ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτσι έλαβε η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία της Βουλής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Την ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία της Βουλής, έλαβε η κυβέρνηση, μετά το τέλος της ονομαστικής ψηφοφορίας το βράδυ του Σαββάτου (8/7). Μετά το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων, η κυβέρνηση έλαβε τις 158 θετικές ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Οι υπόλοιποι 142 βουλευτές αρνήθηκαν την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση ανακοίνωσε ότι αρχές της εβδομάδας αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο μ' ένα άρθρο θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των αποδήμων.

«Όλοι οι συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία απ' όπου και αν κατοικούν», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την ευχή το νομοσχέδιο να περάσει ομόφωνα από τη Βουλή. «Σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια έχουμε μεταξύ λόγων και πράξεων και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», τόνισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτευόταν ένα σκιάχτρο»

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι εκλογές έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε άλλη εποχή και ευχήθηκε να υπάρξουν μεγαλύτερες συναινέσεις από τα κόμματα. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ψήφισαν τη ΝΔ οι πολίτες.

Ο πρωθυπουργός στράφηκε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι έχασε τις εκλογές γιατί αντιπολιτευόταν ένα σκιάχτρο που ήταν μόνον στο μυαλό του, αλλά και στα δεξιότερα της ΝΔ μιλώντας για κόμματα που εμφανίστηκαν με ρομφαία πατριώτη τα οποία πρέπει να γνωρίζουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ είναι πατριώτες των πράξεων και όχι των συνθημάτων.

«Υποκριτικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη»

Για υποκριτικές προγραμματικές δηλώσεις έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτηρίζοντας αναχρονιστική και όχι εκσυγχρονιστική την πολιτική της κυβέρνησης. Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε πως η προηγούμενη τετραετία Μητσοτάκη ουδόλως νικηφόρα ήταν για την κοινωνική πλειοψηφία, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση του covid, αλλά και της ενεργειακής κρίσης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, εξαπέλυσε πυρά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στάθηκε στις κοινωνικές ανισότητες και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει την ισχυρή αντιπολίτευσης της κυβέρνησης.

Το... απρόοπτο του Κουτσούμπα

Απρόοπτο είχε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στη διάρκεια της δευτερολογίας του παραλίγο να καταρρεύσει από έντονους πόνους στη μέση. Τελικά επανήλθε και εξέφρασε την άρνηση της Κουμουνδούρου στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη ήταν τα πρώτα κόμματα χρονικά που δήλωσαν ανοιχτά ότι καταψηφίζουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απαρίθμησε 10 λόγους για τους οποίους δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση. Το ίδιο και ο πρόεδρο της Νίκης, Γιώργος Νατσιός, εκφράζοντας την αντίθεσή του στις... ηλεκτρονικές ταυτότητες.

Αρνητικές διαθέσεις έδειξε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, χωρίς ωστόσο να το δηλώσει από το βήμα της Βουλής.

Αντιπαράθεση με τον Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση άνοιξε από το βήμα της Βουλή ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε αρνητικά στις προγραμματικές δηλώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης