ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ναι στη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και στις ανάγκες των ασθενών - Η πρώτη συνάντηση ΣΦΕΕ - Χρυσοχοΐδη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Σε θετικό κατ' αρχάς κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (17/7), η πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας και των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας και ειδικότερα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, μόλις 20 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο υπουργός Υγείας, τόνισε πως το Υπουργείο αναγνωρίζει τη βιομηχανία του φαρμάκου ως πυλώνα ανάπτυξης για την Υγεία και είναι σημαντικό να διασφαλιστεί σε βάθος χρόνου η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ ξεχωριστή μνεία έκανε για την αναγκαιότητα της πρόσβασης των ασθενών σε όλα φάρμακα, ώστε το Σύστημα Υγείας να υπηρετεί εμπράκτως και πλήρως τους πολίτες.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα το υπ. Υγείας, τονίζεται, ότι «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων, τα ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τον κλάδο ώστε να κατοχυρωθεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα φάρμακα, να διασφαλιστεί η συγκράτηση της δαπάνης και η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και συγχρόνως να προωθηθούν τα πλάνα ανάπτυξης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ κατέθεσαν συνοπτική λίστα με τις άμεσες εκκρεμότητες και τόνισαν ότι ο κλάδος του φαρμάκου θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας που υπηρετεί την ανάπτυξη, την πρόοδο και πάνω από όλα το όφελος των Ελλήνων ασθενών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, οι Αντιπρόεδροι του Δ.Σ. Κώστας Παναγούλιας, Ζαχαρίας Ραγκούσης, Μάριος Κοσμίδης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ Μιχάλης Χειμώνας.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ είναι γεγονός, ότι ανέμεναν με αγωνία αυτήν την πρώτη συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς τα ζητήματα του φαρμάκου και της φαρμακευτικής πολιτικής είναι πολύ επείγοντα και δεν μπορούν να περιμένουν. Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όπως και οι επενδύσεις και τα αναπτυξιακά προγράμματα βρίσκονται πολύ κοντά στο να απειληθούν, καθώς ο κλάδος πληρώνει τεράστια ποσά σε υποχρεωτικές εκπτώσεις όπως clawback & rebate.

Ουσιαστικά το clawback προπληρώνεται όπως έχουν τονίσει πολλές φορές οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, την ώρα που η φαρμακευτική δαπάνη είναι κολλημένη εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν 10, με κίνδυνο να μην έχουν πρόσβαση οι ασθενείς σε καινοτόμες θεραπείες και νέα φάρμακα.

Και η αλήθεια είναι ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την 20η ημέρα από την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Υγείας, γεγονός που σημαίνει ότι και ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης, αντιλαμβάνεται τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το προεδρείο του ΣΦΕΕ- Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος- σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του τύπου πριν μερικές ημέρες, ότι από τα 168 σκευάσματα που ενέκρινε ο EMA (European Medicines Agency) το διάστημα 2018 έως 2021, στην Ελλάδα είναι διαθέσιμα μόλις τα 90.

Από τα καινούρια σκευάσματα επίσης, μόνο το 6% έχει λάβει έγκριση, ενώ από τα παραπάνω φάρμακα, μεγάλο ποσοστό αφορά σε ογκολογικά και ορφανά. Επίσης αξίζει να σημειώσουμε, ότι από τα 168 φάρμακα το 50% βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης, ενώ το 50% αφορά σε απροθυμία των ίδιων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων να τα φέρουν στην αγορά.

Γιατί; Μα πολύ απλά, διότι οι χαμηλές τιμές τους αποτελούν μείζον ζήτημα για τη βιωσιμότητα των ίδιων των εταιρειών και των εργαζομένων τους (με πολλές απολύσεις τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός), και ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων που καταγράφεται στη χώρα μας, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο Γενικός Διευθυντής κ. Μιχάλης Χειμώνας.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα, σε συνδυασμό με την ακραία υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων- μέσα από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις clawback & rebate, με το πρώτο να προπληρώνεται (!)- τη δαπάνη των ανασφαλίστων η οποία αυξάνεται ραγδαία αγγίζοντας τα 320 εκατ. ευρώ, την ώρα μάλιστα που οι άνεργοι μειώνονται, την εκρηκτική αύξηση της δαπάνης του ΙΦΕΤ στα 200 εκατ. ευρώ αλλά και την υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της νοσοκομειακής και του ΕΟΠΥΥ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον κλάδο.

Όπως τόνισαν επίσης σήμερα οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ στον υπουργό Υγείας, «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε που μείωσε τη συνολική χρηματοδότηση του φαρμάκου κατά 16,4% το διάστημα 2013-2021, τη στιγμή που οι άλλες χώρες την αύξησαν από 8,8% έως 77,6% (σ.σ. διαθέσιμα στοιχεία από 17 χώρες). Σημειώνεται ότι η τάση στην αγορά του φαρμάκου είναι αυξητική, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης της νοσηρότητας, αλλά και των νέων καινοτόμων και ακριβών θεραπειών που εισάγονται στα συστήματα υγείας.

Η σημαντική υστέρηση της δημόσιας χρηματοδότησης στην Ελλάδα, οδηγεί σε αυξημένες επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας που αγγίζουν το 47% της συνολικής δαπάνης. Εν τω μεταξύ, σταθερή παραμένει και σίγουρα δεν μειώνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα αποζημιούμενα φάρμακα, σε ποσοστό 11% ή 689 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης