Μητσοτάκης σε Ράμα: «Να λυθεί άμεσα το θέμα Μπελέρη»
Ανανεώθηκε:
Πολλές ήταν οι συναντήσεις με ξένους ηγέτες που είχε στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ιδιαίτερη σημασία να έχει το τετ α τετ που είχε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα στον οποίο έθεσε το θέμα του Φρέντι Μπελέρη.
«Εκλεγμένος δήμαρχος φυλακίζεται χωρίς βάσιμες κατηγορίες και κρατείται φυλακισμένος. Αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν σε ένα κράτος που έχει θέσει στην προμετωπίδα μεταρυθμίσεων του το κράτος δικαίου ενώ θέλει να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι πρέπει να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη.
«Σέβομαι την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς.
«Με τον πρόεδρο Μακρόν «είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε το εξαιρετικό πλαίσιο των διμερών σχέσεων σε πολλά επίπεδα και φυσικά στον αμυντικό τομέα καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει η καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας Μπελαρά», είπε ο πρωθυπουργός.
Στη συνάντηση με το Γερμανό καγκελάριο, ο πρωθυπουργός είπε ότι επίσης τέθηκαν θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως η Ουκρανία αλλά και η μετανάστευση.
Είχε περιγράψει μια ενίσχυση στρατιωτικής συνεργασίας και των εξοπλισμών από τους πολίτες προς την Ελλάδα και την Τουρκία και πληροφορούμαστε πως φαίνεται πως ξεμπλοκάρει το ζήτημα των F-16. Η Τουρκία φαίνεται πως λαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό που ήθελε αλλά και νέα F-16.
Θέλω να ρωτήσω κατά πόσον ισχύουν οι ενστάσεις και δικλίδες ασφαλείας που έχει θέσει το Κογκρέσο και εσείς προφανώς μπορείτε να το γνωρίζετε αυτό σε ότι αφορά τη χρήση τους κατά ΝΑΤΟϊκών, αμερικανικών αλλά και ελληνικών συμφερόντων. Και αν στο αμέσως προσεχές διάστημα μπορείτε να μας ενημερώσετε για κάποιες θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά το δικό μας εξοπλιστικό πρόγραμμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τι είπε για τη συνάντηση με τον Μπάιντεν
«Έστω και αν μόνο εγώ μπορώ να μιλήσω για τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδος, οι οποίες είναι θα έλεγα ισχυρότερες παρά ποτέ. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω και με τον πρόεδρο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Επιβεβαιώσαμε το πολύ υψηλό επίπεδο της συνεργασίας μας. Στην παρέμβαση την οποία έκανα τώρα με αφορμή και τη συζήτηση γύρω από την Ουκρανία, επανέλαβα τη μεγάλη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά συνολικά για την τροφοδοσία όλης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με στρατεύματα αλλά και με εξοπλισμό.
Και με αυτό το οποίο μπορώ να σας πω ότι εκτιμώ ότι στα πλαίσια της συνεργασίας Ελλάδος Ηνωμένων Πολιτειών θα έχουμε πιστεύω σύντομα κάποιες θετικές ειδήσεις για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να ενισχύσουν περαιτέρω τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας την οποία έχουμε.
Από εκεί πέρα, τι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Τουρκία είναι κάτι το οποίο όπως καταλαβαίνετε εμάς μας αφορά μόνο έμμεσα. Η στάση του του Κογκρέσου στο ζήτημα αυτό φαίνεται να είναι γνωστή. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Απομένει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπωθεί το αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση προς το Κογκρέσο. Νομίζω ότι είναι κοινός τόπος ότι οι εξοπλισμοί οι οποίοι δίνονται σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά άλλων χωρών μελών της Συμμαχίας.
Αλλά αυτό, όπως σας είπα, δεν είναι κάτι το οποίο αφορά άμεσα την Ελλάδα. Αυτό το οποίο μπορώ και πάλι να επαναπιστοποίηση είναι το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών Ελλάδος και τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως έναν παράγοντα σταθερότητας, γεωπολιτικής, οικονομικής, ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Για το Μεταναστευτικό
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ζήτησε κάτι συγκεκριμένο από το ΝΑΤΟ για το ζήτημα του μεταναστευτικού, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:
«Νομίζω ότι οι μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο είναι μία υβριδική απειλή για τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά συνέπεια του ΝΑΤΟ, ένα ζήτημα το οποίο έχουμε συζητήσει πολλές φορές και νομίζω ότι πρέπει να το θέτουμε και σε επίπεδο συμμαχίας. Βεβαίως και μας απασχολεί πολύ το τι γίνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, στον Ινδικό Ειρηνικό. Γι αυτό και είχαμε σήμερα αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από την Ανατολή και από την Ωκεανία να συμμετέχουν στη Σύνοδο. Όμως εξίσου και περισσότερο πρέπει να μας απασχολεί τι γίνεται στην άμεση γειτονιά μας και αναφέρομαι στη Βόρεια Αφρική».