ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Θέλουμε να κάνουμε θετικά βήματα - Τι ζήτησα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας μεν λόγο για τις θετικές προθέσεις του ίδιου στα ελληνοτουρκικά αλλά εγείροντας παράλληλα σειρά ζητημάτων.

«Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ως ηγέτες που κερδίσαμε εκλογές, θέλουμε να κάνουμε βήματα προς μια θετική κατεύθυνση» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από την προσευχή της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι από τα πιο σημαντικά θέματα που ο ίδιος προσωπικά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συζητήσουν είναι αυτά της δυτικής Θράκης.

«Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα ζητήματα που σχετίζονται με τη Δυτική Θράκη. Θέλουμε να μην υπάρχουν προβλήματα με τους μουφτήδες» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και συνέχισε:

Ειδικά οι πρεσβευτές μας θα κάνουν προκαταρκτικές προετοιμασίες για αυτό το θέμα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εμπλακούν στη συνέχεια και μετά εμείς ως αρχηγοί θα συναντηθούμε και θα αναλάβουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες»

Μητσοτάκης: Στόχος είναι να λύσουμε τη διαφορά μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Ευκαιρία για επενεκκίνηση στις τουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε στη χθεσινή του συνέντευξη (13/7) ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε, επιβεβαιωθηκε ότι η Τουρκία φαίνεται έτοιμη για στροφή στις σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Είναι καλύτερα να ζουμε σα φίλοι παρά στα κόκκινα. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα έχει συνέπεια και συνέχεια για τη βελτίωση των σχέσων μας», είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στόχος είναι «να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

«Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη. Δεν είναι απλή υπόθεση, και δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Η διαφύλαξη του καλού κλίματος και αυτό από μόνο του είναι σημαντική εξέλιξη. Είναι σημαντική κατάκτηση», είπε λέγοντας πως είναι πρόωρη η συζήτηση για προσφυγή στη Χάγη.

«Δεν είμαστε αφελείς αλλά να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο», επεσήμανε ακόμη, τονίζοντας ότι μιλάμε με βάση την εθνική μας κυριαρχία.

Ο πρωθυπουργός, δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον πρόεδρο Ερντογάν ενώ για το αν τον εμπιστεύεται ανέφερε πως εισέπραξε διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις.

Μιλώντας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως και οι δύο πλευρές έχουν επιδείξει μια θετική διάθεση και πως τηρούνται όσα συμφωνούνται στη διάρκεια των επαφών που γίνονται.

Μιλώντας για τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την προσφυγή στη Χάγη, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας.

Σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος απώλειας κυριαρχίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ανέφερε «μπορεί μία τέτοια συμφωνία να συνεπάγεται υποχώρηση από θέσεις που αφορούν αυτή τη διαπραγμάτευση. Θέλουμε να λύσουμε αυτή τη διαφορά με όρους που θα είναι συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Είμαστε μακριά από το να φτάσουμε στο σημείο όπου θα παίξουν τον ρόλο τους και η Βουλή και τα κόμματα».

«Η Τουρκία τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν πολύ επιθετική. Διαχειριστήκαμε δύσκολες καταστάσεις. Το καλοκαίρι του 2020 φτάσαμε σε καταστάσεις πολεμικής ετοιμότητας. Κάποιοι επένδυσαν σε αυτή την οξύτητα.

«Τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους» θα λένε κάποιοι ενδεχομένως. Εγώ από την πλευρά μου θα πρέπει να διερευνήσω αν υπάρχουν πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Ροδόπης είπε ότι το έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν και σημείωσε πως η ερμηνεία της Λοζάνης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

«Αυτό το ζήτημα αφορά την Ελλάδα. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι δικοί μας Ευρωπαίοι πολίτες», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης