ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Τα τρία νέα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή - Οι θέσεις τους

INTIME / EUROKINISSI

Αλλάζει ο «χάρτης» του Κοινοβουλίου μετά την είσοδο των τριών νέων κομμάτων, της «Νίκης», της «Πλεύσης Ελευθερίας» και των «Σπαρτιατών». 

Οκτακομματική θα είναι η νέα Βουλή, όπως προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, κάτι που είχε συμβεί και το 2015, στις κάλπες του Σεπτεμβρίου. Τότε είχε σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Τα υπόλοιπα κόμματα ήταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή, Το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Πλέον και για την επόμενη τετραετία, η Βουλή θα αποτελείται από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, τους «Σπαρτιάτες», την «Ελληνική Λύση», τη «Νίκη» και την «Πλεύση Ελευθερίας», ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι πολιτικές θέσεις των νεοεισαχθέντων κομμάτων.

«Σπαρτιάτες»: Με τη στήριξη του Κασιδιάρη

Το κόμμα «Σπαρτιάτες» το οποίο έχει τη στήριξη του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση, πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, δεν είχε λάβει συμμετοχή στις εκλογές του Μαΐου, ωστόσο τώρα εισέρχεται με άνεση στη Βουλή, λαμβάνοντας ποσοστό 4,64% και 12 έδρες, αποτελώντας μάλιστα τη μεγάλη έκπληξη.

Ήταν 8 Ιουνίου, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης στήριξε μέσα απ’ τις φυλακές Δομοκού τους «Σπαρτιάτες». Είχε προηγηθεί η απαγόρευση της καθόδου του και σε σχηματισμό ανεξάρτητων. Μέσα σε λίγες μέρες το κόμμα, το οποίο δεν κατήλθε στις εκλογές του Μαΐου, ανέβασε τα ποσοστά του.

Το κόμμα χαρακτηρίζεται ως εθνικιστικό και συντηρητικό, τοποθετούμενο στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Οι «Σπαρτιάτες» θεωρούν ότι οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Οι «Σπαρτιάτες» από την ίδρυσή τους μέχρι και σήμερα έχουν συνεργαστεί και συνασπιστεί με κόμματα του ίδιου χώρου, στην ακροδεξιά.

Το 2019 το κόμμα συμμετείχε στη δημιουργία του συνασπισμού Κ.Υ.Μ.Α Ελληνισμού μαζί με την ΕΛΑΣΥΝ του Γιάννη Λαγού, τη Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση, το Κόμμα 4ης Αυγούστου και την Πρώτη Γραμμή του Κωνσταντίνου Πλεύρη.

Ποιος είναι ο επικεφαλής του κόμματος

Το κόμμα ιδρύθηκε το 2017, με ιδρυτή και πρόεδρο τον Βασίλη Στίγκα, ο οποίος ήταν πρώην στέλεχος του δεξιού μονοθεματικού κόμματος για το Μακεδονικό ονοματολογικό ζήτημα, Πολιτική Άνοιξη.

Κοντά στο 2000 προσχώρησε στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Έπειτα την αποχώρηση του από τον ΛΑΟΣ έμεινε πολλά χρόνια χωρίς να ενταχθεί κάπου μέχρι που την δεκαετία του 2010 προσχώρησε στον Ριζοσπαστικό Εθνικό Συναγερμό.

Το 2017 ίδρυσε το εθνικιστικό πολιτικό κόμμα «Σπαρτιάτες», ενώ το 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων.

Τι πρεσβεύουν

Βάσει της επίσημης ιστοσελίδας του κόμματος, μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά:

  • «Είμαστε οι Ελληνίδες και Έλληνες ''ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ'' στην ψυχή και στο σώμα! Αυτοί που θέλουμε και διεκδικούμε να φανούμε αντάξιοι των 300 του Λεωνίδα φυλάγοντας ξανά «Θερμοπύλες».
  • «Να φυλάξουμε το ''όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον, το ομότροπον'' (Ηρόδ.)
  • «Στο πολιτικό σκηνικό κατεβαίνουμε με γνήσια αγάπη για την Ελλάδα μας και με πείσμα να πάρουμε πίσω την Πατρίδα που μας ανήκει».
  • «Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν Ελληνορθόδοξη Παιδεία, να μην ξενιτεύονται και να αποκτήσουν δικές τους μεγάλες οικογένειες».
  • «Ζητούμε από την Πολιτεία να δείξει σεβασμό στους συνταξιούχους και να τους ανταμείβει με αξιοπρεπείς συντάξεις».

Η «Νίκη» του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού

Το συντηρητικό κόμμα με επικεφαλής τον θεολόγο Δημήτρη Νατσιό δίνει έμφαση στις ορθόδοξες χριστιανικές παραδόσεις, όπως σημειώνει. Το κόμμα κατάφερε με ποσοστό 3,69% που του αποφέρει 10 βουλευτές να εισέλθει στη νέα Βουλή.

Η «Νίκη» ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη την 17η Ιουνίου 2019 με σκοπό, όπως αναφέρει, «να ενώσει όλους τους Έλληνες, οι οποίοι εμφορούνται από πατριωτικό και Ορθόδοξο φρόνημα για την υπεράσπιση των ιδανικών της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας του συνόλου του έθνους και των αξιών της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστης».

Ο Δημήτρης Νατσιός, σύμφωνα με το βιογραφικό του, είναι «δάσκαλος και θεολόγος με πλούσιο συγγραφικό έργο, καθώς και αρθρογραφία».

Ο κ. Νατσιός είναι ιδιαίτερα γνωστός στον λεγόμενο πατριωτικό και εκκλησιαστικό χώρο λόγω της «μάχιμης» αρθρογραφίας του για εθνικά και θρησκευτικά θέματα. Ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που είχε αναδείξει με άρθρο του το 2006, τον περιβόητο «συνωστισμό» της Μαρίας Ρεπούση, στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού. Είναι συγγραφέας πολλών σχετικών βιβλίων, ενώ επί σχεδόν 12 χρόνια παρουσιάζει την εκπομπή «Γράμματα Σπουδάματα» στον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε, τον μεγαλύτερο εκκλησιαστικό σταθμό στη Βόρεια Ελλάδα, και στο περιφερειακό δίκτυο DΙΟΝ ΤV.

«Είναι η πρώτη φορά που η πίστη του απλού λαού έρχεται στο πολιτικό προσκήνιο και εκφράζεται συντεταγμένα, όχι σε καθετί που διαλύει τις αρχές και τις αγέραστες αξίες του έθνους μας. Με φόβο Θεού θα πορευθούμε μαχόμενοι για τη νίκη του ελληνισμού, την νίκη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας την νίκη του απλού λαού» ανέφερε ο ίδιος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Βασικές προγραμματικές θέσεις του κόμματος είναι:

  • Κατάργηση της «προδοτικής» Συμφωνίας των Πρεσπών.
  • Νέα συγγράμματα Γλώσσας, Ιστορίας και Θρησκευτικών – Κατάργηση της «δήθεν» σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
  • Νέο καθεστώς Μετοίκων αντί της απόκτησης ελληνικής υπηκοότητας και ιθαγένειας από μετανάστες και πρόσφυγες.
  • Διαχωρισμός Κράτους – Κομμάτων («Τα κόμματα βλάπτουν σοβαρά την Ελλάδα»).
  • Οικονομική και Ηθική Επιβράβευση της Πολυτεκνίας (η ΝΙΚΗ αποδοκιμάζει τις εκτρώσεις, τις επεμβάσεις αλλαγή φύλου και την «διατάραξη» των παραδοσιακών ρόλων στην οικογένεια).

Η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Η «Πλεύση Ελευθερίας» εισέρχεται στη Βουλή με ποσοστό 3,17% και 8 έδρες, παρόλο που στις εκλογές του Μαΐου συγκέντρωσε λιγότερες ψήφους.

«Και αν είμαστε 8 ή 9 βουλευτές, εγώ κάνω για 100» είπε αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη ευθύνη να χτίσουμε την αντιπολίτευση του 21ου αιώνα αυτή που αξίζει η κοινωνία μας, αυτή που αξίζουν οι πολίτες, αυτή που αξίζει η Βουλή και δεν είχε όλα αυτά τα χρόνια».

Το Σεπτέμβριο του 2015, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τότε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συμμετείχε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ως ανεξάρτητη - συνεργαζόμενη με τη Λαϊκή Ενότητα στην Α΄ Αθηνών. Ωστόσο, το κόμμα δεν συγκέντρωσε το απαραίτητο ποσοστό για να εισέλθει στη Βουλή των Ελλήνων.

Στις 19 Απριλίου 2016, η κα Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε την ίδρυση της «Πλεύσης Ελευθερίας». Με βάση την ιδρυτική του διακήρυξη, σκοπός της δράσης του κόμματος είναι: η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η διαφάνεια, τα δικαιώματα, η διαγραφή του χρέους και η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι θέσεις του κόμματος, όπως έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς, είναι οι εξής:

  • Κατάργηση της βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας
  • Διαγραφή του παράνομου χρέους με ενεργοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
  • Λογιστικός έλεγχος στις υποθέσεις διαφθοράς, εξοπλιστικών, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
  • Δημοψήφισμα για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και για συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για την ακύρωση της Συμφωνίας.
  • Διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών βάσει των επισήμων πορισμάτων της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αλλά και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
  • Επιστροφή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.
  • Απόλυτη απαγόρευση των πλειστηριασμών α’ κατοικίας και κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
  • Κατάσχεση των περιουσιών των τραπεζιτών και πολιτικών προσώπων που θα κριθεί ότι συνέβαλαν στην υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια.
  • Κλείσιμο όλων των ΜΜΕ προπαγάνδας και διαπλοκής και παροχή κινήτρων για συνεργατικά εγχειρήματα πολιτών για την ενημέρωση.
  • Συμμετοχή των πολιτών στις μονάδες αποκατάστασης τάξης που δεν θα είναι τα ΜΑΤ και στα όργανα διαφύλαξης της τάξης και προστασίας του πολιτεύματος.
  • Συμμετοχή των πολιτών στις επιτροπές της Βουλής και στις διαδικασίες διαβούλευσης των νομοσχεδίων.
  • Απόσυρση από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό καθώς επιτρέπει σε Τούρκους αξιωματικούς και αστυνομικούς να επιχειρούν στα ελληνικά νησιά.
  • Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
  • Αντίθεση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στην επιβολή υποχρεωτικών ιατρικών μέτρων, για λόγους συνταγματικότητας, ταυτόχρονα με καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για οικειοθελή εμβολιασμό ως λύση στην πανδημία COVID-19.
  • Αμφισβήτηση της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέρ της νομισματικής κυριαρχίας, με έμφαση "στην δημοκρατικότητα" και στο νόμισμα "ως εργαλείο ελευθερίας" παρά στο αν θα είναι ηλεκτρονικό, ψηφιακό ή δραχμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης