ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή διαπραγμάτευση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μετά και την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης που είχαν ως επίκεντρο τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοίγοντας τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του υπέρ της απλής αναλογικής, χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου βρέθηκαν ακόμα η μείωση του πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή, η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, καθώς και το δικαίωμα ψήφου για όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.

Με τις επαφές αυτές ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να διερευνήσει τις δυνατότητες μιας ευρύτερης συναίνεσης, επιδιώκοντας να συνθέσει τις απόψεις που άκουσε, με στόχο να καταλήξει σε μία πρόταση για το εκλογικό σύστημα, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ψήφιση του εκλογικού νόμου από την παρούσα βουλή από 200 βουλευτές, ούτως ώστε το νέο σύστημα να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Η ΝΔ, ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αποδίδοντας τις κινήσεις του Μαξίμου σε προσπάθεια να ανακόψει την πορεία της προς την εξουσία στις επόμενες εκλογές.

Όπως είπε η ΝΔ μπορεί να συζητήσει μόνο τα θέματα που αφορούν την ψήφο των ομογενών και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Εξάλλου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως “οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει και να υπακούουν σε τακτικές επιλογές της κυβέρνησης”.

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου και η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Real news προτείνει εφαρμογή νέου εκλογικού νόμου από τις μεθεπόμενες εκλογές “προς αποφυγήν κατασκευής εκλογικού συστήματος ανάλογα με τους εκάστοτε εκλογικούς συσχετισμούς”.

Όπως σημειώνει, το μπόνους των 50 εδρών θα έπρεπε να το παίρνει το πρώτο κόμμα μόνο εάν το ποσοστό του ήταν τέτοιο που με την πρόσθεσή του θα του έδινε αυτοδυναμία, ενώ όσο χαμηλότερα είναι τα ποσοστά του, τόσο θα έπρεπε το μπόνους να διαμοιράζεται πιο αναλογικά.

«Ο κ. Τσίπρας θα ηττηθεί με τον νόμο που κέρδισε. Δεν γίνεται να παίζει στα ζάρια την πολιτική σταθερότητα της χώρας για τις μικροκομματικές του σκοπιμότητες», προσθέτει ο κ. Βορίδης και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι άνοιξε θέμα εκλογικού νόμου για να εμποδίσει τη ΝΔ να συγκροτήσει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. «Βλέπει τα ποσοστά του να εξαϋλώνονται και μπροστά στην απύθμενη μωροφιλοδοξία του θυσιάζει την πολιτική σταθερότητα για να διατηρήσει την πολιτική του επιβίωση, επιδιώκοντας να βάλει εμπόδια στη ΝΔ», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζοντας την άρνηση της ΝΔ ως προς τις προτεινόμενες αλλαγές, επιχείρησε να ρίξει το βάρος της διαπραγμάτευσης κυρίως στα μικρότερα κόμματα.

Η κ. Γεννηματά, ωστόσο, δήλωσε πως δεν άκουσε κάτι συγκεκριμένο από τον κ. Τσίπρα προϊδεάζοντας για αρνητική στάση του κόμματός της αναφορικά με αυτό το θέμα, ενώ ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική χωρίς μπόνους.

Ο κ. Λεβέντης θέλει απλή αναλογική χωρίς bonus και διατήρηση του 3%, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν επιθυμεί την πλήρη απλή αναλογική και επιθυμεί ένα αναλογικότερο σύστημα μεν αλλά χωρίς πλήρη κατάργηση του bonus.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών, ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα κατεβάσει ένα σύστημα απλής και άδολης αναλογικής που θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Εξάλλου, όπως διεμήνυσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, «ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής». «Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική και ισοτιμία ψήφου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, σημείωσε πως «φαίνεται ότι προκύπτει καταρχήν η συμφωνία όλων, εκτός της ΝΔ, για την κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών αλλά και για την παροχή δικαιώματος ψήφου σε όσους έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους».

Έχει έρθει η ώρα λοιπόν να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των κοινωνικών κινημάτων και της αριστεράς, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα να δικαιωθούν όλοι όσοι αγωνίστηκαν για ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα.

Το ισχύον εκλογικό σύστημα

Το εκλογικό σύστημα που ισχύει σήμερα είναι μεικτό και έχει θεσπιστεί με το νόμο 3231/2004 επί υπουργίας Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, στην τελευταία κυβέρνηση Σημίτη, με τις τροποποιήσεις του νόμου 3636/2008.

Σημειώνεται ότι επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και υπουργίας Προκόπη Παυλόπουλου, το εκλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα ανήλθε στις 50 από τις 40 έδρες.

Η απόλυτη πλειοψηφία των εδρών έρχεται με περίπου 40,5%, ενώ όσες περισσότερες ψήφοι πάνε σε κόμματα που τελικά δεν περνούν το όριο του 3% και δεν εισέρχονται στη Βουλή, τόσο κατεβαίνει και το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να πάρει πλειοψηφία και να σχηματίσει κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης