«Κόκκινος συναγερμός» στην κυβέρνηση για τον πρωτόγνωρο καύσωνα και τα πύρινα μέτωπα
Με την κατάσταση να παραμένει δύσκολη στα πύρινα μέτωπα η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μπροστά της δύο δύσκολες εβδομάδες.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να αντιμετωπιστούν όλα τα πύρινα μέτωπα χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Οι πυρκαγιές μαίνονται και - σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους - θα δυσκολέψουν τις επιχειρήσεις, την ώρα που η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν στείλει επίγεια και εναέρια μέσα στη χώρα μας ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού που επικοινώνησε προσωπικά με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να συμβάλλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ευχαρίστησε για τη πολύτιμη βοήθεια που παρέχουν στη χώρα με επίγεια και εναέρια μέσα, με ανάρτηση στο γράφοντας στο διαδίκτυο τα εξής:
«Είμαστε ευγνώμονες για όλες τις χώρες που έστειλαν βοήθεια. Η συνεισφορά σας ήταν ανεκτίμητη. Σε δύσκολους καιρούς, η 'Ένωση μας στέκεται με αλληλεγγύη. Ευχαριστώ».
Είχε προηγηθεί ανάλογο σημείωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ:
«Κάλεσα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξέφρασα την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Στηρίζω τους πυροσβέστες και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Το έργο σας είναι εξαιρετικό».
Το νέο δόγμα της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση στηρίζεται στο δόγμα «πρόληψη, προετοιμασία ετοιμότητα».
Η στρατηγική της κινείται στους εξής άξονες:
- Καμία ζωή να μην χαθεί από τις πυρκαγιές και αβλεψίες του κρατικού μηχανισμού.
- Προστασία των περιουσιών των πολιτών.
- Προστασία των δομών του κράτους (ΔΕΗ –ΕΥΔΑΠ).
- Προστασία των δασικών εκτάσεων.
Άλλο ένα στοίχημα είναι να συντονιστούν όλοι οι φορείς καθώς υπάρχει πολυνομία και γραφειοκρατία που συμβάλει σε ολιγωρίες και καθυστερήσεις.
Βοήθεια από ξένες δυνάμεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας συνδράμουν τις δυνάμεις τους Πυροσβεστικού Σώματος που είναι στο πεδίο των πυρκαγιών, τα παρακάτω επίγεια και εναέρια μέσα από το εξωτερικό:
- Μέσω Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ
Ιταλία: Δύο αεροσκάφη CL-415 (ενταγμένα στο rescEU, άφιξη 18/7, αναχώρηση 22/7)
Γαλλία: Δύο 2 αεροσκάφη CL-415
(άφιξη 18/7, αναχώρηση 24/7)
Ρουμανία: Μία μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 40 πυροσβέστες και 5 οχήματα (άφιξη 19/7), επιπλέον 50 πυροσβέστες και 10 οχήματα (αναχώρηση από Ρουμανία 21/7)
Σλοβακία: Μία μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα (20/7)
Πολωνία: Μία μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης αποτελούμενη από 149 πυροσβέστες και 49 οχήματα (21/7)
Κύπρος: Δύο air tractors (άφιξη 21/7)
Κροατία: Ένα CL-415 (ETA 21/7, 13:00, μέσω rescEU)
Βουλγαρία: 50 άτομα, 10 οχήματα - Σε διμερές επίπεδο
Ισραήλ: Δύο Air-Tractors, άφιξη 20/7
Ιορδανία: Δύο Mi-26 (ETA 21/7) και δύο Super Puma (ETA 21/7), μέσω Ρόδου
Πυρά από την αντιπολίτευση
Αντίθετα από τους Ευρωπαίους ηγέτες πάντως, η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού και πρόληψης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
- Ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάµελλος μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης «Κόκκινο» σημείωσε:
«Υπάρχουν δύο ζητήματα: Αν η πολιτεία έχει πρόβλεψη, πρόληψη και σχεδιασμό για τις μεγάλες αλλαγές του κλίματος και αν είναι με επάρκεια προετοιμασμένη για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Η έκταση των καμένων εκτάσεων δείχνει ότι κάπου τα πράγματα έχουν αρχίσει και ξεφεύγουν σε πολύ μεγάλους αριθμούς».
- Το πυροσβεστικό κλιμάκιο στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής επισκέφθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης όπου συζήτησε με τους πυροσβέστες τη μάχη που δίνουν στα μέτωπα οι συνάδελφοι τους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως «πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ θα χειροτερέψουν τα πράγματα. Το λένε όλοι οι επιστήμονες».