ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ελληνική κυβέρνηση φοβάται εμπλοκή Σόιμπλε στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016, στις Βρυξέλλες EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Για διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας από την Μεγάλη Βρετανία σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος σε κάθε μία χώρα χωριστά μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας τόσο απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ηγέτες όσο και μιλώντας στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στάση της ΕΕ πριν από την διενέργεια του δημοψηφίσματος σχολιάζοντας πως όλοι είχαν πέσει πάνω στην ελληνική κυβέρνηση επικρίνοντάς την για την διεξαγωγή του σε αντίθεση με την Μ. Βρετανία για την οποία αποφασίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ειδικό καθεστώς προκειμένου να παραμείνει εντός ενωμένης Ευρώπης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει πάντως πως ήρθε η στιγμή οι προοδευτικές δυνάμεις της ΕΕ να συσπειρωθούν και να διαμορφώσουν μία κοινωνική ατζέντα που θα αφήσει πίσω της στις αυστηρές πολιτικές της λιτότητας, στις οποίες άλλωστε απέδωσε και μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την έξαρση του εθνικισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανήκει σε εκείνους που πιέζουν προς την κατεύθυνση να δρομολογηθεί άμεσα η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, ωστόσο θεωρεί πως καθοριστικό στην διαδικασία αποχώρησης θα είναι το ποιοι θα κάνουν τις διαπραγματεύσεις. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να επιθυμεί τον ρόλο του διαπραγματευτή με το Ηνωμένο Βασίλειο –όταν ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για την αποχώρηςή της– να τον αναλάβουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά τα κράτη–μέλη, φοβούμενη πως κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει για μία ακόμη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει δικούς του σχεδιασμούς για το μέλλον της Ευρώπης που δεν συμπίπτουν με τις αρχές μιας ευρώπης αλλελέγγυας προς τους λαούς της.

Οι σοσιαλδημοκράτες πάντως έχουν αποφασίσει να πάρουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αλλαγής συσχετισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για «μία καλύτερη Ευρώπη» και μία πιο ισχυρή ευρωζώνη, όπως είπε χθες σε έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος επί των οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης