάθε φορά αποτελούν αφετηρία για τη νέα οικονομική χρονιά με τον εκάστοτε πρωθυπουργό να ανακοινώνει μέτρα κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να παρουσιάζουν τα δικά τους προγράμματα στους παραγωγικούς φορείς.

Η φετινή έκθεση διεξάγεται μετά από ένα ιδιαίτερα έντονο ειδησεογραφικά καλοκαίρι χωρίς την καθιερωμένη θερινή ραστώνη. Η κυβέρνηση δεν κατέβασε στιγμή τα μανίκια καθώς ανέλαβε καθήκοντα μετά τις εκλογές που έγιναν στα μέσα του Ιουνίου και στη συνέχεια μεσολάβησαν σημαντικές εξελίξεις, όπως οι καταστροφικές φωτιές αλλά και η δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν θα θυμίζουν κάτι από το … ένδοξο παρελθόν της ακατάσχετης παροχολογίας, των διάφορων πακέτων στήριξης, επιδομάτων και μικρών και μεγάλων καλαθιών.

«Φέτος δεν θα έχουμε οικονομικό καλάθι, αλλά μεταρρυθμιστικό καλάθι» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ακόμη, πως δεν είναι στη λογική τους να «μοιράζουμε παροχές» ειδικά καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται στην αρχή της νέας τετραετίας (και δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος) και γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει βάση στις μεταρρυθμίσεις, όπως ακριβώς το έχει περιγράψει στις προγραμματικές δηλώσεις.

Η κυβέρνηση επομένως δίνει βάση στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, με πρώτες τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται στο ίδιο το κράτος, κάτι που φάνηκε με δραματικό τρόπο κατά το δυστύχημα των Τεμπών.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται ορισμένες στοχευμένες κινήσεις για τη στήριξη των πιο ευάλωτων όπως η επέκταση του market pass για κάποιους μήνες.

Στην αρχή της τετραετίας

Υψηλά στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, βρίσκονται ακόμη αλλαγές που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών του κράτους και την αξιολόγηση δομών και προσώπων σε τομείς που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών. Μεταρρυθμίσεις που αφορούν την υγεία με τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ , την παιδεία με την συζήτηση περί συνεργασίας των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με πανεπιστήμια του εξωτερικού, με αναβαθμισμένα πτυχία και με σχολές ανοιχτές στην κοινωνία.

Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις στόχος της κυβέρνησης είναι και η αναμόρφωση στα εργασιακά με το νομοσχέδιο που έχει τεθεί στη διαβούλευση και αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα. Στόχος του νομοσχεδίου του κ. Άδωνι Γεωργιάδη είναι να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσαρμοσμένο στα τα ελληνικά δεδομένα και να συνδεθεί με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στην οικονομία και στην αντιμετώπιση φοροδιαφυγής, στο σεβασμό του δημοσίου χώρου, στην αστυνομία και στην αναδιάρθρωση.

Η επενδυτική βαθμίδα

Στην κυβέρνηση επικρατεί η πεποίθηση πως όταν έρθει η επενδυτική βαθμίδα θα κλείσει ένας επώδυνος κύκλος για τη χώρα και η Ελλάδα θα πατήσει σταθερά στο έδαφος προκειμένου όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη «να γίνουμε Ευρώπη».

Όλα αυτά τα ζητήματα, θα τεθούν από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας και με αρμόδιους για μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Μακεδονία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης