Μητσοτάκης από υπ. Συνοχής - Οικογένειας: Δεν υπάρχουν αόρατοι πολίτες, όχι εκπτώσεις στην ισότητα
Στο νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας βρέθηκε την Παρασκευή (28/7) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συναντηθεί με την αρμόδια υπουργό, Σοφία Ζαχαράκη.
Όπως είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός, πρόκειται για υπουργείο - πυλώνα στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, η οποία θα συνδυαστεί με μια σειρά κινήτρων για την ισορροπία της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχουν ''αόρατοι συμπολίτες μας'', στα ζητήματα ισότητας δεν κάνουμε εκπτώσεις».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η ισότητα αυτή θα επιτευχθεί με ειδικά προγράμματα και διάθεση κονδυλίων για στήριξη στην οικογένεια, αλλά και την προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών.
«Οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και τώρα υλοποιούμε το νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες για τις πολιτικές τις οποίες θα εφαρμόσετε. Οπότε θέλω να ευχηθώ εξ αρχής καλή δύναμη στην υπουργό, στην υφυπουργό, στους τρεις γενικούς γραμματείς», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Και τόνισε: «Διότι πράγματι έρχεστε να καλύψετε ένα κενό, συγκεντρώνοντας πολιτικές οι οποίες ήταν κατακερματισμένες σε πολλά διαφορετικά υπουργεία, οι οποίες όμως αφορούν όλους -και θα έλεγα ιδίως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας- και γι΄ αυτό και θα υποστηρίξουμε με πολύ μεγάλη θέρμη το έργο σας σε μια σειρά από πολιτικές.
Δεν αναφερόμαστε μόνο στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο αυξάνεται κατά 8% και το οποίο αποτελεί μία κατάκτηση που θέλω να θυμίσω ότι για πρώτη φορά σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από μία προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Καινοτόμες πολιτικές
Οι πολιτικές συνολικά για το παιδί, ζητήματα τα οποία αφορούν την ένταξη στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια την προηγούμενη τετραετία, να βγάλουμε στην επιφάνεια προβλήματα με τα οποία ενδεχομένως άλλες κυβερνήσεις να μην ήθελαν να ασχοληθούν.
Για μας δεν υπάρχουν αόρατοι συμπολίτες μας, συμπολίτες μας οι οποίοι δεν αξίζουν της φροντίδας και της προστασίας του κράτους. Είναι μία ευκαιρία να πειραματιστούμε και με πολύ καινοτόμες πολιτικές. Ζητήματα, ας πούμε, τα οποία έχουν να κάνουν με την ενεργό γήρανση, που τόσο σημαντικά είναι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κοινωνίες οι οποίες πια διαβιούν όπως και η δική μας. Θέλουμε οι πιο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να αισθάνονται ότι μπορούν να είναι πραγματικά παραγωγικοί και χρήσιμοι και να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής.
Και φυσικά τα ζητήματα τα οποία αφορούν οριζόντια την ισότητα. Εκεί δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας, δεν κάνουμε εκπτώσεις. Και στα ζητήματα που αφορούν συνολικά τις συμπεριληπτικές μας πολιτικές, έχουμε θέσει τον στόχο της φιλοδοξίας μας πολύ ψηλά.
Οπότε, είναι ένα υπουργείο το οποίο τώρα ξεκινάει, τώρα χτίζεται. Θα το χτίσουμε και θα το οικοδομήσουμε σωστά και είμαι σίγουρος ότι είναι ένα υπουργείο το οποίο πολύ σύντομα θα έχει να επιδείξει σημαντικό και μετρήσιμο έργο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία
Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός τόνισε: «Και η στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία είναι μια στρατηγική την οποία θέλω να την τονίσουμε, γιατί είναι μία στρατηγική η οποία ξεκίνησε πάλι την προηγούμενη τετραετία.
Είναι μία στρατηγική η οποία απαιτεί έναν κεντρικό συντονισμό από το Μέγαρο Μαξίμου. Έχει ήδη αρχίσει και αποδίδει, γνωρίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία ότι για πρώτη φορά, οριζόντια και σε επίπεδο πολλών διαφορετικών παρεμβάσεων, γίνονται πράγματα για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη. Αλλά επειδή δυστυχώς ήμασταν πολύ πίσω, έχουμε σημαντικό χαμένο έδαφος ακόμα να καλύψουμε».