Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική πρόληψης των πυρκαγιών
Τιτάνιος είναι ο αγώνας των πυροσβεστών να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, καθώς μόνο σε μια εβδομάδα, η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 516 νέες πυρκαγιές.
Η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και κατ’ απαίτηση της αντιπολίτευσης για τις πυρκαγιές, αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται η συζήτηση να διεξαχθεί μόλις ανοίξει η Βουλή μετά τις θερινές διακοπές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην επιχειρούν πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, λέγοντας πως την ώρα της μάχης «δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό ακτιβισμό».
Στα τέλη της εβδομάδας η συζήτηση στη Βουλή
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται κατάλληλα για τη συζήτηση στη Βουλή, ζητώντας από όλους τους αρμόδιους υπουργούς στοιχεία και για τις φετινές φωτιές, αλλά και εισηγήσεις για το τι δεν λειτούργησε και ποιες αλλαγές χρειάζονται.
Ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο τομέας της πρόληψης χρειάζεται να ενισχυθεί με νέα τεχνικά συστήματα και εξειδικευμένους επιστήμονες έτσι ώστε να μπορέσει να ευθυγραμμιστεί με τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.
Η ενίσχυση της πρόληψης, θα προέλθει μέσα από ένα νέο πρωτόκολλο ενεργειών του κράτους με μεγαλύτερης συμμετοχή και πιο ενεργή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Εκτός από τις περιφέρειες και τους δήμους χρειάζεται η συμβολή και των εθελοντών ενώ ιδιαίτερο βάρος θα έχουν και οι δασολόγοι που θα παρέχουν τα επιστημονικά στοιχεία του δάσους και της μορφολογίας του εδάφους.
Στους δήμους αναμένεται να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, ενώ θα ξεκαθαριστεί και το τοπίο των αρμοδιοτήτων και της συνεργασίας ανάμεσα στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, για να μην παρατηρούνται εμπλοκές και αλληλοεπικαλύψεις. Οι αρμοδιότητες θα συνοδευτούν και από τους αντίστοιχους πόρους, έτσι ώστε στην αρχή κάθε αντιπυρικής περιόδου να είναι καθαρισμένα οικόπεδα και άλση.
Δεν τα πήγαμε και τόσο καλά
Στην κυβέρνηση ορισμένοι δεν κρύβουν ότι η διαχείριση των πυρκαγιών φέτος δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Διευκρινίζουν ότι η κριτική τους δεν είναι αφοριστική όπως της αντιπολίτευσης που θέλει να αποσπάσει πολιτικά οφέλη, αλλά δημιουργική όμως δεν στέκονται με αφορισμό όπως λένε ότι στέκεται συνολικά η αντιπολίτευση για να καταφέρει να αποσπάσει πολιτικά οφέλη.
Πυρά από αντιπολίτευση
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για το ότι χειρίζεται τις πυρκαγιές με επικοινωνιακούς όρους. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζου πως «οι δασικές υπηρεσίες είναι αποδυναμωμένες, αναδιοργάνωτες και η πρόληψη των πυρκαγιών δεν μπορεί να γίνεται από καλοντυμένους, φρεσκοξυρισμένους υπουργούς που έρχονται στη Βουλή και μας λένε πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε για το καλοκαίρι και που μετά αξύριστοι στο πεδίο καμώνονται τους συντετριμμένους. Η πρόληψη γίνεται από τους δασοφύλακες, τις δασικές υπηρεσίες, τους επιστήμονες».
Ο κ. Μητσοτάκης εκτός από τη συζήτηση στη Βουλή, θα παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις της κυβέρνησης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, σε δύο εβδομάδες.
Και αυτό γιατί θέλει πρώτα να έχουν σβήσει εντελώς τα πύρινα μέτωπα, να έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές των ζημιών τόσο για τα καμένα δάση όσο και για τις περιουσίες των πολιτών, να αρχίσουν να δίνονται και οι πρώτες αποζημιώσεις στους δικαιούχους και στη συνέχεια να ανακοινώσει συνολικά τα μέτρα εκσυγχρονισμού που απαιτούνται στον τομέα της πρόληψης.
Τα πρώτα στοιχεία από τη φωτιά στη Ρόδο
Η πρώτη καταγραφή από τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου «Copernicus», η αρχική εκτίμηση των καμένων εκτάσεων είναι περίπου 176.000 στρέμματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση, μόνο το 9% εξ αυτών, περίπου 14.500, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Το 91% έχει υποστεί μέτριας ή χαμηλής κλίμακας ζημιές.
Πυροσβέστες, εθελοντές, οχήματα και αεροσκάφη
Σε ότι αφορά την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για ελλείψεις σε πυροσβέστες και προσωπικό, ο κ. Μαρινάκης απάντησε με στοιχεία:
- Το 2023 τις πυροσβεστικές υπηρεσίες επανδρώνουν 16.580 πυροσβέστες.
- Από το 2021 έως σήμερα έχουν διπλασιαστεί οι εθελοντές μας, από 2.132 σε 4.185.
- Ο στόλος των χερσαίων οχημάτων έχει αυξηθεί σε 3.654 οχήματα από 3.410 που ήταν το 2022.
- Όσο για τα εναέρια μέσα, το 2019 είχαμε 61 και σήμερα η Ελλάδα διαθέτει 89.
- Στις επιχειρήσεις συνδράμουν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας επιπλέον 246 πυροσβέστες, 40 πυροσβεστικά οχήματα και 8 αεροσκάφη από οκτώ χώρες.
Παραδέχθηκε ωστόσο όπως είπε ότι «το αποτέλεσμα βέβαια δεν είναι σε κάθε μάχη αυτό που θα θέλαμε. Για αυτό διαρκώς εξετάζουμε, αξιολογούμε και επανασχεδιάζουμε με βάση τα νέα δεδομένα, για την επόμενη ημέρα».