ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Αντίστροφη μέτρηση για την ψήφο εμπιστοσύνης εν μέσω κόντρας για εργασιακά και υγεία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Μία «καυτή» εβδομάδα πολιτικού σπριντ με την ορκωμοσία της νέας Βουλής, την εκλογή προεδρείου, αλλά και τις τριήμερες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, φτάνει στο τέλος της με την τρίτη και τελευταία ημέρα των διεργασιών να οδηγεί στην ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός αύριο Σάββατο (8/7). 

Η Ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα, με την ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει η συζήτηση με ομιλητές υπουργούς και βουλευτές και γύρω στις 4 θα ξεκινήσουν οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών.

Αυτή τη φορά, η σειρά ομιλιών θα είναι με την αντίστροφη σειρά από αυτή που έχουν εκλεγεί τα κόμματά τους με τελευταίο δηλαδή να παίρνει τον λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί κοντά στα μεσάνυχτα.

Ουσιαστικά, το Σάββατο περιμένουμε μία ακόμη ημέρα έντονης αντιπαράθεσης σε επίπεδο «κορυφής» πάνω στον «οδικό χάρτη» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη νέα τετραετία. Αυξήσεις μισθών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, συνέχιση του market pass, την εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων, τη μονιμοποίηση του youth pass, την πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και μόνιμη απαλλαγή, πρώην δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ, από τις φαρμακευτικές δαπάνες.

Οι εξαγγελίες για τα εργασιακά

Οι υψηλοί τόνοι, άλλωστε επικράτησαν μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και κατά την Παρασκευή (7/7) κατά τη δεύτερη μέρα των προγραμματικών δηλώσεων.

Η αρχή έγινε στο θέμα των εργασιακών, όταν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την τοποθέτηση του προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις, ένα Εθνικό σχέδιο δράσης και νομοθετικές πρωτοβουλίες, λύση για τις ασφαλιστικές εισφορές των συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών και «ψαλίδι» στις κρατήσεις των εργαζόμενων συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός στάθηκε σε τρεις πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν προς άμεση νομοθέτηση και εφαρμογή. Αυτές είναι οι εξής: Μειώνονται οι κρατήσεις των εργαζόμενων συνταξιούχων, Λύση για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών , βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου, πραγματοποιώντας μια αρχηγική εμφάνιση -εν μέσω και των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου-, επέλεξε να απευθυνθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό και να απαντήσει συνολικά στις κυβερνητικές εξαγγελίες. Η κ. Αχτσιόγλου δεσμεύθηκε για υπεύθυνη άσκηση αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η δύναμη που θα αντιταχθεί σε μία λογική κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών, όπως θέλει να καλλιεργεί η Δεξιά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει πολιτικές για την αναπτυξιακή στρατηγική, την εργασία και την υγεία, θα θέσει στο προσκήνιο υπαρκτά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέλουν να κρύβουν κάτω από το χαλί, ενώ, θα συμβάλει στη διαφύλαξη καίριων δικαιωμάτων», είπε, σχολιάζοντας παράλληλα θέσεις που ακούστηκαν από κόμματα που εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βουλή.

Η κόντρα για το ΕΣΥ με αφορμή το ΕΚΑΒ

Προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού και αποστολή δική του χαρακτήρισε την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τόνισε πως η νέα θητεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι «τετραετία υγείας» με ολιστική προσέγγιση και επίκεντρο τον πολίτη. «Δεν υπάρχει ούτε λεπτό χρόνος για καθυστέρηση», είπε ο υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκειας της δεύτερης μέρας των προγραμματικών δηλώσεων και διαβεβαίωσε ότι η πολιτική ηγεσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δει ο πολίτης διαφορά στην καθημερινότητά του.



Οι αναφορές του υπουργού Υγείας στο ΕΚΑΒ, πυροδότησαν ένταση με τη Θεοδώρα Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια να αναφέρει ότι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας διοικείται από μια σκληρή ομάδα της ΔΑΚΕ (συνδικαλιστική παράταση ΝΔ). Έκανε λόγο για έναν παρακρατικό, κομματικό μηχανισμό που μεταθέτει και διαχειρίζεται θέσεις ευθύνης ανάλογα με την προσφορά στην παράταξη. «Είστε έμπειρος κ. υπουργέ και έχετε εξασκηθεί σε πιο αδιαφανείς διαδικασίες... Γιατί δεν διώξατε τον διοικητή; Δεν περνάει από το χέρι σας να τον απολύσετε;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε προς τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος τον κάλεσε να απαντήσει εάν θα απολογηθεί η κυβέρνηση για όσα δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια και αναγκάστηκε -όπως είπε- να εξαγγείλει προεκλογικά. «Δεν άκουσα να λέτε για κίνητρα, ούτε μία λέξη, όπως δεν είπατε λέξη για τις λίστες της ντροπής των χειρουργείων», είπε.

Οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη

Την ίδια ώρα, διαβεβαιώσεις ότι οι αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης θα γίνουν μέσα από διάλογο παρείχε στη Βουλή ο Γιώργος Φλωρίδης και επεσήμανε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες δεν προϋποθέτουν συγκρούσεις, ειδικά στο χώρο της Δικαιοσύνης όπου τα σημεία σύγκλισης είναι περισσότερα από τα σημεία απόκλισης.

«Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο χώρο της Δικαιοσύνης, που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας και την αποτελεσματικότητα του θεσμού», είπε στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός Δικαιοσύνης και προανήγγειλε σειρά αλλαγών για την υποχρεωτική εκτέλεση των ποινών, αλλά και την αντιμετώπιση της δικομανίας.

«Όσοι σκέφτονται να παρανομήσουν, να γνωρίζουν ότι είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στη φυλακή», είπε και πρόσθεσε πως όσοι κάνουν κατάχρηση στις μηνύσεις και ταλαιπωρούν τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές, θα επιβαρύνονται με σημαντικά δικαστικά έξοδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης